Molim Vas da mi neko pojasni dobijene rezultate:
STATICKA SCINTIGRAFIJA BUBREGA SA DMSA AKUMULACIJOM
Na dobijenim scintifotografijama u PA sedecem i lezecem polozaju uocavaju se oba bubrega, pri cemu je levi bubreg u sedenju i lezanju nesto nize polozen od desnog, diskretno neravnomerne akumulacije radioobelezivaca u projekciji gornjeg pola, bez jasno detektabilnih uvlacenja lateralnog ruba. Desni bubreg je ravnomerne akumulacije radioobelezivaca, bez uocljivih uvlacenja lateralnog ruba.
ZAKLJUCAK: Scintigrafski nalaz ukazuje na diskretno neravnomernu funkcionu sposobnost parenhima u projekciji gornjeg pola levog bubrega, koji je lako ptotican.
Ostali nalaz uredan.
Odnos relativnih funkcionalnih masa levog i desnog bubrega iznosi 52%:48%.
Unapred zahvalna
izvestaj za nuklearno-medicinski pregled
Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 4:28 pm
Re: izvestaj za nuklearno-medicinski pregled
Molim Vas da li bi mogli da mi ukratko objasnite sta se radi na statickoj scintigrafiji bubrega sa DMSA akumulacijom .
Imam bebu koja ima 8 meseci i nefrolog je uputio na statickoj scintigrafiji bubrega sa DMSA akumulacijom , pa bih voleo da znam sta je to.
Hvala
Imam bebu koja ima 8 meseci i nefrolog je uputio na statickoj scintigrafiji bubrega sa DMSA akumulacijom , pa bih voleo da znam sta je to.
Hvala
- Slavko_slavko
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jun 24, 2009 1:51 pm
verovatno postoji indikacija za taj pregled,elem,to je pregled na jednom aparatu,scintigram se zove,vasa bebica ce dobiti radiofarmak u venu,t.j. kontrast i nakon 2 sata ce se snimiti...na scintigrafiji se moze videti kako neki organ radi,pa tako i bubrezi...u principu je bezbolno,samo snimanje ne traje dugo(cini mi se)...a evo sta kaze dr google: statička scintigrafija bubrega (anomalije, tarumatska ozleda, infarkt bubrega, pijelonefritična izmenjenost bubrega, rano otkrivanje parenhimnih lezija) za sta se koristi scintigrafija bubrega...nista strasno uglavnom,kao snimanje a dobicete odgovor kako bubrezi rade...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Sep 06, 2010 4:28 pm
Hvala puno