Leukocitarna formula

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
freespirit
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 23, 2005 6:16 pm

Leukocitarna formula

Post od freespirit »

Uradio sam krvnu sliku na sistematskom pregledu preko firme i za sve stoje referentne vrednosti (sve je u granicama normale) ali za leukocitarnu formulu ne stoje koje su referentne vrednosti pa bih molio za pojasnjenje.

Ovo su moji rezultati

Segmentirani leukociti 0.513
Limfociti 0.43
Monociti 0.057

Sedimentacija je 9, jeste u granicama normale sto pise 4-10 ali mislim da mi nije bila nikad tolika.

Da li su u redu ovi nalazi za leukocitarnu formulu i interesuje me ako su u granicama normale da li to znaci da je sve sa limfnim zlezdama? Koliko su rezultati leukocitarne formule povezani sa limfnim zlezdama?

Hvala unapred na odgovoru.
ljuna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ljuna »

Referentne vrednosti za leukocitarnu formulu se razlikuju neznatno od lab. do lab.
Npr. u laboratoriji u kojoj ja radim gornja granica za granulocite je 75 %.za limfocite 40%. a za monocite 10 %. sto bi znacilo da su vama vrednosti, sem limfocita, u granicama ref. opsega.

Povecani limfociti su odgovor imunog sistema organizma na virusne infekcije, mada je Vama neznatno povecanje, tako da ne bi trebalo da se brinete.
Limfne zlezde "aktiviraju " limfocite i u tome je njihova povezanost, i uticaj na imuni odgovor.
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

POZ,
koleginica je pokrila odgovor u potpunosti,tako da nema rzaloga brizi.
Uzivajte u dobrim nalazima.
Odgovori