izvestaj za nuklearno-medicinski pregled

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

izvestaj za nuklearno-medicinski pregled

Post od Iwa »

Molim Vas da mi neko pojasni dobijene rezultate:

STATICKA SCINTIGRAFIJA BUBREGA SA DMSA AKUMULACIJOM

Na dobijenim scintifotografijama u PA sedecem i lezecem polozaju uocavaju se oba bubrega, pri cemu je levi bubreg u sedenju i lezanju nesto nize polozen od desnog, diskretno neravnomerne akumulacije radioobelezivaca u projekciji gornjeg pola, bez jasno detektabilnih uvlacenja lateralnog ruba. Desni bubreg je ravnomerne akumulacije radioobelezivaca, bez uocljivih uvlacenja lateralnog ruba.

ZAKLJUCAK: Scintigrafski nalaz ukazuje na diskretno neravnomernu funkcionu sposobnost parenhima u projekciji gornjeg pola levog bubrega, koji je lako ptotican.
Ostali nalaz uredan.
Odnos relativnih funkcionalnih masa levog i desnog bubrega iznosi 52%:48%.

Unapred zahvalna
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ukratko - rezultati su dobri! Ne brinite.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Iwa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 10:15 am

Post od Iwa »

Hvala puno! :)
walnut
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 31, 2007 2:02 am

Post od walnut »

Danas sam dobila nalaz - levi bubreg voluminozniji, lako hipertrofican ucestvuje u ukupnoj funkciji 86%. Desni bubreg je umanjen, slabije prikazan u vaskularnoj i parenhimskoj fazi, doprinosi globalnoj funkciji 14%. Molim za objasnjenje. Sta dalje?
martinikolesq
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 4:28 pm

Re: izvestaj za nuklearno-medicinski pregled

Post od martinikolesq »

Molim Vas da li bi mogli da mi ukratko objasnite sta se radi na statickoj scintigrafiji bubrega sa DMSA akumulacijom .
Imam bebu koja ima 8 meseci i nefrolog je uputio na statickoj scintigrafiji bubrega sa DMSA akumulacijom , pa bih voleo da znam sta je to.

Hvala
Korisnikov avatar
Slavko_slavko
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm

Post od Slavko_slavko »

verovatno postoji indikacija za taj pregled,elem,to je pregled na jednom aparatu,scintigram se zove,vasa bebica ce dobiti radiofarmak u venu,t.j. kontrast i nakon 2 sata ce se snimiti...na scintigrafiji se moze videti kako neki organ radi,pa tako i bubrezi...u principu je bezbolno,samo snimanje ne traje dugo(cini mi se)...a evo sta kaze dr google: statička scintigrafija bubrega (anomalije, tarumatska ozleda, infarkt bubrega, pijelonefritična izmenjenost bubrega, rano otkrivanje parenhimnih lezija) za sta se koristi scintigrafija bubrega...nista strasno uglavnom,kao snimanje a dobicete odgovor kako bubrezi rade...
martinikolesq
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 4:28 pm

Post od martinikolesq »

Hvala puno
Odgovori