Ne vidi se jajnik na ultrazvuku, šta to može biti?

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 6:24 pm

Ne vidi se jajnik na ultrazvuku, šta to može biti?

Post od Nikolina35 »

Par puta sam radila folikulometriju sondom, uopšte se ne vidi desni jajnik doktorka kaže možda je sakriven u crevima. Kako mi se čini, pošto ću na folikulometriju ići u sredu, pa u petak, čemu uopšte to ako se nikako ne vidi desni jajnik. Da li je to zabrinjavajuće?
Uplašila sam se jer sam kao devojčica operisala slepo crevo, pa šta znam, svašta se ljudima dešava, uhvatila me panika da mi prilikom operacije nije odstranjen taj jajnik.

Postoji li neki siguran način da se što pre vidi moj desni jajnik ili je neminovno da ostanem u neizvesnosti da ga možda i nemam ili šta već? Doktorka ništa ne predlaže a ja ne mogu da ostanem tako u neizvesnosti.
sofia
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Avg 07, 2005 2:29 am

Post od sofia »

Nemoj da brines.
Meni se desilo isto - doktor dva puta nije bio u stanju da vidi desni jajnik, pa ga je video tek posle nekoliko meseci :D
U medjuvremenu sam bila ocajna, a on je samo prokomentarisao da mi je dovoljan i jedan :evil: :o Sve je bilo u redu, i ovulacije, bez cisti i ostalih gadosti, jajnik se jednostavno sakrio.
Pozdrav
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Sinoć sam se dosetila da imam neke starije nalaze pa sam pročeprkala, tako da vidim da imam taj desni jajnik, lepo piše OS i OD. To je sa ultrazvuka od pre koju godinu. Međutim, koliko ima efekta raditi folikulometriju ako se nikako ne bude video desni jajnik, a možda se baš na njemu javlja najkrupniji folikul što nam je i cilj da pratimo, i šta preduzeti.
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Sinoć sam se dosetila da imam neke starije nalaze pa sam pročeprkala, tako da vidim da imam taj desni jajnik, lepo piše OS i OD. To je sa ultrazvuka od pre koju godinu. Međutim, koliko ima efekta raditi folikulometriju ako se nikako ne bude video desni jajnik, a možda se baš na njemu javlja najkrupniji folikul što nam je i cilj da pratimo, i šta preduzeti.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Nikolina,
niste naveli šta vam je operisano, te se bojite da vam nije tom prilikom odstranjen jajnik?
Drugo dali je UZ rađen vaginalnom sondom, ako jeste, a doktor nije video jajnik ili nemaju ovu sondu promenite doktora.
Pored folikula meri se i debljina i izgled sluzokože materice tzv. endometrium. Obično se transvaginalni UZ radi 10-12-14 i 16 dan ciklusa.

Pozdrav Dr PeđaDj
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Joj dragi dr Peđa, ko zebo sunce čekam odgovor nekog stručnjaka, hvala na odgovoru i nadam se da ćete biti zainteresovani da mi date još neki savet!

Kao devojčica sam operisala slepo crevo. Međutim, malo sam se u vezi postojanja tog desnog jajnika primirila jer sam kao što sam napisala našla stari nalaz sa ultrazvuka od pre koju godinu gde stoje oznake OS i OD i opis, što pretpostavljam znači da je tadašnja doktorka videla jajnike, dakle da imam desni jajnik. Evo, u 18 h imam sledeću folikulometriju, to je 15-ti dan ciklusa i pretpostavljam da će se ponoviti isto. UZ je rađen vaginalnom sondom, imaju to, ali ga doktorka jednostavno ne vidi, a ja pošto se ne razumem neznam da li je potrebno malo više truda, a možda i stručnosti (a moguće da jeste čim ste gore napisali da onda menjam doktora) da bi se on video, ili šta već, uglavnom taj pregled traje vrlo kratko.
Na 8-mi dan ciklusa endometrijum je bio 3mm a folikuli zanemarljivo sitni (naravno na levom jajniku koji se vidi) komentar je bio da očigledno postoji neki nesklad, a 13-ti dan endometrijum 8mm, a na levom jajniku i jedan sada već veći folikul 9mm. Komentar je bio – dobro, ima bar nekog napretka.
Hormone sam samoinicijativno radila, na svoju ruku, informišući se na internetu pa kada je došao dan da odem kod nje to sam joj odnela, ona se brecnula - a ko vam je rekao to da radite, a onda je ispalo da baš trebam to da radim, jer na ultrazvuku uočava neki nesklad, a evo sada i mog nalaza hormona koji kao što vidim nije baš ok u Ovul.fazi, pogledajte molim vas ako ste zainteresovani:

FSH: Folik.faza - Ref.vr. 3,2–12; Rezultat 10,8; -3.dan
FSH: Ovul.faza - Ref.vr. 7,5–22; Rezultat 6,8; -14.dan

LH: Folik.faza - Ref.vr. 1,2-12,6; Rezultat 6,5;
LH: Ovul.faza - Ref.vr. 12-95,6; Rezultat 12,1;

Estradiol: Folik.faza - Ref.vr. 10 - 166; Rezultat 38,4;
Estradiol: Ovul.faza - Ref.vr. 85 – 498; Rezultat 75,3;

Progesteron: Folik.faza - Ref.vr. 0,2 – 1,6; Rezultat 0,88;
Progesteron: Ovul.faza - Ref.vr. 0,8 – 3; Rezultat 0,86

Prolaktin: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo ciklus: 102-496; Rez: 244,4
Testosteron: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo cilus: 0,22-2,9: Rez: 1,75

Dakle, šta ću ako se i na današnjoj folikulometriji ne vidi jajnik. Da li je u pitanja isključivo stručnost lekara? Uglavnom mi mnogi u DZ deluju isto, ako mogu reći manje-više nezainteresovano (dođe žena krvari, u bolovima a sestre je puste da čeka na svoj red itd).
A ja nemam baš vremena za gubljenje obzirom na moje godine (35). Nisam rađala do sada niti sam imala neku trudnoću jer smo suprug i ja 7 godina imali zaštićene odnose, nisam imala abortuse, do sada sam uvek imala redovne cikluse na 25-30 dana i nikada mi nije izostala ni jedna menstruacija. I naravno, kako to često biva, sad kad baš želimo bebu ne ide. Mogu reći da smo od prošlog leta imali po 1-2 nezaštićena odnosa na sredini ciklusa, a od prošlog meseca smo zaista rešili da radimo na bebi, svakog dana smo imali odnose od 5-og dana ciklusa do 20-og, i ništa. Dakle, tek počinjem sa pretragama, Dobila sam upute da radim klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, to ću raditi ovih dana, suprug spermogram i spermokulturu. Papa test mi je II grupa.
A, što se tiče hormona, vidim da nisu ok. FSH ispod normale i plus beleži pad u odnosu na fol.fazu, estrogen ispod normale, progesteron ima pad u odnosu na fol.fazu, i uopšte sve je vrlo nisko. Šta vama ovo govori, još jednom vas molim za odgovor ako ikako možete!
Pozdrav!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Joj dragi dr Peđa, ko zebo sunce čekam odgovor nekog stručnjaka, hvala na odgovoru i nadam se da ćete biti zainteresovani da mi date još neki savet!

Kao devojčica sam operisala slepo crevo. Međutim, malo sam se u vezi postojanja tog desnog jajnika primirila jer sam kao što sam napisala našla stari nalaz sa ultrazvuka od pre koju godinu gde stoje oznake OS i OD i opis, što pretpostavljam znači da je tadašnja doktorka videla jajnike, dakle da imam desni jajnik. Evo, u 18 h imam sledeću folikulometriju, to je 15-ti dan ciklusa i pretpostavljam da će se ponoviti isto. UZ je rađen vaginalnom sondom, imaju to, ali ga doktorka jednostavno ne vidi, a ja pošto se ne razumem neznam da li je potrebno malo više truda, a možda i stručnosti (a moguće da jeste čim ste gore napisali da onda menjam doktora) da bi se on video, ili šta već, uglavnom taj pregled traje vrlo kratko.
Na 8-mi dan ciklusa endometrijum je bio 3mm a folikuli zanemarljivo sitni (naravno na levom jajniku koji se vidi) komentar je bio da očigledno postoji neki nesklad, a 13-ti dan endometrijum 8mm, a na levom jajniku i jedan sada već veći folikul 9mm. Komentar je bio – dobro, ima bar nekog napretka.
Hormone sam samoinicijativno radila, na svoju ruku, informišući se na internetu pa kada je došao dan da odem kod nje to sam joj odnela, ona se brecnula - a ko vam je rekao to da radite, a onda je ispalo da baš trebam to da radim, jer na ultrazvuku uočava neki nesklad, a evo sada i mog nalaza hormona koji kao što vidim nije baš ok u Ovul.fazi, pogledajte molim vas ako ste zainteresovani:

FSH: Folik.faza - Ref.vr. 3,2–12; Rezultat 10,8; -3.dan
FSH: Ovul.faza - Ref.vr. 7,5–22; Rezultat 6,8; -14.dan

LH: Folik.faza - Ref.vr. 1,2-12,6; Rezultat 6,5;
LH: Ovul.faza - Ref.vr. 12-95,6; Rezultat 12,1;

Estradiol: Folik.faza - Ref.vr. 10 - 166; Rezultat 38,4;
Estradiol: Ovul.faza - Ref.vr. 85 – 498; Rezultat 75,3;

Progesteron: Folik.faza - Ref.vr. 0,2 – 1,6; Rezultat 0,88;
Progesteron: Ovul.faza - Ref.vr. 0,8 – 3; Rezultat 0,86

Prolaktin: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo ciklus: 102-496; Rez: 244,4
Testosteron: 3. dan ciklusa, Ref.vr. za ceo cilus: 0,22-2,9: Rez: 1,75

Dakle, šta ću ako se i na današnjoj folikulometriji ne vidi jajnik. Da li je u pitanja isključivo stručnost lekara? Uglavnom mi mnogi u DZ deluju isto, ako mogu reći manje-više nezainteresovano (dođe žena krvari, u bolovima a sestre je puste da čeka na svoj red itd).
A ja nemam baš vremena za gubljenje obzirom na moje godine (35). Nisam rađala do sada niti sam imala neku trudnoću jer smo suprug i ja 7 godina imali zaštićene odnose, nisam imala abortuse, do sada sam uvek imala redovne cikluse na 25-30 dana i nikada mi nije izostala ni jedna menstruacija. I naravno, kako to često biva, sad kad baš želimo bebu ne ide. Mogu reći da smo od prošlog leta imali po 1-2 nezaštićena odnosa na sredini ciklusa, a od prošlog meseca smo zaista rešili da radimo na bebi, svakog dana smo imali odnose od 5-og dana ciklusa do 20-og, i ništa. Dakle, tek počinjem sa pretragama, Dobila sam upute da radim klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu, to ću raditi ovih dana, suprug spermogram i spermokulturu. Papa test mi je II grupa.
A, što se tiče hormona, vidim da nisu ok. FSH ispod normale i plus beleži pad u odnosu na fol.fazu, estrogen ispod normale, progesteron ima pad u odnosu na fol.fazu, i uopšte sve je vrlo nisko. Šta vama ovo govori, još jednom vas molim za odgovor ako ikako možete!
Pozdrav!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

Dragi dr Peđa,
evo, upravo sam se vratila iz DZ sa folikulometrije, neznam u čemu je štos, pokazala sam doktorki nalaz sa UZ od pre dve godine koji je rađen u istom DZ, gde je zabeleženo stanje i levog i desnog jajnika, uglavnom, sada je uspela da vidi i desni jajnik. Čini mi se da je uložila nešto više trudila, gurala sondu, baš tražila, uglavnom, stanje je sledeće:
15-ti dan ciklusa, endometrijum 9mm, folikul na desnom jajniku 18mm, a na levom 11mm.
Hormone nije htela ni da pogleda uz kontataciju da je sada premorena i da za to moram zakazati poseban pregled.
Nadam se da ćete mi odgovoriti i dati svoje mišljenje u vezi hormona.
Unapred hvala i pozdrav!
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

PedjaDj,
koliko sam primetila poštovani PedjaDj, napisali ste mi na kraju svog odgovora:
Pozdrav DR PedjaDj.

Sudeći po tome da primećujem da ste u međuvremenu aktivni na forumu i da opšitno diskutujete u temi o Narodnom frontu, a meni izbegavate da date odgovor, iako ste započeli komunikaciju samnom, želim da mi pošteno odgovorite:

DA LI STE VI zaista DR i u kojoj oblasti ste DR?

Smatram da je OVAJ FORUM OZBILJAN, i da ljudi koji ga koriste polažu nadu u njega a da su oni koji se na njemu predstavljaju kao stručnjaci ili koriste kao vi DR odgovorni ljudi.
Recimo, DR IVICA je lepo stavio svoje puno ime i prezime, broj telefona, ako nezna neki odgovor ili se nedovoljno razume u neki problem, pošteno pokuša da pomogne i kaže:
nisam stručnjak u ovoj oblasti itd. ali pokušaću.... i sve pohvale za tako POŠTEN STAV.

Nije lepo da započnete sa nekim da pričate a posle mu okrenete leđa, možete pošteno odgovoriti npr. - NE RAZUMEM SE U TO ili slično, a ne ovako da kukavički izbegavate odgovor (jer ako ste ginekolog ovo bi morali znati).
U svakom slučaju, pozdravljam svakog čoveka koji ima hrabrosti da pošteno kaže kad nešto nezna i pozdravljam jednu vrlo lepu osobinu koja se zove DOSLEDNOST.

Dakle, PedjaDj, bilo bi lepo da budete dosledni i odgovorite mi na pitanje: da li ste vi DOKTOR I U KOJOJ OBLASTI! Tako ćete verovatno i razbiti sumnje još nekih koji su na ovom forumu kao i ja posumnjali u vašu titulu, da ne citiram sad.

Veliki pozdrav svim dobrim ljudima!
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Nikolina,
ovaj forum ne može zameniti odlazak kod lekara-ginekologa!

Mi vam ovde mada besplatno dajemo ideju, tzv. "second opinion", na zapadu za "drugačije mišljenje" postoje stručna udruženja koja uz nadoknadu daju takvo mišljenje.

Da ja sam ginekolog, mnoge dame sa ovog sajta su moje pacijentkinje, možete ih primetiti staju u moju odbranu kada napadi postanu žestoki.

Šta ćete u Nacionalnom parku Srbija sve vrste su nenavikle na drugačije mišljenje pa su poprilično ostrašćene, čak agresivne!

Vaši hormoni nisu loši, a za ginekologa sam rekao da promenite.
Uz svo poštovanje kolega u Domu zdravlja se ne leči sterlitet već na sekundarnom i tercijalnom nivou zdravstvene zaštite, ukoliko posle godinu dana nezaštićenih odnosa ne zatrudnite.
Uradite HSG za početak, nigde vas neće primiti na dalje pretrage bez ove analize, a možda ona bude dovoljna, pa nakon nje ostanete trudni!

PS. Ako se ne snađete možete me kontaktirati preko PP.
Pozdrav Dr PeđaDj
Nikolina35
Aktivan član
Aktivan član

Post od Nikolina35 »

PedjaDj,
Evo šta su na forumu rekle o vama neke od tih pacijenata i kako su vas žestoko branile:

"A sto se tice Pedje... nemoj da si tako sigurna u njega... posto se covek nekoliko puta javno nudio na forumu, i nudio svoje usluge koje vrsi za "samo 1000 evra", mozda je zaradio brdo para na ljudima odavde... mi to ne mozemo znati, zar ne?"

"Lepo je to doktore sto vi dajete visoko strucne savete I sto svoje dragoceno vreme trosite na pacijente. Ali, nemojte biti neskromni, ovaj forum rasadnik je vasih potencijalnih pacijenata tako da ne mogu da vam poverujem da se kako rekoste necete obogatiti. Svako ima pravo da odluci da li ce ili nece biti vas pacijent, ali ovde su zene koje se hvataju za slamku I nije ih mnogo potrebno ubedjivati. Ako zelite dalje da ogovarate zenama na pitanja odgovarajte, mi cemo vam sve na tome biti zahvalne, ali nemojte okolo-naokolo da nas uveravate kako ste vi humanitarac koji svoje neprocenjivo slobodno vreme trosi na nas, to definitivno nije tacno."

nenad74: “Ne bi nilo loše da, ukoliko je Dj Peđa zaista ginekolog (u šta iskreno sumnjam) malo mrdne iz Srbije i upozna se sa zapadnoevropskom praksom. Vidim da uspešno surfuje internetom u potrazi za člancima iz oblasti ginekologije pa ne bi bilo loše da i zakorači u neku od evropskih bolnica.”

To bi bilo sve od mene. Zbogom.
Odgovori