krvne grupe

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

krvne grupe

Post od emilija2004 »

imam "0" krvnu grupu/Rh negativan.Zanima me vise o tome,kome mogu dati krv od koga mogu da^primam itd.I takodje me zanima koju krvnu grupu sme da ima partner kako ne bi bilo problema sa detetom?
Dr Mita
Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 8:16 pm

Krvne grupe - odgovor

Post od Dr Mita »

Sto se tice rodjenja zdravog deteta, pravilo je da ukoliko ste Vi Rh negativni, trebalo bi i suprug da je takodje Rh negativan. Ako je on Rh pozitivan, i dalje postoji mogucnost da planirate svoju porodicu, jer se sada pred kraj trudnoce daju odredjeni lekovi koji sprecavaju ovu tzv. "inkompatibilnost".
Kada govorite o davanju ili primanju krvi, postoji pravilo da su O krvne grupe opsti davaoci, a AB krvne grupe opsti primaoci (mogu da prime krv od bilo koga). Medjutim, ovo ne sme da bude pravilo i prilikom transfuzija se uvek rade dodatne strucne provere.
Detaljnije informacije o svemu tome mozete dobiti od lekara - transfuziologa, a jedan od najstrucnijih u tome saradjuje sa Zavodom za laboratorijsku dijagnostiku Hexalab, te tamo mozete potraziti dodatne informacije.
Odgovori