krvna grupa

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
Kristina Milenkovic
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Dec 01, 2006 9:20 am

krvna grupa

Post od Kristina Milenkovic »

Ja imam krvnu grupu 0+, moj suprug a+, kako je moguće da sin ima b- ? Hvala unapred. :-?
mace
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 04, 2006 3:50 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mace »

Tesko da to bas moze.......

Ag(antigeni) na eritrocitima oznacavaju prippadnosta ABO sistemu krvnih grupa
Oznacavanje krvnih grupa je uprosceno.
Homologi hromozom nosi dva gena prilikom nasledjivanja- Nasledjuje se po jedan gen od svakog roditelja
Kada se za nekog kaze da je A krvna grupa, on moze u stvari biti AA ili A0, posto svako u sebi nosi gene oba roditelja.
Kada se za nekog kaze da je B krvna grupa, on moze u stvari biti BB ili B0.
Osoba O krvne grupe moze imati samo OO gene (recesivno se nasledjuje)
Osoba AB krvne grupe ima AB gene na hromozomu nakon nasledjivanja

Primer: otac ima A, majka B krvnu grupu, koje su u stvari AA/A0 i BB/B0 krvne grupe - dete ima sanse da ima A0, B0, AB ili 00 krvnu grupu, sto zapisujemo kao A, B, AB i 0.

Zaboravih da kazem,slicno vazi i za Rezus faktor.

Vas konkretan primer
O+ znaci OO i ++/+-
A+ znaci AA/ AO i ++/+-

i ako nisam suvise zakomplikovala pricu gore napisanu i sami cete uvideti da po ovim pravilima nasledjivanja dete ovih roditelja ima 75% sanse na ima A krvnu grupu i 25% sanse za O krvnu grupu,a Rezus faktor moze biti - (bez obzira st su vece sanse za +)

Postoji i tzv "jumping" efekat-kada dete kod roditelja A i O krvne grupe moze da poseduje B krvnu grupu ali to se desava jaaaaaaaaaaako retko i uzrok toga jos nije dovoljno istrazen
Odgovori