Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jul 10, 2015 12:55 pm 
Korisnikov avatar OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 6:05 pm
Postovi: 726
Bas kao sto i aca kaze, tako i meni nije jasno cemu ova terapija?
Kao neko ko je davno prelezao mononukleozu mogu ti reci da ja nisam ni u akutnoj fazi bolesti imala skoro nikakvu terapiju (tada se izbegavalo davanje antibiotika sto je danas redovna praksa). Najbitnije je bilo mirovanje i stroga dijeta a od vitamina sam uzimala vitamin b (njega ima najvise u pivskom kvascu pa sam to i koristila).
Sav taj problem sa grlom mi uopste ne lici na nesto vezano za mononukleozu jer kod nje upala grla i otoci limfnih zlezda spadnu za najvise 15 dana a kod tvoje supruge to traje mnogo duze. Ja bih da sam na vasem mestu trazila od lekara opste prakse da uradi bris grla jer mi se cini da je to neka bakterijska infekcija koja se redovno vraca pa zato i lekovi koje je dobijala nemaju nikakvog efekta jer naravno ne pogadjaju tu bakteriju. Ako je to ok onda bih trazila uput za infektivno i trazila nekog dobrog infektologa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Čet Avg 20, 2015 4:18 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Avg 20, 2015 3:34 pm
Postovi: 2
Wbc 4-9 moja vrijednost 6
Rbc 4-5.5 moja 5.40
Hgb 120-170 moja 173
Hct 26-50 moja 44.7
Mcv 83-97 moja 82.8
Mch 29-34 moja 32
Mchc 320-360 moja 387
Plt 150-450 moja 228
Rdw-Sd 37-54 moja 37.4
Rdw-Cv 11-16 moja 12.7
Pdw 9-17 moja 11
Mpv 9-13 moja 9.4
P-Lcr 13-43 moja 21.1
Pct 0.17-0.35 moja 0.23
Neut 37-72 moja 59.4
Lymph 20-50 moja 29
Mono 0-14 moja 10.1
Eo 0-6 moja 1.2
Baso 0-1 moja 0.3

Molim vas komentar na ovu moju krvnu sliku a mucili su me brojni simptomi od kostiju,zglobova,cirkulacije,usporenih pokreta brzog zamaranja itd..


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Sub Dec 10, 2016 4:22 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Dec 10, 2016 4:10 pm
Postovi: 2
povise alt 140 i ast 65 i direktni bilirubin 4.5
sve sotalo uredno kks urednaa urin uredan

postoje uvecani limfni cvorici na desnoj preponi i na desnom delu vrata. fizicki osecaj umora i malaksalosti koji traje konstanto i posle spavanja, bol u predelu desne lopatice i desnog kuka koji ne prolazi duze od 3 meseca.

da li ovo ukazuje da ozbiljan zdravstveni problem? hval


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Čet Feb 02, 2017 9:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 02, 2017 8:57 pm
Postovi: 7
Uvek me je zanimalo koliko koštaju analize krvi samu laboratoriju sa aspekta reagenasa i tih stvari ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jan 19, 2018 10:49 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Feb 07, 2012 4:50 pm
Postovi: 10
da li mi neko moze odgovoriti da li je ovo nesto ozbiljno? Iz cele analize krvi ovi rezultati su mi bas uvecani. AST mi je 82 a vrednosti su mu od 0-40, ALT mi je 102 a vrednosti od 0-41, URIC ACID mi je 452 a vrednosti 150-420, g-GT mi je 71.7 a vrednosti su od 0-55


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Uto Jan 23, 2018 1:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9922
То би могло да значи озбиљније оштећења бубрега или јетре.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Feb 16, 2018 10:21 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2018 10:47 am
Postovi: 51
Zdravo svima.
Jel neko zna sta bi moglo da bude kad su ti trigliceridi i holestorol nizi od ref. vrednosti.
Trigliceridi 0.45 (0.80-1.70), i holesterol 1.89 (3.60-5.20)
Informacii netom su slabi o vezi niski tigliceridi i holesterol. Puno je toga za poviseni vrednosti, al ne i za nizi.
Ovo je u kontinuitetu sa nizem vrednostima, uobicaeno na doljneg granice, a sad ispod.

Neko sa iskustvo, savet ili nesto plus info?
Hvala puno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pon Feb 19, 2018 12:08 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9922
Вероватно је у питању неправилна исхрана.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jun 01, 2018 1:44 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2018 8:19 pm
Postovi: 8
Pozdrav, ako sam na dobroj temi, potrebno mi je kratko mišljenje oko 2 rezultata?

1) Bez ikakvih siptoma (jetra ok, nema žutila i slično), bilirubin mi je uvek bio povišen i vodim se sa Žilberovim sindromom. Međutim, jutros sam vadio krvi, kad ono:

Ukupni sa na 37 na 14
Direktni sa 7.5 na 3.4

Da li to znači da sam ipak imao neki drugi problem oko bilirubina?

2) Leukociti su skočli sa 7,69 na 8,16
a Bazofili sa 0,6 na 1,1

Generalno mi je Kompletna krvna slika vrlo malo slabija u vrednostima od prethodnog puta, a Leukocitna formula je malo jača. Naravno sve u granicama normale.

Da li su ove promene oko leukocita zanemarljive, tačnije, da li su varijacije u krvi česte i normalne sve dok su u referentnim vrednostima?

Prethodno testiranje je bilo pre 35 dana.
Hvala puno na odgovoru!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Jun 01, 2018 7:36 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9922
У организму се непрестано све мења и флуктуира. Када на то додаш лабораторијске инструменте баждарене у прошлом веку уз бугарске полупроводнике - игранка без престанка.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Sub Jun 02, 2018 1:46 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pon Apr 02, 2018 8:19 pm
Postovi: 8
Razumem u potpunosti. :)

Mislim da se i na mene odnosi vas simpatican odgovor jednom clanu foruma:"Imas li ti jos neki problem sem hipohondrije?"

Svakako, davao sam krv na svoju ruku pa dok ne odem kod ORLa na kontrolu zbog rinitisa, pokusavam da protumacim rezultate. Meni kao laiku deluju u redu (kks i l. formula).

https://ibb.co/kv2kNd


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Ned Jun 03, 2018 2:52 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9922
Хе, хе, симпатичан. И мислим да нема потребе да ми персираш осим ако си баш много млађи од мене. Ипак је ово форум.

Оне анализе које си урадио су баш најосновније и из њих тешко шта може да се закључи. На пример хемоглобин и еритроцити могу да буду одлични али да ти је гвожђе 2 и да си на корак пред упропашћавање срца.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Čet Dec 06, 2018 6:53 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2018 10:12 pm
Postovi: 3
Poštovanje svima, nadam se da sam na pravom mestu..

Dakle ja imam pitanje jedno u vezi feritina.

Kod mene je slučaj da mi je feritin često povišen, dok je većima drugih stavki dobra bukvlano na sredini skale, SE 2-5, ako nešto bude van granica to je malo povišen bilirubin, holesterol i ponekad ALT. Analize radim na 6m - 12m. Feritin se na analizama koje radim kreće od 20-250 dok se meni kreće od 255 do 350. Šta sam samo primetio, kada mi je gvožđe ka gornjoj granici 26 (gornja granica 28), tada mi je i feritin povišen oko 290-350 mi je bio maksimum (gornja granica 250) a tada imam povišen i ALT. Kada mi je gvožđe oko 18-20 tada mi je Feritin oko 255 ili na gornjoj granici. Nisam ranije radio analizu feritina pa ne znam ali gvožđe nikad nije bilo da kažem ispod polovine.

Većina doktora mi kaže da ništa drugo apsolutno ne ukazuje na bilo kakave probleme jer je sve ostalo u redu. Jedino što bi dodao je da imam polip na žučnoj kesi, koji pratimo dve godine sa jednim od najboljih gastroenterologa u Nišu, i taj polip stagnira sve to vreme, naravno radimo i kompletan UZ abdomena i nema apsolutno nikakvih drugih promena i sl. Što se tiče mojih životnih navika: unosim dosta mesa (uglavnom domaćeg), nažalost zbog posla fizičku aktivnost gotovo da nemam. Da li imate neki savet oko toga kako regulisati taj feritin ili da li je poželjno da uradim još neke dodatne analize-preglede obziorm da kada radim ove analize tu ima mnogo onih analiza pored i sve su kao što rekoh odlično.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Dec 07, 2018 12:30 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Postovi: 9922
Хм, о феритину не знам ништа, али знам да нека храна има утицај на тачност анализа везаних за гвожђе, на пример Кока-кола.

Ако си физички неактиван и уносиш доста меса, било би добро да смањиш његов унос јер ти није толико потребно.

_________________
Имајте на уму да све савете користите на сопствену одговорност.
>
aa_aca, aa aca, aaaca


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Laboratorijske analize krvi - korisni podaci
PostPoslato: Pet Dec 07, 2018 7:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sre Dec 05, 2018 10:12 pm
Postovi: 3
To je difinitino u hrani. Problem je bio u tome što sam pročitao na internetu, kao i o bilo kojoj drugoj uvećanoj stvari, da je to VRLO OZBILJAN PROBLEM. :D

A ja sam onaj tip koji samo na to odgovori da da to je to, ko zna šta se samnom dešava. Hvala na odgovoru, opet volim da čujem mišljenja iskusnih.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 108 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 6 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: