Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Pet Nov 22, 2013 8:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 22, 2013 8:41 pm
Postovi: 2
Poštovanje,
pošto su simptomi niskog nivoa testosterona prisutni kod mene, obavio sam neke laboratorijske analize : ovo su rezultati :

Testosteron : 7,56 nmol/L (ref. vrednosti laboratorije su 5,54 - 25,20)
Prolactin : 193 mU/L (ref. 53-360)
LH : 2,5 mIU/mL (ref. 0,8-7,6)
FSH : 2,5 mIU/mL (ref. 0,7 - 11,1)

Nije mi jasno ovo oko referentnih vrednosti.
Poređenjem 7.56 nmol/L (218 ng/dL) sa granicama 300-1000 ng/dL sa interneta vidi se da je niži od donje granice. Ali kakve su ovo referentne vrednosti laboratorije i šta one znače ?
Zamolio bih nekog da mi objasni,
hvala unapred, Mario


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Nov 23, 2013 1:13 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Referentne vrednosti za testosteron se uglavnom mere ili u nmo/l uglavnom u Evropi i Kanadi, ili ng/dl uglavnom u Americi. Kod nas na Balkanu dosta labaratorija je kupovala polovnu opremu uvezenu iz Amerike pa se cesto merenja slicna po Americkom sistemu, no ima i onih koji kao u tvom slucaju koriste Evropski sistem.
E, sad referntne vrednosti cesto zavise od labaratorije do labaratorije, a ponekad labaratorije "prilagodjavanju ref. vrednosti" po godinama starosti (sto je zapravo glupost.

Uglavnom, tvoj testosteron jeste izuzetno nizak- pa bi trebao da uradis nesto po tom pitanju. Ako prilozis malo vise detalja, mozda bih mogao da ti dam par saveta.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Nov 23, 2013 11:29 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Nov 22, 2013 8:41 pm
Postovi: 2
Da, predpostavio sam da je nizak.
Svejedno ću videti sa lekarima šta da radim, ali kakvi su ti još detalji potrebni ?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Pon Jan 27, 2014 12:06 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 17, 2014 10:42 am
Postovi: 5
zanima me vase misljenje za nalaze,imam 37 godina PCSO ,neredovne menstuacije radila sam nalaze pre 6 meseci imala sam povisen Prolaktin,i Progesteron svega,0,20 a povisen testosteron.Sada sam opet uradila nalaze pa vas molim da mi kazete dali sam poboljsala nalaze.I pre 6 meseci su mi rekli da sam skoro u menopauzi,a ja zelim bebu i pijem Glukofaz...OGTT sa 75g ,pre opterecenja 5,2....posle 120 minuta glukoza 7,6.Insulin 27,4 a posle 120 minuta Insulin 127,0....s-TSH(
ultrasenzitivni) 3.80...Kortizol 556....Estradiol 54,9pg/ml,i Estradiol 201,5pmol/l...FSH 3,3...LH,3,4...Prolactin 73(pila sam dva meseca prosla dostinexs)jer sam imala povisen pre 6 meseci izgleda da sam smanjila i to dosta???Progesteron 2,72nmol/L,Progesteron 0,86ng/ml...Testosteron 2,00 (pre sest meseci mi bio 5,7))???SHBG 43,...DHEA-S,163..Free testosteron 1,0....Glukoza pre jela 5,4...posle jela 2 sata 5,1..(KAKO JE PAO POSLE JELA NA 5,1).


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sre Jan 29, 2014 1:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Pretpostavljam da si mislila na sindrom policistickih jajnika (PCOS)?
Sam PCOS je jako komplikovana bolest, koja nema leka vec se samo mogu otklanjati i ublazavati simptomi- sama velike promene u hormonima su uobicajene i tu jednostavno endokrinolog mora osmatrati, najvise treba obratiti paznju na sprecavanju neosetljivosti na insulin, a najbolja prevencija je telesna aktivnost tj vezba i ishrana bez hrane s visokim glikemijskim indeksom.
Nisi stavila referentne vrednosti pa je tesko protumaciti rezultate, jedino sto mi se istice jeste TSH koji je visi nego sto bi trebao da bude, tako da treba proveriti stitnu a takodjeto bi mozda mogao biti uzrok povisenog prolaktina- kad hipotalamus salje signal hipofizi da "proizvodi" TSH uz TSH se "prozivodi" i prolaktin a to se nekad moze nagomilati.
Drugi razlozi za povisen prolaktin mogu biti adenom na hipofizi, povisen progesteron i stres- npr ljudima koji su zaglavili u saobracaju pre vadjenja krvi prolaktin zna biti 3-4X iznad granice, cak i kod ljudi koji se boje igle nekad bude iznad granice, upravo zbog stresa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Feb 01, 2014 5:09 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 17, 2014 10:42 am
Postovi: 5
Oni jedino to znaju da kazu,i svugde i pise smaniti kilazu???ali to nije jednostavno niti lako,gojaznost sama po sebi je prvo nasledna,drugo ide sa bolestima Pcso,mnogo je tesko smanjiti kilazu.Neznam kako ti za oko zapade TSH na nalazima je referentna vrednost do 4,000.???Ipak hvala ti na trudu,i sama vidim da mi je nivo insulina povisen zbog Pcso,ali ti nisi uvideo da mi je smanjen prolaktin posle leka dostinex>>??


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Pon Feb 03, 2014 8:28 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 29, 2008 1:34 am
Postovi: 187
Lokacija: Stara Pazova
Odbegla.
zasto se ljutite, ako stesami znali, zasto ste onda pitali ovde na forumu.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Pon Feb 03, 2014 10:46 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Jan 17, 2014 10:42 am
Postovi: 5
Mihajlobre je napisao:
Odbegla.
zasto se ljutite, ako stesami znali, zasto ste onda pitali ovde na forumu.

Vise misljenja nije na odmet,a odakle vam ideja da se ljutim???


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Uto Feb 04, 2014 1:03 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Zapravo ja sam odgovorio na pitanje, tj najverovatniji razlog zbog cega je prolaktin povisen, sto ujedno objasnjava zasto mislim da je TSH povisen i da bi trebalo proveriti stitnu. Inace ref. vrednosti zavise od zemlje do zemlje u Kanadi i nekim zemljama vec iznad 2 se leci, u drugim preko 3, a u nekim je gornja granica i 5-6 mLU/l. Udruzenje vrhunskih endokrinologa specijalizirani za stitnu zlezdu traze da se smanji gornja granica na 2, medjutim citav proces da se to promeni je dugotrajan- mada su neke zemlje uvele novo pravilo.

Sve u svemu, mislim da ste mogli biti vise prijateljski raspolozeni, ja sam ipak hteo da pomognem- a definitivno mi nije cilj da se raspravljam.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Feb 15, 2014 11:44 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2012 2:08 am
Postovi: 14
molim Vas da mi kazete dali mi je nalaz ok ili mi ipak treba terapija ....pred procesom vantelesne sam ,,pa me zanima .inace sam na bromokriptinu zbog prolaktina ,,,tsh mi je ok kao i ft3 ft4 ... anti tpo 20...
ali ovo ne razumem ,..misljenja su podeljena ,,,

GLUKOZA ref vredn 3,8-6,2 mmol/l


o min -----5,6 mmol/l

60 min----7,4

120min----5,9

______________________


INSULIN


o min -----12,3 ulU/ml ref vred 2,6-24,9

60 min__---139,6


120min-----104,9


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Feb 15, 2014 2:48 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Izgleda kao jedan od pocetnih stadijuma neosetljivosti na insulin, trebas smanjiti unos ugljenih hidrata sa visokim glikemijskim indeksom, i takodje poceti sa fizickom vezbom.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Sub Feb 15, 2014 3:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2012 2:08 am
Postovi: 14
jel to znaci da nisam jos za terapiju ,,,jel da ?!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Ned Feb 16, 2014 1:24 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
U principu si na granici, tako da mozes izbeci lecenje, ali moras ozbiljno da poradis na poboljsanju osetljivosti na insulin. Nisam siguran da li imas PCOS, kod njih je u vecini slucajeva metabolizam secera poremecen i otprilike njihovi rezultati budu kao tvoji- mada inace jako malo znam o PCOS-u. Uglavnom prelistaj prirucnike za dijabetes, sta se smije a sta ne smije jesti itd... I vezbati.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Ned Feb 16, 2014 9:49 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Pet Apr 27, 2012 2:08 am
Postovi: 14
e hvala veliko ! Zato meni nije jasno kako 2 dokotra kazu da mi ne treba terapija a devojke koje imaju takve vrednosti uyimaju lekice ...u pitanju je vanteelsna ,,pa bih mozda i trebala lekove .....jel da ?
doduse ja nikad nisam imala PCOS(bar ne na zadnjem UZ jajnika u oktobru -(imam cistu vodenu i mali miomcic-

dajte mi preporuku za endokrinologa u bg (privatno ) posto nemam prava na uput ....
nesto sam nasila na prof dr Dr Zorana Andjelovica(intertim )...sta mislite o njemu...?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Tumačenje rezultata
PostPoslato: Čet Apr 17, 2014 7:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Apr 17, 2014 7:07 pm
Postovi: 2
Postovani, zanimame kakvi su mi rezultati stitne zlezde i da li je nesto ozbiljnije u pitanju:
hormoni su:
FT4- 16,5 pmol/ L
TSH - 3,920 uIU/ml

Radila sam i ultrazvuk stitne zlezde gde kaze:
ne uocavaju se patoloski uvecani Ln u vratnoj regiji. Stitna zlezda je velicine u gornjoj granici normale, hipoehogenije strukture u nateriornim segmentima obostrano sa ovalnim hipoehogenim pseudonodoznim zonama desno promera do 6 mm a levo promera do 5 mm.
U srednjoj trecini desnog lobusa i pozadi se uocava ovalna hipoehogena nodozna promera 9 mm.
Unapre zahvalna.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ] 
Idi na stranicu   1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: