Hemijski nalaz:
izgled - bistar
boja - zuta
reakcija - 5.0
specificna tezina - 1025
hemoglobin - negativan
protein - negativan
glukoza - negativan
askrobinska kiselina - negativan
ketoni - negativan
urnibilinogen - negativan
bilirubin - negativan
nitriti - negativni
leukociti - negativni
Mikroskopski nalaz:
leukociti - 1-2
eritrociti - 4-5 bledih
epitelne celije - /
kristali - /
soli - /
cilindri - /
sluz - malo
bakterije - malo
Imam 17godina skoro sam napunio. Visina 189cm, tezina 92kg
Zanima me da mi neko strucan protumaci ovaj nalaz i da li smem da se bavim nekim sportom tj da treniram nesto?
P.S. keva mi je lekar (kardiolog) i ona mi kaze da kao ne bi trebao da treniram nista i da nesmem da se zamaram mnogo pa da zbog toga nesmem da treniram, e sad takodje me zanima da li je to ona previse oprezna ili stvarno ne bih smeo da se bavim nekim sportom?
h
Kompletan nalaz urina
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita
Iz urina tj. iz ovih analiza sto ste naveli se ne moze videti da li postoji neki kardiovaskularni problem. Ukoliko Vasa majka veruje da ne treba da se bavite veceim fizickim naporima,onda nemojte.
Jedino sto se iz ovog nalaza moze zakljuciti je da su u urinu pozitivne bakterije koje ne bi trebalo da se nrmalno nalaze u urinu. Treba postaviti odredjenu terapiju. Ali se predhodn uradi antibiogram - urinokultura i proveri se koji bi lek najbolje, najefikasnije delovao.
Jedino sto se iz ovog nalaza moze zakljuciti je da su u urinu pozitivne bakterije koje ne bi trebalo da se nrmalno nalaze u urinu. Treba postaviti odredjenu terapiju. Ali se predhodn uradi antibiogram - urinokultura i proveri se koji bi lek najbolje, najefikasnije delovao.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
Pa ja taj nalaz niam radio tako da je ne znam da li su saprofitne bakterije ili pat. U svakom slucaju tehnicar koji je radio analizu trebao je da opise to u nalazu.
A rekao sam da ako u nalazu pise poz. nalaz na bakt. moze ukazati na ob. urinarnog tr. i da se u tom slucaju radi AB.
A kardiolog ne moze da odredi dg samo uz pomoc urina....
A rekao sam da ako u nalazu pise poz. nalaz na bakt. moze ukazati na ob. urinarnog tr. i da se u tom slucaju radi AB.
A kardiolog ne moze da odredi dg samo uz pomoc urina....
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
spec. med.biohemije
Ipak se ljutis....
Mali broj bakterija bez veceg br leukocita (pa i da nisu saprofitne) ne ukazuje na bakterijsku infekciju, u ovom slucaju ne treba sumnjati na nju niti raditi urinikulturu, nalaz je skroz ok.Nikola M. napisao: Jedino sto se iz ovog nalaza moze zakljuciti je da su u urinu pozitivne bakterije koje ne bi trebalo da se nrmalno nalaze u urinu. Treba postaviti odredjenu terapiju. Ali se predhodn uradi antibiogram - urinokultura i proveri se koji bi lek najbolje, najefikasnije delovao.
Hvala kolega...ne znam da li je ovo ironicno ili ne ali to mi nije ni vazno. Ja ponekad svratim na forum, isto obaveze- posao, malo dete, fax.Nikola M. napisao:Da,da.....
Evo, sa zadovoljstvom cu vam prepustiti da odg. na mom forumu, na ovom sajtu biohemijske i hematoloske analize ostalim ljudima kojima je potrebna pomoc jer ja nikako ne stizem jer imam obaveza oko skole.
Iskreno retko svracam na tvoju temu biohem. i hem. analize jer znam da ti tamo aktivno odgovaras. I nemoj da mislis da je ovo bilo nesto zlonamerno i da sumnjam u tvoju strucnost, bas naprotiv, ali ovo je bilo moje misljenje i moja procena nalaza formirana zahvaljujuci visoj skoli i visegodisnjem radnom iskustvu.
pozdrav