Biohemijska analiza krvi

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
mgm
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 27, 2006 11:07 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Biohemijska analiza krvi

Post od mgm »

Ovo su nalazi pa ako neko moze da ih protumaci:

alkalna fosfataza 751
gvozdje 1,4
ALT 99
AST 60
G-GT 104
leukociti 10,7
trombociti 392
sedimentacija 111/118

u urinu urinobilinogen +

jetra je snimana i rezultati su u redu ali je pacijent jeo pre snimanja, da li zbog toga rezultati snimanja (ultrazvuk) mogu biti pogresni?
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am

Post od viktor_viktor »

Izbaci slatko, gazirano, masno, kafu, lekove, pa ponovi za nedelju - dve dana...
Najverovatnije malo masnija jetra
malena1808
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 05, 2008 4:12 pm
Kontakt:

Post od malena1808 »

sedimentacja ti je preterano povecana, gvozdje ti je ispog donje granice, a ast i alt stu transaminaze i to ti je povecano i to je inace povezano sa jetrom!!
smanji masnu hranu!!
za gvozdje uzmi tothemu!! ne pitaj koliko kosta, ja sam pila i meni je pomoglo!! to su ampule i dobrog su ukusa!
Nikola M.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Feb 03, 2008 7:18 pm

Post od Nikola M. »

Uglavnom se slazem sa predhodnim komentarima, ali nikako niste smeli da jedete pre snimanja.
Samo toliko od mene. Za detalje posetite moju temu Biohemiska i hematoloska dijagnostika na ovom forumu, i tamo VAm mogu objasniti neke pojedinosti koje Vas zanimaju.

Nikola M.
Mr ph Nikola M.
spec. med.biohemije
Babyboom
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 11:18 pm

Post od Babyboom »

Moye li mi neko odgovoriti da li treba da pijem nesto za pobioljsanje krvne slike? Evo rezultata:

Eritrociti oko 4mil
Hematokrit 0.34
Hemoglobin 118
Gvozđe 17.4

Ostale MCHC itd. su sve u sredini ref. vrednosti.

Pre par meseci sam imala hemoglobin 125, a gvozdje manje, 13.

Pijem folnu kiselinu jer planiramo uskoro bebu. Da li treba da pijem nesto i sta od ishrane da pojacam?
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Dodajte b12 i C vitamin u vidu limuna..., inače ks vam je sasvim korektna a i Fe
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Post od patka »

molim za analizu ljudi koji poznaju tematiku:

Eritrociti - 5.07
Leukociti - 12.4
Hemoglobin - 145
Hematokrit - 0,45
Trombociti - 303
MCV - 88,1
MCH - 28,6
MCHC - 325

metoda: automatsko brjanje celija

Segmen - 0.69
Limfociti - 0.20
Monociti - 0.07
Eozinofili - 0.02
Bazofili - 0.00
Ostalo - 0.02

metoda: automatsko brjanje celija

Glukoza - 5.1
Holesterol - 3.92
HDL Holesterol - 1.08
LDL Holesterol - 2.66
Trigliceridi - 1.11

imam 90 kg. takodje bih napomenuo da sam analizu radio u pola 9 ujutru a poslednji obrok je bio pred spavanje u 1 ujutru (zaboravio sam da ujutru dajem krvi) pa ne znam koliko bitno moze uticati na relevantnost rezultata. analiza radjena zbog pocetka terapije roaccutanom usled lecenja cisticnih upala lojnih zlezda koje pokusavam da izlecim vec godinama unazad, verujem da su bela krvna zrnca povisena kao odgovor na upale koje imam poslednjih par nedelja ali opet ne poznajem tematiku pa bih molio za misljenje, hvala unapred
Dragance
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 12:34 am

Post od Dragance »

Izvinjavam se, pretpostavljam da sam pogresila temu ali pitanje je prosto. Zelela bih da znam koja sam krvna grupa. Danas sam na trgu pokusala da dam krv ali su me odbili zbog niskog hemoglobina ili ne znam cega (vec drugi put me odbijaju). Samo zelim da znam gde to mogu utvrditi, molim vas pomozite?
Babyboom
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Maj 27, 2008 11:18 pm

Post od Babyboom »

Draganwma,

Nadam se da ste mislili na moju krvnu sliku u odgovoru gore. Ono sto je meni nelogicno je kako moze gvozdje da bude toliko, a hemoglobin nizak?
Te rezultate sam nosila nutricionisti, koja je rekla da ponovo uradim Fe za sledecu kontrolu jer je i ranije iz te laboratorije gde sam vadila krv(a i drugi nemaju reci hvale za tu lab. na H.) vidjala nelogicne rezultate.
celic.dr
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jul 07, 2008 8:48 pm

biohemija

Post od celic.dr »

upravo sam dobio reultate , pa ako neko moze da ih proanalizira i preporuci ishranu.
trigliceridi 4.15
ALT 91
MCH 31.5
MCHC 364

URIN slabo zamucen, zut
reakcija kisela
spec tez. 1.020
leukociti 6-8
eritrociti 2-3
epitalne celije redak
baterije nesto
dosta sluzi
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

Babyboom napisao:Draganwma,

Nadam se da ste mislili na moju krvnu sliku u odgovoru gore. Ono sto je meni nelogicno je kako moze gvozdje da bude toliko, a hemoglobin nizak?
Te rezultate sam nosila nutricionisti, koja je rekla da ponovo uradim Fe za sledecu kontrolu jer je i ranije iz te laboratorije gde sam vadila krv(a i drugi nemaju reci hvale za tu lab. na H.) vidjala nelogicne rezultate.
Da, na vas sam mislio.
Sto se laboratorije tice, ponovite je recimo u "Konzilijumu".
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
Odgovori