ishrana pre vadjenja krvi na pregled masnoca

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

ishrana pre vadjenja krvi na pregled masnoca

Post od danka »

Skoro sam bila na rutinskom pregledu kod kardiologa.
Kako mi je nesto povecan holesterol, to mi je dr rekla da sledeci put obavezno pre vadjenja krvi jedem vrlo malo 48 sati (!) pre odlaska u lab (toliko je pozeljno, a obavezno bar 24 casa da sam na toj dijeti)... znaci da 48 ili 24 casa pre vadjenja krvi na masnoce ne jedem bas nista od mlecnih proizvoda, niti cokoladu, niti jaja, niti meso.

Za to vreme jesto nesto lagano, na primer bareno povrce i to u vrlo umerenim kolicinama.

Receno mi je da su samo tada rezultati masnca u krvi validni!!

Ja to prvi put cujem u zivotu, naravno da cu je poslusati, ali da li neko zna nesto o tome jer mi je cudno da 48 sati budem na strogoj dijeti, a posle da jedem , nekako mi to nije mnogo logicno.

Da li je neko imao slicna iskustva i dobio takve savete ?
pozdrav
Gala06
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Sep 02, 2008 11:59 pm

Post od Gala06 »

I ja prvi put cujem to za 48 sati, ali ako ti je dr. tako rekao poslusaj ga.

Mi obicno kazemo pacijentima da dan pre toga da ne jedu obilno, masno, da jedu laganu hranu, bas ono sto si napisala, voce, povrce, i ne posle 5 uvece. A ujutru da ne piju kafu sa secerom, niti da doruckuju.
To vazi kada se vadi krv za biohemijse analize(secer, trigliceridi, holesterol, proteini itd), a na krvnu sliku nema uticaja(tu ne moras biti na dijeti)
joldicka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Mar 01, 2006 2:04 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od joldicka »

Mene ja ovo pitanje isto interesovalo. Momku je dva puta secer bio 6.2, a vadio je krv jos par puta da bih to proverio i bio je oko 5. Poslednji put kada jvadio krv nije jeo 16h nista (sticajem okolnosi) i secer je bio 5, pa mene interesuje da li je to validan rezultat? Svakako ce uraditi tes opterecenja na secer iako mu to niko od doktora nije savetovao.
Odgovori