Hematopoeza

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Girl_From_Ipanema
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 10, 2007 12:13 am

Hematopoeza

Post od Girl_From_Ipanema »

Žena stara 45 godina, udata, sa dvoje dece, zaposlena u štampariji kao čistačica, dolazi u vašu ordinaciju žaleći se na slabost. Kaže da se već nekoliko nedelja oseća "potpuno slomljena". Ima otežano disanje pri naporu, kao i česte osipe. Primećujete blede dlanove i konjunktive, kao i tačkasta krvarenja na stopalima i potkolenicama. Srčana frekvenca je 104 u minuti, bez šumova, dok je pritisak 110/70. Jetra i slezina po vašem mišljenju nisu uvećani. Na rezulatima koje je donela stoji: Hct 21%, Hgb 100 g/L, RBC 2,5*109/mm3, Ret 0,4%, WBC 1.200/mm3 , Plt 22.000/mm3

Molim Vas, doktore, da mi pomognete. O kojoj dijagnozi se radi?

p.s. Student prve godine medicine, moram u roku od 24 h da uspostavim dijagnozu i pronađem adekvatnu sliku koja bi odgovarala bioptatu kostne srži ove osobe
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Pancitopenija, purpura, aplazija kostane srzi. Moguca etiopatogeneza: profesionalna ekspozicija toksicnim materijama.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Girl_From_Ipanema
Novi član
Novi član

Vidite Vi sta danas rade brucosi :) A aplasticna anemija?
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Sep 25, 2007 7:47 pm

Post od severus »

Jel se to nesto promenilo na bolje od kad sam ja bio student?Pozitivno je sto vam daju takve zadatke da vezbate logicko razmisljanje.Expozicija toksicnim materijama je najverovatniji uzrok obzirom da radi u stampariji a tamo su prisutni organski rastvaraci koji odmascuju kozu pa nastaje kontaktni iritativni dermatitis.Osim toga anamnesticki podatak da je doticna cistacica ukazuje da profesionalno dolazi u kontakt sa preparatima hlora koje inhalira pa ima respiratorne smetnje a takodje hemijske materije mogu uzrokovati isto.Dr Ivica je sve rekao u pitanju jeste sindrom pancitopenije i to je konzistentno sa laboratorijskim nalazima i ovakvim anamnestickim podatcima.Aplasticka anemija dolazi u obzir zbog organskih rastvaraca a u patohistoloskom nalazu kostne srzi konstatovacete da je hipocelularna sa smanjenjem eritrocitne,leukocitne i megakariocitne loze i sa manje ili vise izrazenom fibrozom.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Hehehehehe, poznajuci profesore, ne bi me iznenadilo da se sutra nas student javi sa nekom potpuno sedamnaestom dijagnozom koju su mu saosptili na predavanjima, i ode u slivnik sva nasa logioka i klinicko iskustvo :lol:

A stvarno - da nije ovo malo previse za brucosa??? :-?
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Potpuno se slazem sa vama.Kako ce brucos da interpretira laboratorijske nalaze bez interne i fiziologije,a o patohistoloskim nalazima da ne govorim.Ali i bolje ovako.Mozda je preveliki zalogaj u datom momentu ali bar ce odmah poceti sa formiranjem klinickog modela razmisljanja i usmeravanjem na klinicku medicinu .Bez dobre akademske osnove nema ni uspesne klinicke prakse ali ce bar kroz ovakve slucajeve studenti da razmisljaju o nekom potencijalnom pacijentu i o nekoj situaciji u kojoj bi mogli da se nadju.U moje vreme sve je zavisilo od dobre volje asistenta/profesora(za jedan semestar propedevtike sam naucio vise o internoj jer je asistentkinja bila ziva soda i Harisona drzala u malom prstu za razliku od mrtvih puvala naredne dve godine).Inace ovo su americki fazoni.Bas mi je drago da su bar to uveli uz ovaj model koji primorava na kontinuirano ucenje.Valjda posle ovoga sa medicinskog fakulteta nece izlaziti gomila diletanata koja misli da je auskultacija jedini nacin za dijagnostiku srcanih mana ili ne zna da se dijagnoza lobarne pneumonije postavlja na osnovu rtg thoraxa.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Apr 17, 2007 2:58 pm

Post od Jefimija »

Meni samo nije jasno koji je to predmet u pitanju? :-? Otkud to na prvoj godini? :o
Girl_From_Ipanema
Novi član
Novi član

Predmet je histologija sa embriologijom, a ovako se radi jer je grupica od nas 45 prijavljena na on line kurs i onda nam je kao validan nacin ocenjivanja uveden i "konzilijum" pa svake nedelje dobijamo pitanja ovog tipa koja moramo da odradimo da bismo dobili potpis na vezbama, a onda nas kad se navrsi nedelju dana od postavljanja pitanja obaveste koji je odgovor najpotpuniji i daju ocene.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

dr ivica napisao:Hehehehehe, poznajuci profesore, ne bi me iznenadilo da se sutra nas student javi sa nekom potpuno sedamnaestom dijagnozom koju su mu saosptili na predavanjima, i ode u slivnik sva nasa logioka i klinicko iskustvo :lol:

A stvarno - da nije ovo malo previse za brucosa??? :-?
Pa i nije previshe za sadashnje brucoshe.Jer znaju profesori da danashnji studenti uche dosta preko PC-a .Mada mozda ne slute da imaju ovde Doktore koi umesto njih reshavaju njihove zadatke ,takozvani Dr pushkitce. :lol: :lol: :lol:
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Girl_From_Ipanema napisao:Predmet je histologija sa embriologijom, a ovako se radi jer je grupica od nas 45 prijavljena na on line kurs i onda nam je kao validan nacin ocenjivanja uveden i "konzilijum" pa svake nedelje dobijamo pitanja ovog tipa koja moramo da odradimo da bismo dobili potpis na vezbama, a onda nas kad se navrsi nedelju dana od postavljanja pitanja obaveste koji je odgovor najpotpuniji i daju ocene.
:o Znači histolozi predaju patologiju, patolozi će internu... a ovi sa interne...

Čoveče kakve veze ima aplazija koštane srži sa normalnom histologijom.
Ambiciozno nema šta :)
Girl_From_Ipanema
Novi član
Novi član

Slatko zvuce ove Dr puskice :) Sto se tice profesora koji zadaju ove zadatke, svesni su oni svih resurasa koje mi imamo i gori su hakeri nego svi mi zajedno, ne bi me cudilo da se taj profa samo niotkuda pojavi ovde na forumu i izvali nesto :)
A, da, i mi se bunimo kakko to nije histologija nego patologija, a oni kazu - Ako, bolje za vas, tako cete manje da se cimate na patologiji....Eeee, kao da mi je malo anatomija :)
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

Girl_From_Ipanema napisao:Slatko zvuce ove Dr puskice :) Sto se tice profesora koji zadaju ove zadatke, svesni su oni svih resurasa koje mi imamo i gori su hakeri nego svi mi zajedno, ne bi me cudilo da se taj profa samo niotkuda pojavi ovde na forumu i izvali nesto :)
A, da, i mi se bunimo kakko to nije histologija nego patologija, a oni kazu - Ako, bolje za vas, tako cete manje da se cimate na patologiji....Eeee, kao da mi je malo anatomija :)
:lol: :lol: Znam da su svesni a vi neuhvatljivi ipak :D :D :D .Nishta nas ili vas nesme iznenaditi pa i pojava profana :wink: .Vire oni odnekud ,malo je nezgodno ovde prikriti brzo Dr pushkice :wink: .Lepo pavkajte laq i ugodnu notj vam zelim :lol:
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

Smisao ispita iz histologije jeste kasnije razumevanje patologije i nista vise.Svi ti predmeti su i vise nego neophodni za kasnije razumevanje klinike jer mnogo znaci kada u svakodnevnom radu na osnovu svojih bazicnih znanja bukvalno step-by-step znate do detalja da zakljucite kako i zasto se odredjena bolest ispoljava takvim simptomima i zasto znaci koje konstatujete pregledom nastaju.Kakve laboratorijske,patohistoloske,seroloske,radioloske nalaze ocekujete kod pacijenta.Medicina je vrlo ozbiljan posao gde neko moze zivotom da plati lekarsku gresku.Uostalom svedoci promasenih dijagnoza meningitisa ,meningokoknih sepsi,tumora i sl.Ovakav pristup rada je odlican jer ako su stvari ostale onakve kakve su ponajvise ce zavisiti od vas ,od vaseg interesovanja i angazovanja.Takodje rasirena je zabluda da onog momenta kada podignete diplomu.Medicina ne trpi improvizacije.Sto se ranije naviknete na ovakav nacin rada kasnije moze samo da vam se isplati tako sto cete postati vrhunski klinicar.
Jefimija
Aktivan član
Aktivan član

Post od Jefimija »

Iju severus mi mirise na profu :). Šalim se, oprostite . Meni je taj pristup odlican! Samo mislim da ovo konkretno pitanje prevazilazi domen histologije. Za nekog ko još uči ćelije krvi... tražiti da poznaje fiziologiju, patofiziologiju, internu, i medicinu rada... nemoguće. Da bar tako predaju, pa onda da traže. Ali ovako bez ičeg da zahtevaju i uslovljavaju studente za potpis :-?

Pa kako onda i da ne traže puškice :D

Meni su doturali pitanja sa genetike i mogu vam reći da su našli mnogo srećnije rešenje. Mada ruku na srce, histolozi ne mogu da sprovedu taj sistem a da se ne mešaju u patologiju. Mada , mogu jako lepo urediti embriologiju!
Korisnikov avatar
severus
Stalni član
Stalni član

Post od severus »

@jefimija hvala na komplimentu :oops: uvek su inace ti sa bazicnih katedri proturali fazone sa klinike za "visoku ocenu".Posle kad dodjes na cetvrtu uvidis da je to sve manje vise preuzeto sa klinike i setis se kako su na ispitima prevrtali ocima:"Jao pa kako to ne znate" :roll: ,a da je nastava bila(i verovatno i dalje jeste )tiha jeza smem da potpisem.I naravno da studenti treba da se snalaze.Ali uz ovakvo snalazenje i kreativan pristup sticu se i radne navike i novi principi rada za razliku od nekih dinosaurusa.Ovakav metod rada bar daje nesto pozitivno.A ne kao pre.Inace odgovorno mogu da tvrdim da je 80% moje generacije "otaljalo"pretkliniku da bi zatim naucili anamnezu i status uz malo karakteristicnih klinickih slika ,pa onda planirali da rade po sistemu:"E sad cemo da se igramo velikih doktora".
Odgovori