Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jan 17, 2014 10:13 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 25, 2010 5:10 pm
Postovi: 7
Pozdrav svima ponovo.
napokon da se javim....sorry

Od oktobra sam na terapiji Eutyroxa od 50 i najnoviji rezultati hormona su mi
ft4: 21,8 (9,0-23,2 pmol/l)
tsh: 1,4 (0,2-5,5 mlU/l)
ostavio mi je i dalje istu dozu od 50. Uradila sam ponovo i UZ štitne žlezde.
Štitna žlezda se malo smanjila. Sada je desni režanj na pop.preseku 20,40x19,40 mm (pre 9 mes 26,70x21,40 mm). Levi režanj je na pop.preseku 17,40x17,80 (pre 9 mes 20,00x19,60 mm). Prilikom prvog UZ na levom režnju su se videle dve hiperehogene promene veličine 6,30x5,30 mm i druga 5,10 mm. na sadašnjem UZ ova druga se ne vidi. Nadam se da će i ova prva vremenom nestati i da će sve biti ok. jedino mi ostaje što moram piti eutyrox, ali sada sam već navikla da počinjem dan sa tableticom...

Ako bude nešto novo kod mene javiću se ponovo.
Pozz svima!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jan 18, 2014 1:26 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Cestitam, vrlo dobri rezultati. fT4 je na odlicnom nivou, TSH je dobar.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Jan 26, 2014 11:39 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 26, 2014 10:14 am
Postovi: 3
Sanirm moze li se znati ime tog finog doktora koji te leci jer mi se dopadaju rezultati i gde radi.Hvala puno ja se skoro 2 god patim sa stitnom pa bi da me nekoozbiljan vodi u lecenju,hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Jan 26, 2014 11:43 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Ned Jan 26, 2014 10:14 am
Postovi: 3
Sanirm moze li se znati ime tvog doktora jer mi se naravno svidjaju rezultati i gde radi.Skoro 2god se patim sa stitnom zlezdom pa mi treba neko ozbiljan da me leci,hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Ned Jan 26, 2014 5:52 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
aspen je napisao:
Sanirm moze li se znati ime tvog doktora jer mi se naravno svidjaju rezultati i gde radi.Skoro 2god se patim sa stitnom zlezdom pa mi treba neko ozbiljan da me leci,hvala


Procitao sam tvoju predhodnu poruku, i cini mi se da tvoj endokrinolog nije proveravao kortizol (izmedju ostaloga)- a to bi mogao biti uzrok lupanja srca.
Inace kod Sanirm je slucaj verovatno drugaciji, osim same stitne zlezde ostali dio endokrinog sistema radi fino , nema problema kod fT4- fT3 konverzije itd.
Za pocetak, bez obzira na ista drugo moras poceti uzimati selenijum 200 mcg, zatim nakon jedno 6 nedelja mozes dodati joda, nakon toga treba ponovo uraditi detaljne rezultate.
Usput receno, merenje telesne temperature je vrlo dobar nacin prepoznavanja rada i stitne a i nadbubrezne- kod hipotireoze ce tel. temperatura biti niza a ako ima porblema s nadbubreznom tel. temperatura ce imati oscilacija- no merenje mora biti radjeno vise puta dnevno i u isto vreme nekoliko nedelja da se dobije slika.
Takodje i broj otkucaja srca u minuti je direktno povezano s radom stitne, pa se i to uzima u obzir. Izmedju krvnih nalaza i simptoma, uvek treba vise pridavati znacaj simptomima- posto ima i drugih faktora koje se ne mogu meriti- npr sami receptori itd...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Maj 03, 2014 10:36 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 03, 2014 10:11 pm
Postovi: 2
Imam jedno pitanje/a

dijagnostifikovana hipotireoza 10.04.2014., nikada u zivotu dr nije videla ovako visoke vrednosti hormona, nisam morala da zakazujem pregled
TSH nizak (ispod ref vred)
a FT4 i FT3 i antiTPO su porebacili mogucnost merenja CLIO (ili slicnom metodom rezultati mi nisu pored ruke, privatna laboratorija)

Da li da odem kod endokrinologa posto sam pod terapijom a vratili su se neki simmptomi

terapija
tiastat 2x 20 mg
propanolol 3 x 1/2
bendokin 2x1 (popila)
valerijana po potrebi


simptomi koji su se vratili nesto slabiji

pocele su ruke da mi se tresu, ne konstantno, lupanje srca nocu-da li mi lekovi pomazu odnosno da li postoji potreba da promenim terapiju?

vraca se crvenilo po licu i kozi, perut pojacan ali se smanjila kozna manifestacija u kosi koja je lucila na psorijazu- da li je ovo posledica sto ne pijem vitamin B?

ponovo kenkavim, tokom dve nedelje nisam mogla ni da zaplacem-da li ovo znaci da tiastat je posle neke 2 nedelje prestao da radi posao ili je normalno?

imam glavobolje ovo je nov simptom, i ne pijem puno vode, i dalje mi smeta toplota, promene raspolozenja.

Unapred hvala.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Maj 03, 2014 10:50 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Maj 03, 2014 10:11 pm
Postovi: 2
Jos da pitam, da li mogu da vezbam?

Posto me upala misica boli kao da imam modrice. A kad mi izadje modrica, posto sam trepava pa sam se udarila bila je crvena, crvena i menjala je boje na izrazito crveno. Ovo mi je upalo u oci jer kad su mi vadili krv ostala mi je prava modrica koja menja plave boje,a ova, sto je izasla pod terapijom je crvena .

Hvala


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pon Maj 05, 2014 1:19 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Hipertireoidizam ( kao uostalom i hipotireoidizam) utiču na raspoloženje. Kod hipertireoze se javlja razdražljivost, uznemirenost, palpitacije, tahikardija, znojenje, porast sistolnog pritiska, drhtanje ruku itd...
I hipertireoidizam i sindrom paničnih napada se endogeni poremećaji. To znači da u hipertireoidizmu postoji hormonski disblans, a u sindromu paničnih napada postoji biohemijski disbalans na nivou medijatora i neurotransmitera u mozgu (+ psihogena komponenta, naravno) i zato je vrlo važno redovno uzimati terapiju.
Terapija se moze korigovati, ali ako ne funcionise dobro ili se ne moze postici stabilnost nakon godinu dana obicno se prelazi na druge opcije- 2 nedelje tiastata defintivno nije dovoljno za pun efekat, mada ne bih mogao precizno da odgovorim koliko treba.

Sto se vezbe tice, vezba je dobra stvar ali ne treba previse siliti, tj najbolje da sama procenis koliko mozes.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jun 10, 2014 4:29 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 10, 2014 4:02 pm
Postovi: 2
Postovani, ja bih zamolio nekog ako moze da analizira ove rezultate posto moj lekar opste prakse nije hteo da prica mnogo o tome, doobio sam samo uput za endokrinologa, a pouzdano ynam da za tako nesto u Smederevskoj bolnici je potrebo i vise od mesec dana a student sam i nemam novca privatnika:

FT4: 23.71 11.50-22-70
TSH: 1.937 0.550-4.780
Ehotomografski nalaz:

Stitasta zlezda: normalnog polozaja normalne velicine, lako asimetricna u korist desnog reznja. Oba reznja diskretno nehomogene ehostrukture u celini. Obostrano u reznjevima se ne vide nodusne prromene. istmus normalne debljine-

Pre mesec i po dana mi je konstatovana anemija sydoperica predpostavljajuci na vegetarijanstvo, ovog meseca mi je gvozdje na gornjoj granici.

Simptomi pre teskog alergijskog napada na sedacoron, tesko disanje i brz otkucaj, nakon toga (to je bilo pre mesec i po dana) sve je krenulo nizvodno (i dalje brz otkucaj srca, boliovi u misicima, trne zubi, vrtoglavica)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jun 10, 2014 11:54 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Sama stitna zlezda ne moze da funkcionise pravilno bez gvozdja, tako da ovi nalazi ne predstavljaju pravu situaciju- najverovatniji scenario je da ti je smanjena konverzija fT4 u fT3, mada nije uradjen fT3 tako da ne mozemo dokazati, uglavnom sama stitna se cini u redu, i kad se sredis sa gvozdjem verovatno ce stvari leci na svoje mesto- tako da se ne bih ni najmanje brinuo o fT4 koji je iznad granice.

Sto se tice gvozdja- kad budes radio krvne nalaze nek ti vade tzv "feritin" i na njega obracaj paznju- takodje nemoj da dodajes previse gvozdja iz suplemenata jer to nekad zna imati obrnuti efekat, ne znam koliko ti je stalo do vegetarijanstva ali snicla je najbolji izvor gvozdja. Inace neke biljke imaju mnogo gvozdja u sebi- medjuti u vecini slucajeva organizam ne moze da koristi ovu vrstu gvozdja.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 11, 2014 1:38 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Sto se suplemenata tice, to moze biti dvosekli mac- posto je samo gvozdje toksicno za organizam osim izuzetno male kolicine koje organizam koristi- gvozdje se skladisti kao u malo drukcijem obliku tj kao "feritin"- i kod dodavanja suplemenata desava se da u krv dospe mnogo gvozdja onda sam organizam da bi smanjio intoksaciju "resava se" gvozdja i samog feritina- sto pogorsava stvar.
Takodje previse gvozdja ima negativan efekat na testosteron izmedju ostalog, uglavnom ako se bas mora ici sa suplementima gvozdja treba se obratiti velika paznja, i treba se dodavati u malim kolicinama, i takodje obicno treba najmanje 3 meseca da se postigne zeljeni rezultat.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 11, 2014 11:32 am 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jun 10, 2014 4:02 pm
Postovi: 2
Hvala na brzom odgovoru. Da, radio sam feritin, i najcudnije mi je to sto je gvozdje pre nepunih mesec i po dana bilo 2.31 (11.60-31.30), a sada je 25 (8.1-28) feritin tada nisam merio ali sada je 98.8 (22-322) (nisam pio nikakve suplemente deset dana pre nego sto sam dao krv i ne pijem ih vise), takodje su mi transiminaze bile uvecane alt je bio 102 (10-49) ast 41 (34), sada je alt 50 a ast u normalnim vrednostima, sve ostalo je u normalni vrednostima. Lekar mi je takodje rekao da ce mi biti potrebno vise od dva meseca na tot'hemi da povratim to gvozdje, pa se ja pitam sad da nisam mozda imao neku infekciju kada sam prvi put radio analizu krvi pa da je ona slagala za to gvozdje (cuo sam da i to moze da se desi.)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 11, 2014 1:18 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Neznam sta je moglo uzrokovati tvoje rezultate, povisen ALT i AST je recimo mogao biti rezultat ako si radio nesto naporno, mozda si vezbao pa je jetra radila punom parom da pocisti "metabolicki otpad", i uz sve to ako nisi imao dobru ishranu moglo je da dovede do nedostatka minerala, vitamina ukljucujuci gvozdje.
Mozda je zaista bila neka prehlada? Ko zna, ubuduce obrati paznju na parametre i ako se ponovi morat ces detaljno istraziti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jun 19, 2014 4:54 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jun 19, 2014 4:11 pm
Postovi: 3
Molim za pomoc u tumacenju rezultata:
s-TSH 12,40 (ref.vrednosti 0.40-4.00)
FT3 7,07 (2.76-6.45)
FT4 8,8 (11.5-22.7)
metoda CLIA
To su rezultati od pre dva dana dok su 22.aprila isto radjeni:
Tsh 15,50
FT3 5.14
FT4 8,9
Zanima me o cemu se ovde radi , da li je ovo hipotireoza? Prvi put je FT3 bio u granicama ref.vrednosti nikakve lekove nisam pila sad je tsh malo nizi a Ft4 gotovo isti...nista mi nije jasno


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jun 19, 2014 10:07 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Meni ovo lici na hipotireozu, visok TSH i nizak nivo fT4.
fT3 je dobar pa verovatno nemas nekih simptoma, posto fT3 obavlja vecinu funkcija.
fT4 je ipak potreban za pravilnu funkciju mozga, rast kose, i sam povisen TSH nije dobar, tako da bi mozda trebala da probas sa minimalnom dozom T4.

Takodje bilo bi dobro proveriti antitela, da vidis jel se radi o nekoj autoimunoj bolesti.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: