Anemija

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
Macaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:13 pm

Anemija

Post od Macaki »

Moze li neko da mi objasni kako je meni gvozdje dobro, Fe 14.2 ( ref 4.5-27.9) , a ostale vrednosti koje upucuju na anemiju lose : RBC 3.84 ( ref 3.90-6.00), HGB 109 (ref 120-180), o.311 (0.330-0.540), svuda pise L (low) . Sve ostalo mi je u granicama normale , sem Lym% 47 (ref 15-40), pretpostavljam zbog nedavne upale limfnih zlezda.
Dobila sam da pije kapsule Heferol i vitamin C.
I ranije mi se to desavalo, posle zavrsene terapije izvadim krv i gvozdje bude visoko, a hemoglobin i dalje na donjoj granici.
Sta mislite, zbog cega je to ?
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Ovakvi rezultati su moguci ukoliko se ne ispostuje pauza od 7-10 dana od prestanka th fe pa do vadjenja krvi.
Nakon te pauze osim pomenutih analiza treba uraditi TIBC,UIBC i feritin.
Tako ce se sve rascistiti.
Macaki
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 30, 2008 12:13 pm

Post od Macaki »

Ja nisam ni bila bas dugo na terapiji gvozdjem. Ovi rezultati su bez terapije, ja sam tek posle njih dobila terapiju.
Hmm. . .Sad ste me malo zabrinuli. A na sta bi to onda trebalo da ukazuje ? :-?

Ranije sa se godinama lecila od anemije i uvek bi mi bili ovakvi rezultati ili slicni. Znaci, Fe super, a hemoglobin na donjoj granici. I kad mi je na hematologiji radjen razmaz , isto.
Ja se sada i ne osecam lose uopste, nemam smetnje tipa zamaranje, slabost, malaksalost. .. Nista ! Samo sam bila na rutinskom vadjenju krvi i onda mi je doktorka opste prakse konstatovala ovakvo stanje i dala da pijem Heferol.
Hmmm. .. :-?
anen
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Feb 07, 2008 4:35 pm

Post od anen »

Postovana,
nema razloga za brigu, jer se radi o krajnje blagoj anemiji.
Ali posto navodite da se godinama lecite od anemije,znaci da tu nesto nije rascisceno do kraja, tj. sta je uzrok anemiji, da li je th adekvatna i dovoljno duga ili je to samo Vase konstitucionalno stanje.
Zato sam i predlozila gore pomenute testove i napomenula kada ih treba uraditi.
Pozdrav
Odgovori