analiza krvi

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
maxi26
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 15, 2007 8:20 pm

analiza krvi

Post od maxi26 »

Molim Vas da mi protumacite rezultate krvne slike,
total bilirubin 23
trigliceridi 0.46

U urinu mi je povecan RDW 16.5%

Molim sto pre odgovor jer sam veoma zabrinuta :( :( :o
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

RDW vrednost je hematoloski parametar koji pokazuje varijaciju u velicini eritrocita. Normalna gornja vrednost je 14.5. Povisena vrednost koja se kod vas javila najverovatnije ukazuje na anemiju. Samo povecanje RDW ne moze ukazati na uzrok anemije (nedostatak gvozdja, nedostatak B12,itd..). Nalaz povisenog ukupnog bilirubina (pretpostavljam da su transaminaze normalne ?) u ovom kontekstu ide u prilog anemiji.
maxi26
Novi član
Novi član

Post od maxi26 »

Hvala drbgd, sada mi je lakse.
A da li anemija moze izazvati poviseni pritisak 130 sa 90 i bolove u glavi, jer tako je pocelo pa me je doktorica uputila da uradim analize krvi, urina i pregled kod oftamologa?
Koja hrana je dobra za anemiju, znam da je to pre bilo borovnica,...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

Bolove u glavi izaziva povisen pritisak, za koji je moguce da je i veci od vrednosti koje su "uhvacene" merenjem i koje bi bile gornje normalne, tj. sistolna vrednost je gornje normalna, a dijastolni pritisak od 90 je povisen. Potrebno je da 2X dnevno merite pritisak i to mehanickim, a ne digitalnim aparatom.
Priroda vase anemije se ne vidi iz ovih analiza, potrebna su dodatna ispitivanja, i tek onda se mogu preporuciti odredjene mere.
laky74
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Dec 16, 2007 11:41 am

Post od laky74 »

kolika je normalna vrijednost sedimentacije za žene????tražila sam po net-u i napla različite podatke moja je 14
maxi26
Novi član
Novi član

Post od maxi26 »

mislim da sam negde procitala da je do 5, nisam sigurna. U svakom slucaju to je mnogo.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

normalna vrednost sedimentacije je do 20 za zene
Odgovori