Pre dve nedelje sin (4godina star, 26kg tezak) je imao povisenu temperaturu i crveno grlo. Uradili smo bris i analizu krvi. U brisu grla je izolovan Streptococcus haemolyticus grupe A od 20%. U krvi su bile poremecene vrednosti:
WBC 12,3 G/L
MCV 78,9 fL
MCH 27,0 pg
HGB 115 g/L
Sada kada je ozdravio i nema temperaturu rezultati su sledeci:
U brisu nije nadjeno nista
U krvi su poremecene vrednosti:
HGB 115 g/L
MCV 79,1 fL
MPV 7,3 fL
AST (IFCC) 61 UI/I
Da li je to uredu i mozete li mi reci zasto neke vrednosti jos uvek nisu u granicama dozvoljenih?
Nadam se da vas nisam udavio, ali mi je jako stalo da mi neko strucan objasni detaljno jer doktorka u domu zdravlja nema vremena i kaze da je sve to normalno.
Unapred zahvalan - zabrinuti otac.
Molba za objasnjenje rezultata analize krvi deteta
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
A kako se lecio??!! Jel primao inekcije/pio antibiotike??!! Pretpostavljam da jeste! Mislim da je zato moguce da mu je AST povisen, jer se jetra uvek optereti antibioticima.
Ovaj hemoglobin i ostalo i ne mora da bude strasno, ali AST......??!!
Ovo je samo moje misljenje, ali ja nisam lekar. Sacekajte, sigurno ce Vam se neko strucan obratiti.
Pozdrav, majja
Ovaj hemoglobin i ostalo i ne mora da bude strasno, ali AST......??!!
Ovo je samo moje misljenje, ali ja nisam lekar. Sacekajte, sigurno ce Vam se neko strucan obratiti.
Pozdrav, majja

Bravo, Majja!
Skoro svaki lek može dati prolazni porast transaminaza pa i antibiotici.
Ne mora da znači da je dete anemično to se procenjuje na osnovu tablica prema uzrastu deteta. Te tablice nemam, ali ih imaju pedijatri.
Mislim (nisam sigurna) da referentne vrednosti na analizi koju dobijate ne uzimaju u obzir uzrast.
Ako imate dilemu u vezi sa ovim najbolje da uvek pitate pedijatra, oni te tablice imaju u svojoj ordinaciji. Vi ste jako lepo postavili pitanje, sa navođenjem uzrasta deteta, kilažom i tegobama i urađenim analizama i zaista mi je žao što ne mogu više da pomognem, ipak nisam pedijatar!
Moj savet vam je da analizu krvi (KKS i lab.analizu) ipak ponovite, čisto da se vidi da li ovaj AST pada!
Sve najbolje!
Skoro svaki lek može dati prolazni porast transaminaza pa i antibiotici.
Ne mora da znači da je dete anemično to se procenjuje na osnovu tablica prema uzrastu deteta. Te tablice nemam, ali ih imaju pedijatri.
Mislim (nisam sigurna) da referentne vrednosti na analizi koju dobijate ne uzimaju u obzir uzrast.
Ako imate dilemu u vezi sa ovim najbolje da uvek pitate pedijatra, oni te tablice imaju u svojoj ordinaciji. Vi ste jako lepo postavili pitanje, sa navođenjem uzrasta deteta, kilažom i tegobama i urađenim analizama i zaista mi je žao što ne mogu više da pomognem, ipak nisam pedijatar!
Moj savet vam je da analizu krvi (KKS i lab.analizu) ipak ponovite, čisto da se vidi da li ovaj AST pada!
Sve najbolje!
Puno hvala na odgovorima.
Dete je popilo tri flašice raznih antibiotika za poslednjih mesec i po.
Verovatno je zbog toga, ali ćemo mi opet da odemo do doma zdravlja.
Problem je u tome što nijedan lekar ne radi bar jednu celu nedelju poslepodne nego se stalno menjaju i svako kaže drugačije.
Još jednom hvala.
Dete je popilo tri flašice raznih antibiotika za poslednjih mesec i po.
Verovatno je zbog toga, ali ćemo mi opet da odemo do doma zdravlja.
Problem je u tome što nijedan lekar ne radi bar jednu celu nedelju poslepodne nego se stalno menjaju i svako kaže drugačije.
Još jednom hvala.