Anemija, gvozdje, sedimentacija - jos jednom

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: vlada99, moderato, Dr Mita

Odgovori
MO
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 7:49 pm

Anemija, gvozdje, sedimentacija - jos jednom

Post od MO »

Nadam se da ne pitam previse u jednoj poruci...

Imam 21 god. i danas mi je radjena analiza krvi radi kontrole. Hemoglobin iznosi 117g/l, hematokrit 35,6%. Da li to znaci da imam anemiju koju treba leciti? Pored toga, gvozdje iznosi 19,6 μmol/l.

Ne znam da li bi ovo moglo da ima ikakve veze veze sa tim, ali da napomenem da su mi cesto hladni dlanovi i stopala i da stalno imam crne krugove oko ociju...

I, sto se sedimentacije tice, 15 mm/h bi, koliko sam primetila, trebalo da bude neka gornja granica. Da li bi ipak trebalo obratiti paznju na nju i da li menstruacija utice na njene vrednosti?

Unapred hvala! :)
c.boris
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Mar 11, 2007 10:39 pm

Post od c.boris »

Zdravo,
slusaj nista od ovog nije tako tragicno.Hemoglobin je nesto ispod donje granice,ali to je jos ok. Obzirom da je gvozdje vise nego odlicno,nema potrebe za suplementacijom, a anemija moze biti izazvana i nedostatkom folata ili vit B 12 pa bi mozda bilo preporucljivo uzimati neki multivitaminski i multimineralni dodatak.
Obzirom da si zensko,sedimentacija je ok.
POzdrav
MO
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 20, 2007 7:49 pm

Post od MO »

Hvala puno! :)
Nisam znala da to moze imati veze sa vitaminom B12. Sada je sve jasnije. :D
Odgovori