Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 23, 2013 12:21 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 11:14 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
Potreban mi je savet-
Uradila sam hormone stitne i rezultati su sl.:
Tsh 1,89,
FT4 16
TG-antitela 29 i
anti TPO 1450.
Kako da se resim ovih antitela...niko od dr nema resenje, sem selena. Samo da napomenem da sam selen uzimala 3 meseca i da su anti TPO sa 900 sada skocila na 1450.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 23, 2013 1:05 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Селен нема везе са антителима већ са функцијом штитне жлезде. Пробај стари рецепт против реуме, који породично користимо против вируса већ деценијама. Мојој мајци су антитела драстично спала, да ли због њега или Стрептофила (који се више не производи) не знам. Свакако ти неће шкодити јер се прави од белога лука и комовице. Рецепт можеш да прочиташ на мом сајту www. aca. rs у Савети, Здравље, Имунитет. Стално га употребљавај и верујем да прве резултате можеш да очекујеш за пола године.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 23, 2013 1:42 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Jan 14, 2009 11:14 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
aa_aca, procitala sam...zanima me da li je i Vasa majka imala povecana antitela stitne?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 23, 2013 2:39 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Имала их је преко 100.000. Чини ми се чак и преко 200.000. Ни она се најбоље не сећа јер је било давно.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pon Okt 14, 2013 10:00 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 25, 2010 5:10 pm
Postovi: 7
Pozdrav Svima!

Evo mene ponovo. Bila sam ponovo da proverim hormone. Evo rezultata:
TSH(0.2-5.5): 5.9 ( prethodne analize: 1.put 10.1; 2.put 4.2)
FT4(9.0-23.2): 8.7 (prethodna analiza 11.0)

Što se tiče simptoma sve su se vratile. ponovo su mi dlanovi nenormalno suvi, maljavost mi se ponovo smanjila na koži, brže se umaram...
16.idem kod doktora sa novim nalazima pa ću videti šta će učiniti. Nadam se da će mi sada povećati dozu, jer osećam da se sve vraća na staro sa početka godine.

Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Okt 15, 2013 12:00 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Da po ovim rezultatima sigurno treba povecati dozu, sto je zapravo normalna pojava, zapravo i tovje prijasnje doze su bile mozda malo preniske. Takodje bih proverio ft3 jer on vrsi jako mnogo funkcija, a takodje i antitela treba drzati pod okom ako je moguce...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Nov 21, 2013 11:40 am 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
Dobar dan...molim za objasnjenje ako neko zna...tt3 0.83 nmol/L a ref.vred 0.92-2.79
tt4 182.3 nmol/L ref.vred 41.3-162.5 tsh je ok- 1.406mIU/l ref.vre 0.550-4.780
stim da je povecan i fsh 18.47
tt3 je smajen a tt4 poveca ...velika je lista za zakazivanje kod nas za ednokrinologa pa vas molim da mi objasnite sta ovo znaci.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Nov 22, 2013 1:09 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
najverovatnije je da imate nekakvu upalu ili bolest, pa organizam smanjuje konverziju t4-t3, takodje uz ovo postoji mogucnost da nemate dovolno joda ili selena u ishrani.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Nov 22, 2013 2:27 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
Kad kazete upalu ili bolest nadam se da mislite na upalu grla. To mi se javilo posle angine koju mislim da doktorka nije lecila kako treba jer ja imam osecaj kao da mi je glo upaljeno.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Nov 23, 2013 1:06 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Pa nemoguce je znati o kakvoj upali/bolesti se radi, sigurno je da nije nekakva sitnica- jer ono sto se desava sa hormonima stitne jeste da organizam pousava da uspori metabolizam da bi smanjio ostecenje prouzrokovane zasad neutvrdjenoj upali/bolesti tj organizam sprecava konverziju t4-t3, izmedju ostaloga "prebacujuci" t4 umesto u t3 u neaktivni "obrnuti t3" (eng.- reverse t3) tj rT3 koji iako je neaktivan ipak "zauzima mesto" u celijama gde bi trebao da bude t3- tako da verovatno ti imas vec uveliko simptome hipotireoze- medjutim problem nije u stitnoj vec negde drugde i dok ne resis taj problem tesko da ce biti poboljsanja- znaci moras opet kod doktora.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Nov 23, 2013 4:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Sre Okt 04, 2006 1:34 am
Postovi: 90
Lokacija: nis
Hvala na odgovoru. Bila sam kod endokrinologa i kaze da je sve uredu zbog dobrog tsh. Fiziolosko je uvecanje t4 i smanjenjet3 zbog jake upale grla. Upalu grla tj anginu imam od septembra meseca koju lekar opste prakse nije adekvatno lecio pa me poslala na orl. Dala mi odobrenje za nastavak pripreme za IVF.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jan 10, 2014 7:01 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Jan 02, 2014 8:26 pm
Postovi: 3
Postovani, imam pitanje vezano za lek ltiroxin.

vec 5 godina pijem l-tyroxin svakog jutra, imam dijagnostikovanu hipotireozu. Medjutim, pred poslednju analizu krvi, kako je bila rano ujutru, nisam popila lek pred vadjenje i rezultat TSH mi je bio dosta visok, a vec godinama je u normali. Da li je moguce da je rezultat visok jer nisam popila lek to jutro? Hvala srdacno! Pozdrav!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jan 11, 2014 1:14 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Ne, l-tyroxin odnosno T4 ima poprilicno dug period poluraspadanja, tako da jedno "promasivanje" ne bi pravilo velike razlike.
Moguce da si imala neku jaku upalu? To bi poremetilo dosta parametara u vezi sa stitnom, ili moze biti problem da se fT4- ne konvertuje u fT3 iz nekih drugih razloga, ili jednostavno treba povecati dozu leka, sto je uobicajena pojava kod hipotireoze, kako stitna sve slabije funkcionise treba sve vise leka da nadomjesti.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jan 11, 2014 1:32 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Sub Okt 12, 2013 4:06 pm
Postovi: 2
Molim za savet.

TSH (7,6), T4 142.
Dijagnostifikovana mi je subklinička hipotireoza i prepisan Euthyrox 25 mikrograma, jednom dnevno. Kontrola kod lekara je za 60 dana.

Čitajući stručnu litetraturu na netu, primetio sam da ne postoji konsenzus oko uvodjenja terapije kod pacijenata čiji je TSH manji od 10, a nivo T4 normalan, a pacijent bez simptoma.

Zanima koliko je opravdana i eventualno štetna terapija u mom slučaju.
Hvala unapred! :)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sub Jan 11, 2014 3:28 pm 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
U nekim razvijenim zemljama, po preporuci vrhunskih endokrinologa i na osnovu rezultata istrazivanja, TSH iznad 2 je problem i leci se, razlog je sto povisen TSH donosi mnogo problema sa sobom izmedju ostalog delujje pro-upalno, znatno povecava rizik od raka itd...
Naravno uvek treba uzeti u obzir hormone stitne zlezde i naravno kako se pacijent oseca, sto opet kod nas ne funkcionise jer pacijenti ili su hipohondri ili pak smatraju da nemaju simptoma dok im ne pocnu otpadati ruke.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: