ulcerozni kolitis
ulcerozni kolitis
Ako neko ima ulcerozni kolitis neka mi se javi da razmjenimo iskustva i misljenja.
-
- Novi član
- Postovi: 33
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
jedno iskustvo
Pre dve godine mi je dijagnostikovan UC. Inace imam 33. Samo akutno stanje je trajalo 1 mesec i bilo je uzasno - cak sam lezao i u bolnici 7 dana jer mi je organizam jako oslabio[za mesec dana smrsao sam 15 kg] pa me je "strefila" i jaka urinarna infekcija pride. Od lekova za UC koristio sam samo 5-asa. Primao sam i hidrokortizonske klizme 2xdnevno, pio probiotik, kantarion(ulje i caj). Nakon toga vrlo brzo sam se potpuno oporavio (za mesec dana vratio onih 15kg), stolice su se ustalile na 1 dnevno. Doktorka je rekla da je oporavak isao tako brzo je zbog toga sto sam jos uvek relativno mlad.
Ako iznesete "Vas slucaj" mozemo da razmenimo iskustva. Ja sam dosta stvari istrazivao i pronasao na net-u o UC-u. Ujedno pozivam i druge UC-bolesnike, pogotovo mladje da se ukljuce. Mozemo da pricamo o raznim dijetama i sl.
Ako iznesete "Vas slucaj" mozemo da razmenimo iskustva. Ja sam dosta stvari istrazivao i pronasao na net-u o UC-u. Ujedno pozivam i druge UC-bolesnike, pogotovo mladje da se ukljuce. Mozemo da pricamo o raznim dijetama i sl.
-
- Novi član
- Postovi: 33
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Dijeta je kljucna
Kao sto je opste poznato UC je neizleciva bolest, i uz to je bolest XX veka, u ranijim periodima je bila veoma retka. Uzroci mogu biti razliciti i tu se istrazivanja stalno vrse, skoro sam citao da su u Japanu dosli do zakljucka da jedan od uzroka moze biti i preterana upotreba antibiotika. Uglavnim kljucna stvar za odrzavanje remisije je odgovarajuca dijeta i nacin zivota. Ja mogu da iznesem svoja iskustva kada je u pitanju ishrana.
-
- Stalni član
- Postovi: 55
- Pridružio se: Ned Okt 08, 2006 5:11 pm
-
- Novi član
- Postovi: 33
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
dijeta konacno
evo mene posle malo duze pauze.
Sto se tice mog iskustva oko ishrane u zadnjih 2,5 godina i efekata na bolest to je otprilike islo ovako:
1. nutricionista u bolnici mi je dao par saveta oko nacina ishrane i namirnica koje smem a koje ne smem da konzumiram i ja sam se toga pridrzavao u vecoj meri sve dok bolest nije presla u fazu remisije.
2. kasnije sam se "uglavnom" pridrzavao sa malim "izletima" tipa rostilj, pivo i sl. pa se opet pojavilo blago krvarenje, tada sam poceo sa...
3. makrobiotikom, tj. puno zitarica i bez crvenih mesa, samo belo pilece i riba i povrce, bez secera. U principu to mi nije nesto mnogo pomoglo pogotovo kada sam jeo velike kolicine kuvanih zitarica tipa psenica ili pirinac.
4. Na kraju sasvim slucajno pronalaziom na net-u na Specific Carbohydrate Diet koja bi mogla da se prevede kao Specificna ugljeno-hidratna dijeta. Pocinjem sa strogim pridrzavanjem i vec posle par dana simptomi skoro prestaju. Kako je ta dijeta pogodna posebno za leto kada su pijace pune, sa dolaskom zime malo sam "olabavio" i simptomi se oped sporadicno pojavljuju (ponekad vrlo malo sveze krvi na stolici posebno kada je tvrdja, blagi pritisak sa leve strane stomaka, sve ostalo regularno). Cim grane prolece nastavljam...
...jedna napomena, ova dijeta nije lek vec samo nacin da se ublaze simptomi bolesti ili da potpuno nestanu. Bitno je i da nemaju svi iste simptome i pojavne oblike bolesti pa neznam kako ce kod koga da deluje, bilo bi interesantnoi da sto vise ljudi proba pa da isprica svoje reakcije. Uglavnom kod mene deluje...
...jos jedna napomena: moje je zapazanje da svaka stresna situacija utice negativno na simptome tako da ih treba koliko je to moguce izbegavati.
pozdrav svim sapatnicima...
Sto se tice mog iskustva oko ishrane u zadnjih 2,5 godina i efekata na bolest to je otprilike islo ovako:
1. nutricionista u bolnici mi je dao par saveta oko nacina ishrane i namirnica koje smem a koje ne smem da konzumiram i ja sam se toga pridrzavao u vecoj meri sve dok bolest nije presla u fazu remisije.
2. kasnije sam se "uglavnom" pridrzavao sa malim "izletima" tipa rostilj, pivo i sl. pa se opet pojavilo blago krvarenje, tada sam poceo sa...
3. makrobiotikom, tj. puno zitarica i bez crvenih mesa, samo belo pilece i riba i povrce, bez secera. U principu to mi nije nesto mnogo pomoglo pogotovo kada sam jeo velike kolicine kuvanih zitarica tipa psenica ili pirinac.
4. Na kraju sasvim slucajno pronalaziom na net-u na Specific Carbohydrate Diet koja bi mogla da se prevede kao Specificna ugljeno-hidratna dijeta. Pocinjem sa strogim pridrzavanjem i vec posle par dana simptomi skoro prestaju. Kako je ta dijeta pogodna posebno za leto kada su pijace pune, sa dolaskom zime malo sam "olabavio" i simptomi se oped sporadicno pojavljuju (ponekad vrlo malo sveze krvi na stolici posebno kada je tvrdja, blagi pritisak sa leve strane stomaka, sve ostalo regularno). Cim grane prolece nastavljam...
...jedna napomena, ova dijeta nije lek vec samo nacin da se ublaze simptomi bolesti ili da potpuno nestanu. Bitno je i da nemaju svi iste simptome i pojavne oblike bolesti pa neznam kako ce kod koga da deluje, bilo bi interesantnoi da sto vise ljudi proba pa da isprica svoje reakcije. Uglavnom kod mene deluje...
...jos jedna napomena: moje je zapazanje da svaka stresna situacija utice negativno na simptome tako da ih treba koliko je to moguce izbegavati.
pozdrav svim sapatnicima...
Srecan povratak. Jeff mene najpre interesuje nesto drugo, posto je meni nadjen atipicni UC i to je jos u fazi dijagnostike (vec godinu dana, mesalazin ne pomaze a supozitorije kao i one za hemoroide, zamasti i efekat je na par dana...). Mene zanima endoskopski i patohistoloski nalaz, sta ti je bilo zahvaceno, kako je bolest nastupila, kako se razvijala koji su primarni a koji sekundarni simptomi, kakve i koliko stolica...kakvi su nalazai za KKS i biohemiju bili, At...zanima me kako bih izvukao neke zakljucke i eventualno povukao paralelu u ondosu na moje stanje: ja nemam nikakve promene godinu dana, samo gasovi i povremeno vrlo malo sekreta i krvi ako ne koristim lokalno nista, ako koristim ono se smanjuje 3x pa je jedva uocljivo...hvala i sve najbolje!
-
- Novi član
- Postovi: 33
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
Ja povremeno uzimam blage doze 5-asa dok se simptomi ne ublaze i to je sve od lekova, dok sam bio u akutnoj fazi koristio sam i supozitorije i hidrokortizonske klizme. Kod mene je zahvacen bio rektum i zadnji deo kolona. Planiram da ovih meseci odem na kolonoskopiju da vidim kakva je situacija sada. Bolest je nastupila iznenada, gotovo preko noci. Problem je bio sto sam se licio prvih 10 dana lekovima koji nemaju veze sa UC i jos ga pogorsavaju (loperamid, npr), i tih 10 dana kao i nekih 15 dana od dijagnostikovanja i pocetka terapije su mi najgori dani u zivotu. Imao sam i po 20 stolica dnevno, veoma krvavih i tecnih, izgubio sam apetit, nisam mogao da spavam...Kada je pocela terapija stanje mi se naglo poboljsava za kratko vreme i do sada je uglavnom promenljivo, mada veoma daleko od one pocetne faze. Imam jednu stolicu dnevno uglavnom normalnu i uglavnom bez krvi i sekreta. Gasove imam ne nesto preterano ali i to zavisi od toga sta jedem.
Kao sto rekoh UC je bolest koja se vrlo razlicito pojavljuje kod razlicitih ljudi kao sto je i reakcija na poznate lekove i nacine ishrane razlicita.
Kao sto rekoh UC je bolest koja se vrlo razlicito pojavljuje kod razlicitih ljudi kao sto je i reakcija na poznate lekove i nacine ishrane razlicita.
vidis kod mene je drugacije, ja osim gasova i sekreta malo i povremeno vrlo blago krvarenje (jedva kap na svaki 3 dan) nemam nista. Niti prolove, niti vise stolica niti sluzavo-krvave...leovi mi stete. Lokalna terapija ima minimalni efekat, kao i Faktu i FitoHem recimo 1x250mg 5-ASA uvece je sasvim dovoljno da zamaskira krv i sekret...ali se desava da posle 15 dana bez bude isto. Gasovi su uvek tu. To je tako godinu dana i prof. mi kazu da je skroz atipicno za ovu bolest. Imao sam napad kolitisa >20stolica i zigubio elektrolite, posle mesec dana od kako sam video simptome, ali nisam imao krvave i sluzave stolice i taj napad sam resio za 3 dana probiotikom, tako da to nije od UCa i vise se nije vratio. Nisam na terpaiji niti mi ista smeta od hrane, sve isto kao i ranije, nisam izgubio kilazu a krvna slika odlicna kao i antitela p-ANCA i ASCA, jedino je kalprotektin na inflamaciju povisen. Ali mi je otkrivena kandida jako uvecana, pa to sada proveravam. Znaci tebi je zahvacena sigma i rektum? Meni kao samo rektum vrlo blago ali je jedna biopsija na pocetku kolona pokazala istu PH sliku, inace sve ostalo je cisto: sigma, ascedens, transverzum i descedens. Reci mi da li si ti imao kandidijazu i kakvi su krvni nalazi?
-
- Novi član
- Postovi: 33
- Pridružio se: Čet Sep 13, 2007 4:29 pm
SCD
ne znam da li je neko imao iskustva sa ovom dijetom, ja sam sasvim slucajno naleteo na Internetu, probao i imam pozitivna iskustva.javascript:emoticon(':D')
evo par linkova:(nazalost samo na engleskom)
http://en.wikipedia.org/wiki/Specific_Carbohydrate_Diet
http://www.scdrecipe.com/
http://www.scdiet.org/default.html
Bilo bi dobro kada bi jos neko probao pa preneo iskustva.
evo i mog pokusaja prevoda spiska dozvoljenih namirnica (uz engleski original):
DISALLOWED FOODS
Sugars: Do not eat sugar, molasses, sucrose, high fructose corn syrup, fructose, or any processed sugar.
Veggies: All canned vegetables are not permitted.
Grains: All grains are not permitted, such as: corn, wheat, wheat germ, barley, oats, rye, rice, buckwheat, soy, spelt, amaranth, and others. Some legumes are not allowed: chick peas, bean sprouts, soybeans, mungbeans, faba beans, and garbanzo beans. Starchy foods are not permitted, such as: potatoes, yams, and parsnips. Seaweed and seaweed byproducts, such as agar and carrageenan, are not allowed.
Meats: All canned meats are forbidden. Most processed meats are not permitted. Make sure processed meat doesn't contain any harmful additive such as corn, corn products, starch, and sugars.
Dairy: All variations of milk are not allowed: whole, skim, 1%, 2%, chocolate, etc. Some cheeses contain a high lactose content and are restricted: ricotta, mozzarella, cottage cheese, cream cheese, feta, and processed cheeses and cheese spreads. Commercial yogurt contains a high amount of lactose and is not allowed. Heavy cream, buttermilk, and sour cream are not allowed.
Misc.: Other foods that are not permitted include: bread, pasta, other starchy foods, canola oil, commercial mayonnaise (because of additives), ice cream, candy, chocolate, carob, whey powder, margarine, commercial ketchup, stevia, baking powder, commercial nut mixes, balsamic vinegar, and FOS (fructooligosaccharides) products.
ALLOWED FOODS- Quantities are not restricted if you eat a balanced diet
Sugars: Honey is the only allowed sugar product. Not everyone can tolerate it, so use with caution.
Veggies: Most vegetables, fresh or frozen and raw or cooked, are allowed including: asparagus, broccoli, cauliflower, artichokes, beets, Brussells sprouts, cabbage, carrots celery, cucumbers, eggplant, zucchini, summer squash, rhubarb, peppers, garlic, lettuce, spinach, mushrooms (unless you have candidiasis), onions, turnips, and watercress. Be careful of raw vegetables when diarrhea is present.
Legumes: Dried navy beans, lentils, peas, split peas, unroasted cashews, peanuts in a shell, all natural peanut butter, lima beans, and string beans.
Meats: All unprocessed meats such as: beef, pork, chicken, turkey, quail, ostrich, fish, shellfish, lamb, venison, rabbit, and eggs. Some processed meats are allowed, but many require writing letters to manufacturers to verify the absence of restricted foods. Many processed meats contain sugar, starch, corn products, and other disallowed foods.
Dairy: All natural cheeses except those listed above are allowed: cheddar, colby, swiss, havarti, dry curd cottage cheese, etc.. Homemade yogurt that has been fermented for a minimum of 24 hours is allowed and encouraged.
Fruits: Most fruits are allowed such as: avocadoes, apples, tomatoes, olives, apricots, ripened bananas, coconuts, dates, berries, cherries, citrus fruits, peaches, pears, tropical fruits, and grapes. Nuts Almonds, Brazil nuts, walnuts, chestnuts, filberts, and pecans.
Misc: The following foods are allowed: olive oil, coconut oil, soybean oil, corn oil, weak tea, weak coffee, unflavored gelatin, mustard, vinegar, saccharin, and juices with no additives.
SRPSKI PREVOD:
NEDOZVOLJENA HRANA
Šećeri: Ne jedite šećer, melase, saharozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu, ili bilo koji drugi prerađeni šećer.
Povrće: Svo povrće iz konzerve je nedozvoljeno.
Žitarice: Sve žitarice su nedozvoljene, kao što su: kukuruz, pšenica, pšenične klice, raž, ovas, ječam, pirinač, soja, proso, i druge. Neke mahunarke nisu dozvoljene: pistaći, klice pasulja, soja, bob. takođe nije dozvoljen: krompir, slatki krompir, i paštrnjak, morske alge i bioprodukti morskih algi.
Mesa: Sva konzervirana mesa nisu dozvoljena(mesni narezak, paštete i sl.). Većina mesnih prerađevina koja ima štetne aditive nije dozvoljena.
Mleko i mlečni proizvodi: Sve varijante mleka nisu dozvoljene: punomasno, nemasno, čokoladno, itd. Neki sirevi sadrže visok procenta laktoze i zato su zabranjeni: ricotta, mozzarella, mladi sir, krem sir, feta, prerađeni sirevi i kajmak. Komercijalni jogurt sadrži visok procenat laktoze i zbog toga nije dozvoljen. Pavlaka i mileram nisu dozvoljeni.
Ostalo: Ostala hrana koja nije dozvoljena: hleb, testenine, komercijalni majonez (zbog aditiva), sladoled, slatkiši, čokolada, kakao, margarin, komercijalni kečap, prašak za pecivo.
DOZVOLJENA HRANA – Količina nije ograničena ako primenjujete balansiranu dijetu
Šećeri: Med je jedini proizvod od šećera koji je dozvoljen. Ne mogu svi da ga tolerišu podjednako pa budite oprezni.
Povrće: Većina povrća, sveže ili smrznutoi sirovo ili kuvano, je dozvoljeno uključujući: špargla, brokoli, karfiol, artičoka, cvekla, prokelj, kupus, šargarepa, celer, krastavac, plavi patlidžan, cukini tikvice, tikvice, tikva, paprike, beli luk, zelena salata, spanać, pečurke (osim ako imate kandidijazu), crni luk, rotkva. Budite oprezni sa sirovim povrćem kada je prisutna dijareja.
Mahunarke: beli pasulj, sočivo, grašak, kikiriki u ljuspi, prirodni puter od kikirikija, lima pasulj, i boranija.
Mesa: Sva neprerađena mesa kao što su: govedina, svinjetina, piletina, ćuretina, divljač, noj, riba, školjke, jagnjetina, zečetina, i jaja. Neke mesne prerađevine su dozvoljene ali samo ako nemaju nikakve aditive.
Mleko i mlečni proizvodi: Svi prirodni sirevi koji nisu gore pobrojani su dozvoljeni: čedar, švajcarski, havarti, suvi/stari domaći sir, itd. Domaće kiselo mleko koje je fermentisalo najmanje 24 sata je vrlo poželjno.
Voće: Većina voća je dozvoljena kao što su: avokado, jabuke, paradajz, masline, kajsija, banane, kokos, mušmule, berries, višnje, citrusno voće, breskve, kruške, tropsko voće, i grožđe. Badem, brazilski orah, orah, kesten, lešnik.
Razno: Sledeća hrana je dozvoljena: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje od soje, kukuruzno ulje, slab čaj, slaba kafa, senf, sirće i sokovi bez aditiva.
evo par linkova:(nazalost samo na engleskom)
http://en.wikipedia.org/wiki/Specific_Carbohydrate_Diet
http://www.scdrecipe.com/
http://www.scdiet.org/default.html
Bilo bi dobro kada bi jos neko probao pa preneo iskustva.
evo i mog pokusaja prevoda spiska dozvoljenih namirnica (uz engleski original):
DISALLOWED FOODS
Sugars: Do not eat sugar, molasses, sucrose, high fructose corn syrup, fructose, or any processed sugar.
Veggies: All canned vegetables are not permitted.
Grains: All grains are not permitted, such as: corn, wheat, wheat germ, barley, oats, rye, rice, buckwheat, soy, spelt, amaranth, and others. Some legumes are not allowed: chick peas, bean sprouts, soybeans, mungbeans, faba beans, and garbanzo beans. Starchy foods are not permitted, such as: potatoes, yams, and parsnips. Seaweed and seaweed byproducts, such as agar and carrageenan, are not allowed.
Meats: All canned meats are forbidden. Most processed meats are not permitted. Make sure processed meat doesn't contain any harmful additive such as corn, corn products, starch, and sugars.
Dairy: All variations of milk are not allowed: whole, skim, 1%, 2%, chocolate, etc. Some cheeses contain a high lactose content and are restricted: ricotta, mozzarella, cottage cheese, cream cheese, feta, and processed cheeses and cheese spreads. Commercial yogurt contains a high amount of lactose and is not allowed. Heavy cream, buttermilk, and sour cream are not allowed.
Misc.: Other foods that are not permitted include: bread, pasta, other starchy foods, canola oil, commercial mayonnaise (because of additives), ice cream, candy, chocolate, carob, whey powder, margarine, commercial ketchup, stevia, baking powder, commercial nut mixes, balsamic vinegar, and FOS (fructooligosaccharides) products.
ALLOWED FOODS- Quantities are not restricted if you eat a balanced diet
Sugars: Honey is the only allowed sugar product. Not everyone can tolerate it, so use with caution.
Veggies: Most vegetables, fresh or frozen and raw or cooked, are allowed including: asparagus, broccoli, cauliflower, artichokes, beets, Brussells sprouts, cabbage, carrots celery, cucumbers, eggplant, zucchini, summer squash, rhubarb, peppers, garlic, lettuce, spinach, mushrooms (unless you have candidiasis), onions, turnips, and watercress. Be careful of raw vegetables when diarrhea is present.
Legumes: Dried navy beans, lentils, peas, split peas, unroasted cashews, peanuts in a shell, all natural peanut butter, lima beans, and string beans.
Meats: All unprocessed meats such as: beef, pork, chicken, turkey, quail, ostrich, fish, shellfish, lamb, venison, rabbit, and eggs. Some processed meats are allowed, but many require writing letters to manufacturers to verify the absence of restricted foods. Many processed meats contain sugar, starch, corn products, and other disallowed foods.
Dairy: All natural cheeses except those listed above are allowed: cheddar, colby, swiss, havarti, dry curd cottage cheese, etc.. Homemade yogurt that has been fermented for a minimum of 24 hours is allowed and encouraged.
Fruits: Most fruits are allowed such as: avocadoes, apples, tomatoes, olives, apricots, ripened bananas, coconuts, dates, berries, cherries, citrus fruits, peaches, pears, tropical fruits, and grapes. Nuts Almonds, Brazil nuts, walnuts, chestnuts, filberts, and pecans.
Misc: The following foods are allowed: olive oil, coconut oil, soybean oil, corn oil, weak tea, weak coffee, unflavored gelatin, mustard, vinegar, saccharin, and juices with no additives.
SRPSKI PREVOD:
NEDOZVOLJENA HRANA
Šećeri: Ne jedite šećer, melase, saharozu, visoko fruktozni kukuruzni sirup, fruktozu, ili bilo koji drugi prerađeni šećer.
Povrće: Svo povrće iz konzerve je nedozvoljeno.
Žitarice: Sve žitarice su nedozvoljene, kao što su: kukuruz, pšenica, pšenične klice, raž, ovas, ječam, pirinač, soja, proso, i druge. Neke mahunarke nisu dozvoljene: pistaći, klice pasulja, soja, bob. takođe nije dozvoljen: krompir, slatki krompir, i paštrnjak, morske alge i bioprodukti morskih algi.
Mesa: Sva konzervirana mesa nisu dozvoljena(mesni narezak, paštete i sl.). Većina mesnih prerađevina koja ima štetne aditive nije dozvoljena.
Mleko i mlečni proizvodi: Sve varijante mleka nisu dozvoljene: punomasno, nemasno, čokoladno, itd. Neki sirevi sadrže visok procenta laktoze i zato su zabranjeni: ricotta, mozzarella, mladi sir, krem sir, feta, prerađeni sirevi i kajmak. Komercijalni jogurt sadrži visok procenat laktoze i zbog toga nije dozvoljen. Pavlaka i mileram nisu dozvoljeni.
Ostalo: Ostala hrana koja nije dozvoljena: hleb, testenine, komercijalni majonez (zbog aditiva), sladoled, slatkiši, čokolada, kakao, margarin, komercijalni kečap, prašak za pecivo.
DOZVOLJENA HRANA – Količina nije ograničena ako primenjujete balansiranu dijetu
Šećeri: Med je jedini proizvod od šećera koji je dozvoljen. Ne mogu svi da ga tolerišu podjednako pa budite oprezni.
Povrće: Većina povrća, sveže ili smrznutoi sirovo ili kuvano, je dozvoljeno uključujući: špargla, brokoli, karfiol, artičoka, cvekla, prokelj, kupus, šargarepa, celer, krastavac, plavi patlidžan, cukini tikvice, tikvice, tikva, paprike, beli luk, zelena salata, spanać, pečurke (osim ako imate kandidijazu), crni luk, rotkva. Budite oprezni sa sirovim povrćem kada je prisutna dijareja.
Mahunarke: beli pasulj, sočivo, grašak, kikiriki u ljuspi, prirodni puter od kikirikija, lima pasulj, i boranija.
Mesa: Sva neprerađena mesa kao što su: govedina, svinjetina, piletina, ćuretina, divljač, noj, riba, školjke, jagnjetina, zečetina, i jaja. Neke mesne prerađevine su dozvoljene ali samo ako nemaju nikakve aditive.
Mleko i mlečni proizvodi: Svi prirodni sirevi koji nisu gore pobrojani su dozvoljeni: čedar, švajcarski, havarti, suvi/stari domaći sir, itd. Domaće kiselo mleko koje je fermentisalo najmanje 24 sata je vrlo poželjno.
Voće: Većina voća je dozvoljena kao što su: avokado, jabuke, paradajz, masline, kajsija, banane, kokos, mušmule, berries, višnje, citrusno voće, breskve, kruške, tropsko voće, i grožđe. Badem, brazilski orah, orah, kesten, lešnik.
Razno: Sledeća hrana je dozvoljena: maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje od soje, kukuruzno ulje, slab čaj, slaba kafa, senf, sirće i sokovi bez aditiva.
Pomaže Bog braćo u nevolji.
Ja se već 8 godina uspešno nosim sa ovom bolešću, i isprobavao sam razne načine lečenja, dijete i suplementaciju i to zapisivao. Nevolja kod Ulceroznog Kolitisa je ta što svako na sebi mora da proba šta mu odgovara, a šta ne (to su reči moga doktora sa wma Lukačevića), a još veća nevolje je ta da ono što te leči u jednom akutnom napadu, u drugom može da bude bez ikakvog efekta. Ja bolujem od blazeg oblika UK. U akutnoj fazi 3-5 stolica. Evo vam ispod mojih iskustava, ne garantujem da će i vama pomoći, ali će mi biti veoma drago ako vam neke informacije budu od koristi.
Takođe imam dosta sakupljenih tekstova o UK sa Net-a, uglavnom sa hrvatskih sajtova. Neki su kontradiktorni, ali vredi proučiti ih. Još samo da mi neko kaže kako da ih nakačim u jednom folderu.
AKUTNA FAZA ULCEROZNOG KOLITISA
Lečenje I ishrana
Od lekova uzimam samo Sulfasalazin 500mg 3x2 dnevno. Izgleda da najbolji učinak imaju ako se popiju na samom početku obroka sa dosta tečnosti.
U nekoliko navrata sam koristio i Salofalk klizme 4g i mogu da kažem da za razliku od hidrokortizonskih koje samo smiruju simptome, ali ne leče upalu (kako sam našao u med. literaturi, a i na sebi isprobao), ove klizme stvarno imaju protivupalno dejstvo. Koriste se 14 večeri, a postupak korišćenja je sledeći:
- Prvo se potruditi da se creva dobro isprazne, da vas ne bi poteralo u toku primene leka. Zatim kleknuti na krevet a glavu spustiti (da zadnjica bude na većoj visini od grudnog koša). Snažno istisnuti sadržaj tube u anus i ostati u tom položaju 15 minuta. Zatim ležati na levom boku 15 min., pa na ledjima 15 min., pa na desnom boku 15 min. A onda se jos jednom tako izokretati, sve po 15 min. I ne ustajati iz kreveta sve do ujutro, da ne bi sadržaj klizme iscurio.
Od pomoćnih lekovitih sredstava koristim:
-Fermental kapsule 2 x 2 dnevno posto osetite glad, pa sačekajte sa obrokom bar pola sata
-Hladno ceđeni sokovi od cvekle, šargarepe i celera (Voćar iz Smederevske Palanke). Meni su ovi sokovi najviše pomogli. U njih stavljaju i neke lekovite trave (ne znam koje), koje odlično deluju na debelo crevo. Piti ih sa Fermentalom pre obroka.
-Od skoro sam počeo da koristim i Aktivni ugalj od Strong Nature. On u principu oslobađa organizam od otrova a deluje i protiv proliva.
-Žen Šen takođe pomaže (meni je sibirski najbolje delovao. On se zove Eleuterokok). Ne znam na koji način, verovatno zato što jača organizam. Ne bi smeo da se pije ako imate povišenu temperaturu ili visok pritisak.
Čajevi:
Od lista kupine, cveta nevena, lista borovnice, lista dunje, podubica, islandska mahovina, matičnjak. Mešavine koje pravim su sledeće
5-6 kašičica kupine ili nevena ili dunje (oni deluju stežuće), plus po 1-2 kašičice matičnjaka i borovnice. Matičnjak ima umirujuće dejstvo, a borovnica sadrži gvožđe. Te mešavine preliti sa ½ litra vrele vode. Listove kupine i dunje uvek iscepkati na sto sitnije deliće, tako se bolje iskoriste.
Podubica se sprema na malo drugačiji način – dve pune kašike se stave u ½ litra hladne vode, voda se zagreje do ključanja i onda se kuva od prilike 30 – 60 sekundi. Nju kuvam kada imam gasove I kada osećam pretakanje po crevima.
Ishrana:
-Za doručak praznu cicvaru (kukuruzno brašno, pšenični griz, maslinovo ulje sa vodom), ili krompir pire.
-Za užinu namazati džem od šipka ili dunje na beli hleb, sa margarinom (ne maslacom).
-Za ručak piletina ili junetina sa glaziranim (belim) pirinčem i maslinovim uljem.
-Za večeru šumski med (ima više gvožđa nego livadski) namazati na beli hleb sa margarinom.
Između obroka jesti zrele banane i oljuštene kruške i dunje, beli pirinač na vodi sa medom, piti sokove od cvekle, šargarepe i celera, zatim sokove od borovnice i jabuke (ali voditi računa da nisu u pitanju kisele jabuke). Zelim da napomenem da je pirinač odlična hrana za oporavak debelog creva, ali treba jesti isključivo glazirani.
Obavezno uzimati vitaminske preparate. Ja koristim sledeće:
-Bevipleks - 1dnevno
-Folna kiselina - 1dnevno obavezno
-B12 -1dnevno (topi se pod jezikom)
-Daylu formula (Universal)- 1dnevno
- Oligogal Se - 1 dnevno, piti nekad umesto Daylu formule
- Sant – E Gal – vitamin E – 1 dnevno sažvakati
-C vitamin 250mg Hemofarm (iskljucivo), ali biti obazriv, ipak je u pitanju kiselina. Obolelima od UK su potrebne velike doze vitamina C, čak do tri grama (prema nekim stručnim knjigama), ali je problem u tome što deluje iritirajuće na creva I zeludac. Od skoro su se pojavili neki oblici C vitamina koji, navodno, ne izazivaju iritaciju, ali ja ih još nisam probao. To su Universalov Buffered vitamin C I Natrolov Ester C.
-Po potrebi uz vitamin C I helirano Gvozdje 18mg Twinlab - 1 dnevno
-Omega 3 masne kiseline
Obolelima od UK je potrebno da uzmaju i preparate sa magnezijumom, ali je problem što oni izazivaju dijareju čak i kod zdravih ljudi. Ako neko zna koji oblik magnezijuma ne pravi te probleme neka mi javi.
Ja se već 8 godina uspešno nosim sa ovom bolešću, i isprobavao sam razne načine lečenja, dijete i suplementaciju i to zapisivao. Nevolja kod Ulceroznog Kolitisa je ta što svako na sebi mora da proba šta mu odgovara, a šta ne (to su reči moga doktora sa wma Lukačevića), a još veća nevolje je ta da ono što te leči u jednom akutnom napadu, u drugom može da bude bez ikakvog efekta. Ja bolujem od blazeg oblika UK. U akutnoj fazi 3-5 stolica. Evo vam ispod mojih iskustava, ne garantujem da će i vama pomoći, ali će mi biti veoma drago ako vam neke informacije budu od koristi.
Takođe imam dosta sakupljenih tekstova o UK sa Net-a, uglavnom sa hrvatskih sajtova. Neki su kontradiktorni, ali vredi proučiti ih. Još samo da mi neko kaže kako da ih nakačim u jednom folderu.
AKUTNA FAZA ULCEROZNOG KOLITISA
Lečenje I ishrana
Od lekova uzimam samo Sulfasalazin 500mg 3x2 dnevno. Izgleda da najbolji učinak imaju ako se popiju na samom početku obroka sa dosta tečnosti.
U nekoliko navrata sam koristio i Salofalk klizme 4g i mogu da kažem da za razliku od hidrokortizonskih koje samo smiruju simptome, ali ne leče upalu (kako sam našao u med. literaturi, a i na sebi isprobao), ove klizme stvarno imaju protivupalno dejstvo. Koriste se 14 večeri, a postupak korišćenja je sledeći:
- Prvo se potruditi da se creva dobro isprazne, da vas ne bi poteralo u toku primene leka. Zatim kleknuti na krevet a glavu spustiti (da zadnjica bude na većoj visini od grudnog koša). Snažno istisnuti sadržaj tube u anus i ostati u tom položaju 15 minuta. Zatim ležati na levom boku 15 min., pa na ledjima 15 min., pa na desnom boku 15 min. A onda se jos jednom tako izokretati, sve po 15 min. I ne ustajati iz kreveta sve do ujutro, da ne bi sadržaj klizme iscurio.
Od pomoćnih lekovitih sredstava koristim:
-Fermental kapsule 2 x 2 dnevno posto osetite glad, pa sačekajte sa obrokom bar pola sata
-Hladno ceđeni sokovi od cvekle, šargarepe i celera (Voćar iz Smederevske Palanke). Meni su ovi sokovi najviše pomogli. U njih stavljaju i neke lekovite trave (ne znam koje), koje odlično deluju na debelo crevo. Piti ih sa Fermentalom pre obroka.
-Od skoro sam počeo da koristim i Aktivni ugalj od Strong Nature. On u principu oslobađa organizam od otrova a deluje i protiv proliva.
-Žen Šen takođe pomaže (meni je sibirski najbolje delovao. On se zove Eleuterokok). Ne znam na koji način, verovatno zato što jača organizam. Ne bi smeo da se pije ako imate povišenu temperaturu ili visok pritisak.
Čajevi:
Od lista kupine, cveta nevena, lista borovnice, lista dunje, podubica, islandska mahovina, matičnjak. Mešavine koje pravim su sledeće
5-6 kašičica kupine ili nevena ili dunje (oni deluju stežuće), plus po 1-2 kašičice matičnjaka i borovnice. Matičnjak ima umirujuće dejstvo, a borovnica sadrži gvožđe. Te mešavine preliti sa ½ litra vrele vode. Listove kupine i dunje uvek iscepkati na sto sitnije deliće, tako se bolje iskoriste.
Podubica se sprema na malo drugačiji način – dve pune kašike se stave u ½ litra hladne vode, voda se zagreje do ključanja i onda se kuva od prilike 30 – 60 sekundi. Nju kuvam kada imam gasove I kada osećam pretakanje po crevima.
Ishrana:
-Za doručak praznu cicvaru (kukuruzno brašno, pšenični griz, maslinovo ulje sa vodom), ili krompir pire.
-Za užinu namazati džem od šipka ili dunje na beli hleb, sa margarinom (ne maslacom).
-Za ručak piletina ili junetina sa glaziranim (belim) pirinčem i maslinovim uljem.
-Za večeru šumski med (ima više gvožđa nego livadski) namazati na beli hleb sa margarinom.
Između obroka jesti zrele banane i oljuštene kruške i dunje, beli pirinač na vodi sa medom, piti sokove od cvekle, šargarepe i celera, zatim sokove od borovnice i jabuke (ali voditi računa da nisu u pitanju kisele jabuke). Zelim da napomenem da je pirinač odlična hrana za oporavak debelog creva, ali treba jesti isključivo glazirani.
Obavezno uzimati vitaminske preparate. Ja koristim sledeće:
-Bevipleks - 1dnevno
-Folna kiselina - 1dnevno obavezno
-B12 -1dnevno (topi se pod jezikom)
-Daylu formula (Universal)- 1dnevno
- Oligogal Se - 1 dnevno, piti nekad umesto Daylu formule
- Sant – E Gal – vitamin E – 1 dnevno sažvakati
-C vitamin 250mg Hemofarm (iskljucivo), ali biti obazriv, ipak je u pitanju kiselina. Obolelima od UK su potrebne velike doze vitamina C, čak do tri grama (prema nekim stručnim knjigama), ali je problem u tome što deluje iritirajuće na creva I zeludac. Od skoro su se pojavili neki oblici C vitamina koji, navodno, ne izazivaju iritaciju, ali ja ih još nisam probao. To su Universalov Buffered vitamin C I Natrolov Ester C.
-Po potrebi uz vitamin C I helirano Gvozdje 18mg Twinlab - 1 dnevno
-Omega 3 masne kiseline
Obolelima od UK je potrebno da uzmaju i preparate sa magnezijumom, ali je problem što oni izazivaju dijareju čak i kod zdravih ljudi. Ako neko zna koji oblik magnezijuma ne pravi te probleme neka mi javi.
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Jovan Dučić
A evo vam nekih mojih pisanija o ishrani tokom remisije, pa možda nađete neke korisne informacije. Tu imate moja iskustva, plus informacije iz raznih knjiga (uglavnom popularna medicina i nutricionizam) a najviše iz knjige Džin Karper - Hrana vaš čudesni lek -, koju svima toplo preporučujem. Takođe vam preporučujem još jednu dobru knjigu - Zdravo kombinovanje hrane - od Džeki Hebgud.
VITAMINI I OSTALI SUPLEMENTI:
-Bevipleks - 1dnevno
-Folna kiselina - 1dnevno
-B12 -1dnevno
-Daylu formula - 1dnevno
- Oligogal Se - 1 dnevno, piti nekad umesto Daylu formule
-C vitamin 250mg Hemofarm (iskljucivo), ali biti obazriv, ipak je u pitanju kiselina. Obolelima od UK su potrebne velike doze vitamina C, čak do tri grama (prema nekim stručnim knjigama), ali je problem u tome što deluje iritirajuće na creva I zeludac. Od skoro su se pojavili neki oblici C vitamina koji, navodno, ne izazivaju iritaciju, ali ja ih još nisam probao. To su Universalov Buffered vitamin C I Natrolov Ester C.
-Po potrebi uz vitamin C helirano Gvozdje 18mg Twinlab1 dnevno, ako je moguće na prazan želudac, tako se najbolje koristi
-Magnezijum, cink, kalcijum, kalijum
-Zen – sen ili eleuterokok 500mg 1 dnevno
-Omega 3 masne kiseline
-Laneno ulje
-Fermental (probiotik) po potrebi 1 dnevno
SIGURNA HRANA:
Meso: piletina, ćuretina i riba (tunjevina i skusa). U ovoj ribi se nalazi dosta omega 3 masti, a zajedno sa piletinom su preventiva raku za razliku od junetine i svinjetine.Najbolje je jesti kuvano.
Povrce i žitarice:
-Kupus sirov – dobar i kao preventiva raku debelog creva. Ne uzimati mnogo zbog obilja vlakana
-Krastavac – odlican na prazan zeludac
-Crni i beli luk (beli luk može da se isitni i stavi u jogurt)
-Krompir
-Grasak
-Boranija
-Pečurke
-Glazirani pirinac – ako se kuva sam zasladiti ga medom i suvim grožđem
-Zelena listina za sarmu
-Sočivo - dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Posne supe od svežeg povrća
-Dzem od dunje i šipka – vitamin C i pektin
Ulja: maslinovo i laneno hladno ceđena. Bogati su omega-3 mastima koje su odlična preventiva raku
Hleb: u akutnoj fazi jesti iskljucivo beli, a u stanju remisije moze se jesti crni i ražani, ali isključivo bez mekinja.
-Psenicne klice – prepune su vitamina i minerala
Beli mrs:
-Jogurt, a najpre onaj sa acidofilnim bakterijama (probiotici)
-Jaja przena na maslinovom ili lanenom ulju
-Sir i kajmak, mladi, po mogućstvu od obranog mleka
Sokovi:
-Najpre od šargarepe i cvekle. Sargarepa je prepuna vitamina, a posebno beta karotina (od njega u organizmu nastaje vitamin A). Takodje u sargarepi ima gvozdja, kobalta i bakra. Sok od sargarepe daje snagu, prociscava jetru, a velika je preventiva raku. Sok od cvekle je prepun gvozdja i kalijuma a ima u sebi i fosfora. Daje snagu, prociscava jetru, bubrege i zucnu kesu. Dobro je ako se u ovoj kombinaciji nadju i sokovi od celera i krastavca
-Sok od jabuke – posebno ga treba piti u slucaju proliva jer nadoknadjuje izgubljene elektrolite. Takodje u sebi sadrzi dosta gvozdja.
-Sok od borovnice – piti kod proliva posto ima stezuce dejstvo. Takodje je zbog velike kolicine beta karotina odlican za oci. Sadrzi jos i gvozdje, a i odlican je antioksidans pa kao takav je odlicna preventiva raku. Napomena – u sokovoma od borovnice se nalaze velike kolicine secera.
- Sok od pomorandze. Posle pijenja ovog soka treba isprati usta da se ne bi zadrzao na zubima posto kiselina moze na im skodi
-Sok od kruške
-Sok od dunje. Uz sok od jabuke odličan je protiv anemije
-Sok od kupina. Pored toga što je dobar za kolitis odličan je i za snižavanje temperature
-Sok od jagode.
.
NAPOMENA: sokovi od dunje, kupine, jagode i grožđa sadrže mnogo šećera.
Voće:
-Banane
-Kruske oljuštene
-Jabuke, samo slatke i po mogućstvu narendati i ostaviti malo da pocrne. Ne zasladjivati, i ne jesti ih pečene
-Dunje narendane
-Kupine (u većim količinama su laksativ) kupinovo vino i sok
-Borovnica
-Jagode (u većim količinama su laksativ)
-Lesnik (dobar je i za jačanje)
-Badem
-Orah (pre jela), ali ne mnogo zbog vlakana
-Suvo grožđe
NAPOMENA: samo banane, kruške, dunje i borovnice imaju izraženo stežuće dejstvo, pa sa ostalim voćem ne treba preterivati. Kupine i jagode su laksativi a list im se koristi protiv proliva (izgleda da list jagode škodi kod kolitisa). Takođe kupinovo vino je odlično sredstvo protiv proliva
Pića:
-Vino povremeno
-Kupinovo vino
-Šveps – biter lemon, posto sadrzi limun i kinin (kičicu – podstice apetit)
-Pelinkovac povremeno
-Kafa i kakao
HRANA KOJU TREBA JOS ISPITATI:
-Šargarepa – mozda u sirovom stanju deluje kao laksativ, proveriti.
Dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Celer – mozda u sirovom stanju deluje kao laksativ, proveriti.
-Paradajz
-Tikvice
-Paprika
-Karfiol. Dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Mandarine
-Kivi
-Pomorandze
-Nar (podize pritisak) i sok od nara (protiv proliva)
-Grozdje
-Maline
-Dulek ili bundeva. U knjizi “ Lecenje vocem, grozdjem i povrcem” se kaze da kuvana ili pecena bundeva, kao i sok od bundeve lece krvave prolive.
-Avokado (tri puta kaloricniji od svinjetine)
-Ananas – obnavlja sluzokozu debelog creva
-Papaja
-Dzenerika – ima materija za štavljenje
-Oskoruša (deluje protiv krvavog proliva)
-Mušmula (jesti nezrele)
-Kajsije
-Dud
-Trešnja
-Sok od maline (protiv zatvora)
-Sok od bundeve
-Maslina (može poneka)
-Kesten
-Rotkva
HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI:
Meso: svinjsko obavezno izbegavati, junece moze povremeno. Cak i male kolicine crvenog mesa mogu dovesti do raka debelog creva.
Povrce i žitarice:
-Neglazirani (smedji) pirinac, kao i ostale kuvane žitarice
-Musli
-Spanać
-Pasu lj
-Masne supe
-Špargla
-Soja
-Ječmeni slad - malteks
Hleb: ne jesti hleb sa mekinjama, i biti oprezan sa raznim mešavinama.
Beli mrs: masna mleka i stari sir i kajmak
Sokovi:
-Sok od kajsije
-Sok od višnje
-Sok od ribizle (neki preporučuju kao sredstvo protiv proliva,
posebno crna ribizla, ali ga ipak kod kolitisa treba izbegavati)
-Sok od dinje
-Sok od drenjina
-Sok od kiselih jabuka
-Sok od limuna
-Sok od grejpfruta
-Sok od šljiva
-Sok od breskve
-Sok od ogrozda
-Sok od kljukve (mahovnice)
Voće: izbegavati voće od kojih se prave gore nabrojani sokovi. Takodje izbegavati lubenicu i smokvu (može u malim količinama) pošto u sebi sadrže celulozu.
ZDRAVE KOMBINACIJE HRANE DA BI SE DOBILO DOVOLJNO SVIH HRANLJIVIH MATERIJA
Doručak:
Mrsno
- Dva jajeta na maslinovom ili lanenom ulju (uvek koristiti ova ulja)
- Sataraš sa prženim jajetom
- Prženi sir i prženo jaje
- Kajmak namazan na hleb
Poslednja kombinacija nije baš idealna ali može povremeno
Piti sokove od pomorandže ili kupine
Posno:
- Krompir kuvan ili pržen uz dodatak sočiva
- Med namazan na hleb uz orase i bademe
Pre dopučka popiti nekoliko gutljalja kupinovog vina
Ako se očekuju veći fizički napori onda pre doručka popiti C vitamin sa heliranim gvožđem na prazan stomak, a uz doručak popiti multivitamin i bevipleks + folna kiselina.
Kao salatu koristiti: krastavac, ponekad zelenu salatu
Užina:
- ½ litra jogurta sa kefirom, pšenične klice, surutka u prahu, jedna iseckana banana i po potrebi bevipleks u prahu + folna kiselina. Takođe se po potrebi može dodati glutamin ili proteinski prašak.
- Pirinač kuvan na vodi, zaslađen medom i suvim grožđem
- Džemovi od šipka ili dunje namazani na hleb
Izmedju doručka i ručka pojest bar po jednu jabuku i mandarinu ili kivi, kao i što više sezonskog voća
Ručak:
Posno:
- Posne supe od svežeg povrća
- Kuvana skuša ili oslić uz dosta salate i sa što manje hleba
- Krompir kuvan ili pržen uz dodatak sočiva
- Pirinac i grasak
- Pirinac i pasulj
- Pirinac i povrce (paprika, sargarepa, crni luk,...)
Mrsno:
- Pileće ili juneće meso kuvano ili pečeno uz dosta salate i sa što manje hleba
Izmedju ručka i večere pojest bar po jednu bananu, krušku, suvog grožđa, badema i oraha.
Večera:
- Tunjevina iz konzerve sa crnim ili crvenim lukom i nekim voćnim sokom, najbolje pomorandža ili jabuka
- Med namazan na hleb uz orase i bademe
- Kajmak namazan na hleb uz sir
Nekoliko primera kombinovanja namirnica sa instituta za prirodnjačka istraživanja koje obezbedjuju kvalitetne proteine: pirinac i socivo; pirinac i grasak; psenica i leblebije; jecam i leblebije; pirinac i pasulj; bob i paradajz; supa od povrca i pasulj; socivo i krompir; kukuruz i boranija; pirinac i povrce (paprika, sargarepa, crni luk,...)
VITAMINI I OSTALI SUPLEMENTI:
-Bevipleks - 1dnevno
-Folna kiselina - 1dnevno
-B12 -1dnevno
-Daylu formula - 1dnevno
- Oligogal Se - 1 dnevno, piti nekad umesto Daylu formule
-C vitamin 250mg Hemofarm (iskljucivo), ali biti obazriv, ipak je u pitanju kiselina. Obolelima od UK su potrebne velike doze vitamina C, čak do tri grama (prema nekim stručnim knjigama), ali je problem u tome što deluje iritirajuće na creva I zeludac. Od skoro su se pojavili neki oblici C vitamina koji, navodno, ne izazivaju iritaciju, ali ja ih još nisam probao. To su Universalov Buffered vitamin C I Natrolov Ester C.
-Po potrebi uz vitamin C helirano Gvozdje 18mg Twinlab1 dnevno, ako je moguće na prazan želudac, tako se najbolje koristi
-Magnezijum, cink, kalcijum, kalijum
-Zen – sen ili eleuterokok 500mg 1 dnevno
-Omega 3 masne kiseline
-Laneno ulje
-Fermental (probiotik) po potrebi 1 dnevno
SIGURNA HRANA:
Meso: piletina, ćuretina i riba (tunjevina i skusa). U ovoj ribi se nalazi dosta omega 3 masti, a zajedno sa piletinom su preventiva raku za razliku od junetine i svinjetine.Najbolje je jesti kuvano.
Povrce i žitarice:
-Kupus sirov – dobar i kao preventiva raku debelog creva. Ne uzimati mnogo zbog obilja vlakana
-Krastavac – odlican na prazan zeludac
-Crni i beli luk (beli luk može da se isitni i stavi u jogurt)
-Krompir
-Grasak
-Boranija
-Pečurke
-Glazirani pirinac – ako se kuva sam zasladiti ga medom i suvim grožđem
-Zelena listina za sarmu
-Sočivo - dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Posne supe od svežeg povrća
-Dzem od dunje i šipka – vitamin C i pektin
Ulja: maslinovo i laneno hladno ceđena. Bogati su omega-3 mastima koje su odlična preventiva raku
Hleb: u akutnoj fazi jesti iskljucivo beli, a u stanju remisije moze se jesti crni i ražani, ali isključivo bez mekinja.
-Psenicne klice – prepune su vitamina i minerala
Beli mrs:
-Jogurt, a najpre onaj sa acidofilnim bakterijama (probiotici)
-Jaja przena na maslinovom ili lanenom ulju
-Sir i kajmak, mladi, po mogućstvu od obranog mleka
Sokovi:
-Najpre od šargarepe i cvekle. Sargarepa je prepuna vitamina, a posebno beta karotina (od njega u organizmu nastaje vitamin A). Takodje u sargarepi ima gvozdja, kobalta i bakra. Sok od sargarepe daje snagu, prociscava jetru, a velika je preventiva raku. Sok od cvekle je prepun gvozdja i kalijuma a ima u sebi i fosfora. Daje snagu, prociscava jetru, bubrege i zucnu kesu. Dobro je ako se u ovoj kombinaciji nadju i sokovi od celera i krastavca
-Sok od jabuke – posebno ga treba piti u slucaju proliva jer nadoknadjuje izgubljene elektrolite. Takodje u sebi sadrzi dosta gvozdja.
-Sok od borovnice – piti kod proliva posto ima stezuce dejstvo. Takodje je zbog velike kolicine beta karotina odlican za oci. Sadrzi jos i gvozdje, a i odlican je antioksidans pa kao takav je odlicna preventiva raku. Napomena – u sokovoma od borovnice se nalaze velike kolicine secera.
- Sok od pomorandze. Posle pijenja ovog soka treba isprati usta da se ne bi zadrzao na zubima posto kiselina moze na im skodi
-Sok od kruške
-Sok od dunje. Uz sok od jabuke odličan je protiv anemije
-Sok od kupina. Pored toga što je dobar za kolitis odličan je i za snižavanje temperature
-Sok od jagode.
.
NAPOMENA: sokovi od dunje, kupine, jagode i grožđa sadrže mnogo šećera.
Voće:
-Banane
-Kruske oljuštene
-Jabuke, samo slatke i po mogućstvu narendati i ostaviti malo da pocrne. Ne zasladjivati, i ne jesti ih pečene
-Dunje narendane
-Kupine (u većim količinama su laksativ) kupinovo vino i sok
-Borovnica
-Jagode (u većim količinama su laksativ)
-Lesnik (dobar je i za jačanje)
-Badem
-Orah (pre jela), ali ne mnogo zbog vlakana
-Suvo grožđe
NAPOMENA: samo banane, kruške, dunje i borovnice imaju izraženo stežuće dejstvo, pa sa ostalim voćem ne treba preterivati. Kupine i jagode su laksativi a list im se koristi protiv proliva (izgleda da list jagode škodi kod kolitisa). Takođe kupinovo vino je odlično sredstvo protiv proliva
Pića:
-Vino povremeno
-Kupinovo vino
-Šveps – biter lemon, posto sadrzi limun i kinin (kičicu – podstice apetit)
-Pelinkovac povremeno
-Kafa i kakao
HRANA KOJU TREBA JOS ISPITATI:
-Šargarepa – mozda u sirovom stanju deluje kao laksativ, proveriti.
Dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Celer – mozda u sirovom stanju deluje kao laksativ, proveriti.
-Paradajz
-Tikvice
-Paprika
-Karfiol. Dobar i kao preventiva raku debelog creva.
-Mandarine
-Kivi
-Pomorandze
-Nar (podize pritisak) i sok od nara (protiv proliva)
-Grozdje
-Maline
-Dulek ili bundeva. U knjizi “ Lecenje vocem, grozdjem i povrcem” se kaze da kuvana ili pecena bundeva, kao i sok od bundeve lece krvave prolive.
-Avokado (tri puta kaloricniji od svinjetine)
-Ananas – obnavlja sluzokozu debelog creva
-Papaja
-Dzenerika – ima materija za štavljenje
-Oskoruša (deluje protiv krvavog proliva)
-Mušmula (jesti nezrele)
-Kajsije
-Dud
-Trešnja
-Sok od maline (protiv zatvora)
-Sok od bundeve
-Maslina (može poneka)
-Kesten
-Rotkva
HRANA KOJU TREBA IZBEGAVATI:
Meso: svinjsko obavezno izbegavati, junece moze povremeno. Cak i male kolicine crvenog mesa mogu dovesti do raka debelog creva.
Povrce i žitarice:
-Neglazirani (smedji) pirinac, kao i ostale kuvane žitarice
-Musli
-Spanać
-Pasu lj
-Masne supe
-Špargla
-Soja
-Ječmeni slad - malteks
Hleb: ne jesti hleb sa mekinjama, i biti oprezan sa raznim mešavinama.
Beli mrs: masna mleka i stari sir i kajmak
Sokovi:
-Sok od kajsije
-Sok od višnje
-Sok od ribizle (neki preporučuju kao sredstvo protiv proliva,
posebno crna ribizla, ali ga ipak kod kolitisa treba izbegavati)
-Sok od dinje
-Sok od drenjina
-Sok od kiselih jabuka
-Sok od limuna
-Sok od grejpfruta
-Sok od šljiva
-Sok od breskve
-Sok od ogrozda
-Sok od kljukve (mahovnice)
Voće: izbegavati voće od kojih se prave gore nabrojani sokovi. Takodje izbegavati lubenicu i smokvu (može u malim količinama) pošto u sebi sadrže celulozu.
ZDRAVE KOMBINACIJE HRANE DA BI SE DOBILO DOVOLJNO SVIH HRANLJIVIH MATERIJA
Doručak:
Mrsno
- Dva jajeta na maslinovom ili lanenom ulju (uvek koristiti ova ulja)
- Sataraš sa prženim jajetom
- Prženi sir i prženo jaje
- Kajmak namazan na hleb
Poslednja kombinacija nije baš idealna ali može povremeno
Piti sokove od pomorandže ili kupine
Posno:
- Krompir kuvan ili pržen uz dodatak sočiva
- Med namazan na hleb uz orase i bademe
Pre dopučka popiti nekoliko gutljalja kupinovog vina
Ako se očekuju veći fizički napori onda pre doručka popiti C vitamin sa heliranim gvožđem na prazan stomak, a uz doručak popiti multivitamin i bevipleks + folna kiselina.
Kao salatu koristiti: krastavac, ponekad zelenu salatu
Užina:
- ½ litra jogurta sa kefirom, pšenične klice, surutka u prahu, jedna iseckana banana i po potrebi bevipleks u prahu + folna kiselina. Takođe se po potrebi može dodati glutamin ili proteinski prašak.
- Pirinač kuvan na vodi, zaslađen medom i suvim grožđem
- Džemovi od šipka ili dunje namazani na hleb
Izmedju doručka i ručka pojest bar po jednu jabuku i mandarinu ili kivi, kao i što više sezonskog voća
Ručak:
Posno:
- Posne supe od svežeg povrća
- Kuvana skuša ili oslić uz dosta salate i sa što manje hleba
- Krompir kuvan ili pržen uz dodatak sočiva
- Pirinac i grasak
- Pirinac i pasulj
- Pirinac i povrce (paprika, sargarepa, crni luk,...)
Mrsno:
- Pileće ili juneće meso kuvano ili pečeno uz dosta salate i sa što manje hleba
Izmedju ručka i večere pojest bar po jednu bananu, krušku, suvog grožđa, badema i oraha.
Večera:
- Tunjevina iz konzerve sa crnim ili crvenim lukom i nekim voćnim sokom, najbolje pomorandža ili jabuka
- Med namazan na hleb uz orase i bademe
- Kajmak namazan na hleb uz sir
Nekoliko primera kombinovanja namirnica sa instituta za prirodnjačka istraživanja koje obezbedjuju kvalitetne proteine: pirinac i socivo; pirinac i grasak; psenica i leblebije; jecam i leblebije; pirinac i pasulj; bob i paradajz; supa od povrca i pasulj; socivo i krompir; kukuruz i boranija; pirinac i povrce (paprika, sargarepa, crni luk,...)
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Jovan Dučić
Fino sroceno. Mada je to manje vise individualno i zavisi od extenzivnosti bolesti. Reci mi kako ti se manifestuje to pretakanje/krcanje u crevima i gasovi da li je to nadimanje/nadutost ili flatulencija? Sta je tebi sve zahvaceno, kako je pocelo, koliko dugo traje, kako je otkriveno, koji su ti nalazi endoskopije i PH...ako nije tajna, koristice...sve najbolje!
[quote="Kicha"]Fino sroceno. Mada je to manje vise individualno i zavisi od extenzivnosti bolesti. Reci mi kako ti se manifestuje to pretakanje/krcanje u crevima i gasovi da li je to nadimanje/nadutost ili flatulencija?
Pretakanje - pa kao da teče voda, povremeno mi se desi. A gasovi mi se uglavnom dešavaju kada sam u remisiji (nemam ni nadimanje ni nadutost), pa kada treba nekuda da idem a imam gasove popijem čaj od podubice.
A kako je počelo - godine hroničnog stresa 90-tih, pa u vojsci pre 10 godina cele zime mokre čizme, a zima novosadska. Pa stres zbog bombardovanja i ko zna čega sve još. Na wma su mi rekli da se UK dešava ambicioznim emotivcima, to dvoje nikako ne ide zajedno. Imaš želju da živiš punim plućima, sve da vidiš, radiš, stigneš, a organizam to ne može da podnese. I onda mora negde da pukne. Nekome strada srce, nekome pankreas, nekome živci, a nama creva. Toliko za sad, moram na spavanje.
Pretakanje - pa kao da teče voda, povremeno mi se desi. A gasovi mi se uglavnom dešavaju kada sam u remisiji (nemam ni nadimanje ni nadutost), pa kada treba nekuda da idem a imam gasove popijem čaj od podubice.
A kako je počelo - godine hroničnog stresa 90-tih, pa u vojsci pre 10 godina cele zime mokre čizme, a zima novosadska. Pa stres zbog bombardovanja i ko zna čega sve još. Na wma su mi rekli da se UK dešava ambicioznim emotivcima, to dvoje nikako ne ide zajedno. Imaš želju da živiš punim plućima, sve da vidiš, radiš, stigneš, a organizam to ne može da podnese. I onda mora negde da pukne. Nekome strada srce, nekome pankreas, nekome živci, a nama creva. Toliko za sad, moram na spavanje.
- Volja i akcija, to je jedini život -
Jovan Dučić
Jovan Dučić