beta-cross laps

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
PATAMON
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 30, 2007 8:18 pm

beta-cross laps

Post od PATAMON »

Molim Vas da mi pojasnite kakva je ovo analiza, odnosno na sta konkretno ukazuje. Da li ova analiza moze da se poredi sa markerom kostanog protoka, ako ne koja moze?
Kako su mi sva snimanja uredu i analize krvi takodje, da li ima neka analiza koja moze da ukaze na neki skriveni tumor ili bilo kakve maligne celije, jer imam osteoporozu sa 35 god., i nikome nije jasno kako?
Hvala
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

POz,
sve ovo sto cu reci uzmi sa dosta rezerve,posto nisam bas siguran.MArker o kom govorimo je marker kojim se odredjuje nivo katabolizma kostiju i koliko ja znam koristi se kao predikcioni faktor u kombinaciji sa ostalima kojim se predvidja mogcnost frakture kostiju kod pacijenata koji pate od osteoporoze. DA li i sa cim se ovaj marker moze porediti,ne znam,ali znam da je to analiza koja se u poslijednje vrijem sve cesce trazi pa pretpostavljam da postoji nekakav skrining,ali o tom bi trebalo sa nekim ko se razumije u osteoporozu.
Ono sto ja mogu pitati,a vidim da kazete da su svi nalazi u redu,jeste sta vi podrazumijevate pod svim nalazima? Pretpostavljam da su odredjivaniukupna i kostana alkalna fosfataya, joniyovani i ukupni kalcijum, fosfati, paratireoidni hormon i slicne stvari. To je nesto sto pokriva,esencijalno,ovu oblast,ali ako ste bili kod strucnjaka, pretpostavljam da je to pokriveno.
POred genetske predodredjenosti yza osteoporoyu postoji ona izazvana kortikosteroidima ili pak osteoporoya izazvana bubreznom disfunkcijom pa bi mozda to trebalo razmotriri. U protivnom, ukoliko se pokaze da stvarno bolujete od osteoporoze,shvatitie to kao stanje i pridrzavajte se uputstava lekara.B
NAdam se da ce sve biti ok.
pozdrav
ljuna
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 11:46 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od ljuna »

Organski matriks kostiju je stabilizovan ukrstenim vezama izmedju dva molekula kolagena i od njega se razgradnjom dobijaju cross link molekule koje dospevaju u cirkulaciju .pa se izlucuju urinom.Znaci povecani su kod povecane kostane razgradnje!

Veci porast ovih molekula je primecen kod primarnog hiperparatireoidizma i Pagetovog oboljenja a slabiji porast kod osteoporoze, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Prednost ove analize je veca specificnost u odnosu na ostale markere kostane razgradnje.Radi se imunohemijski i HPLC tehnikom.

Ali sekundarna osteoporoza se moze javiti i kod
-hipertireoze
-Kusingovog sindroma
-hiperparatireoidizma
-hipoestrogenog statusa kod zena
-oboljenja bubrega, creva,poremecaja metabolizma kalcijuma, estrogena
-limfoproliferativnih bolesti...

I kao sto je Boris vec rekao trebalo bi da kod svog endokrinologa uradis sve analize.

Sve najbolje. Pozdrav.
PATAMON
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 30, 2007 8:18 pm

Post od PATAMON »

Hvala vam oboma na brzim odgovorima i n apomoci
Rezultat i ove analize je potpuno u redu, kao i hormona, osteokalcina, alkane fosfaze....
Cula sam da to sto su mi hormoni ok. ne znaci da je i stitna zlezda. A da ipak uradim UZ?
Hvala jos jednom...
Dr Zvonimir
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 21, 2007 1:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: beta-cross laps

Post od Dr Zvonimir »

PATAMON napisao:Molim Vas da mi pojasnite kakva je ovo analiza, odnosno na sta konkretno ukazuje. Da li ova analiza moze da se poredi sa markerom kostanog protoka, ako ne koja moze?
Kako su mi sva snimanja uredu i analize krvi takodje, da li ima neka analiza koja moze da ukaze na neki skriveni tumor ili bilo kakve maligne celije, jer imam osteoporozu sa 35 god., i nikome nije jasno kako?
Hvala
1: J Bone Miner Res. 2002 Nov;17(11):1961-7. Links
Decreased bone density, elevated serum osteoprotegerin, and beta-cross-laps in Wilson disease.
Hegedus D, Ferencz V, Lakatos PL, Meszaros S, Lakatos P, Horvath C, Szalay F.
First Department of Medicine, Semmelweis University, Budapest, Hungary.
Osteopathia has been reported in Wilson disease (WD), but bone density has not been measured; therefore, we performed bone mineral density (BMD), bone mineral content (BMC), and quantitative bone ultrasound (QUS) assessments, as well as measured the serum levels of osteocalcin (OCN), beta-cross-laps (beta-CTx's), and the recently discovered osteoprotegerin (OPG) and its ligand RANKL to investigate the underlying mechanism of osseous disorders. Serum OCN, beta-CTx, OPG, and RANKL levels were measured by ELISA in 21 WD patients and in 20 age- and gender-matched healthy subjects. BMD, BMC, and QUS parameters were also determined. Osteoporosis was present in 9/21 (43%) WD patients. Abnormal QUS parameters were found in 7 (33%) of the patients. Although serum OCN levels were similar in patients and controls (29.93 +/- 24.65 mg/ml vs. 29.84 +/- 6.89 mg/ml), beta-CTx and OPG levels were significantly increased in WD compared with the healthy controls (625.4 +/- 312.3 pg/ml vs. 423.6 +/- 144.3 pg/ml and p = 0.022 and 7.2 +/- 3.4 pM vs. 3.5 +/- 1.0 pM and p < 0.001, respectively). No difference was observed in the RANKL level. There was a positive correlation between OCN and beta-CTx (r = 0.55; p = 0.01). We proved high occurrence of osteoporosis in WD. Negative bone remodeling balance is a consequence of increased bone resorption, which is indicated by elevated beta-CTx. The novel finding of elevated serum OPG may reflect a compensatory reaction to enhanced osteoclast activity, despite the normal OCN level.
Da prosirimo listu oboljenja.
Mozda ovo pomogne.
Pozdrav
Odgovori