Prijava na doktor.rs mailing listu
Pratite nas redovno putem newslettera.

Sva vremena su u UTC + 2 sata




Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autor Poruka
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 19, 2013 2:47 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Хвала!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jun 25, 2013 7:24 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 25, 2010 5:10 pm
Postovi: 7
Bila sam danas kod endokrinologa.
Rekao mi je da je tražio FT4 a ne T4, odnosno da su sigurno pogrešili pri upisivanju rezultata laboratorije. Ako je tako onda lab.rezultat na FT4 što je bio 11 je OK, jer su ref.vrednosti od 9,0 do 23,2pmol/l. Postavio je i dijagnozu: Thyroiditis autoimunis.
Pitala sam ga u vezi selena koju ste mi preporučili, ali je rekao da ne uzimam do sledeće provere hormona FT4 i TSH. To treba da odradim za 3 meseca tj. u septembru, kada trebam da idem ponovo kod endokrinologa...
Vama u svakom skučaju PUNO HVALA!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 26, 2013 12:30 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Gotovo sigurno je da su pogresili u upisivanju, ali opet s druge strane to nista ne menja, i FT4 je jos uvek prenizak, a TSH opet previsok, dakle trebalo bi polako jos malo dodati pa proveriti...
No, u svakom slucaju sve najbolje!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jun 26, 2013 8:35 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
А ја се питам зашто је тај лекар рекао да се не узима селен? Селен може само да помогне. Да ли хоће да вас навуче на лекове? Ваљда су они здравији од селена?!

Имао сам прилике да чујем како кардиолог говори да "не треба пити вештачки магнезијум за срце", али је не трепнувши дотичном преписао брдо лекова за то исто срце. Безобразлуку нема краја! :x


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jun 27, 2013 9:56 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Čet Feb 25, 2010 5:10 pm
Postovi: 7
Što se tiče rezultata FT4 provereno je greška. A što se tiče povećanja doze Eutyroxa doktor je rekao da leti, kada su velike vrućine štitna žlezda jače radi, pa iz tog razloga neće sada da mi poveća dozu. A ako i u septembru budem imala iste rezultate, propisaće mi duplo jaču.
Selen ću možda krenuti na svoju ruku da pijem. Kao što činim i sa čajevima i oblozima. I na to je rekao da ne može puno da pomaže, mada znam da su mnogi doktori protiv prirodnih lekova. Neka pomogne samo malo, i to je više od ništa.
U svaom slučaju hvala Vam na komentarima i sugestijama!!!


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jun 28, 2013 12:45 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Mislim da leti zbog sunca dobijamo mnogo vise vitamina D koji je zapravo hormon i ima niz pozitivnih efekata na endokrini sistem i mislim da to sve pozitivno utice na rad stitne zlezde i na iskoriscenost hormona stitne zlezde, a sama vrucina sumnjam da ima neki efekat na stitnu sem olaksavanja simptoma hladnoce.
U svakom slucaju, nemam nista protiv doktorovog pristupa, i posto kod tebe je najverovatnije slucaj subklinicke hipotireoze (uzrokovane tireoditisom). E sad, moram priznati da mi pre nije "palo napamet"- ali nije nuzno da je tvoj tireoditis autoimuni, (mada prisustvo antitela ukazuje na to) mozda je prouzrokovana nekom upalom a i samo prisustvo povisenih antitela nije uvek znak autoimune bolesti- i ako se radi o nekoj upali- moguce je da se jednog dana "skines" s lekova, ali pre svega treba smanjiti TSH (i samim tim olaksati rad stitne zlezde a i TSH je pro-upalni) i eliminisati upalu.
A ako je ipak autoimuni tireoditis, onda ce s vremenom funkcija stitne zlezde opadati, a doza lekova se povecavati.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pet Jun 28, 2013 11:01 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Још бих додао савет да се пије домаћи препарат од белога лука и комовице. Одличан је за имунитет против вируса, а изворно је лек против реуме и аутоимуних болести. Наравно, мора да се пије стално, али једна кашика препарата дневно стварно није никакав проблем. Рецепт се може наћи на мом сајту w w w . a c a . r s под Савети, Здравље, Имунитет.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 09, 2013 6:08 pm 
OffLine Novi član Novi član
Pridružio se: Uto Jul 09, 2013 5:52 pm
Postovi: 1
Dobar dan,
11.aprila sam na svoj zahtev uradila analizu hormona i dobila:
TSH............6,2...(0.35-4.94)
FT4............0.79..(0.70-1.48), zatim su me poslali da uradim anti-tpo i 15.maja dobila
Anti-Tg.......10.....(0-115) i
Anti-TPO.....5.......(0-34), nakon cega je doktor zakljucio da nemam Hashimoto i prepisao mi da pijem Tefor (L.tirkosin sodium) 0.1mg dnevno i da nakon mesec dana ponovo testiram nivoe hormona.
Zadnji nalaz od pre nekoliko dana je
TSH...........0.03....(0.49-4.67)
FT4............14.75...(9.13-23.80).
Referenti opsezi se ralzikuju jer sam prve testove radila u Turskoj gde i studiram a ovaj zadnji test u domu zdravlja.
Ja sam prestala da piijem L-tiroksin jer mi je pola meseca dok sam uzimala lek bilo veoma lose, glavobolje svakog dana, bol u grlu, iznemoglost, dugo spavanje, problemi sa vidom... Zakazala sam kod endokrinologa tek za 15dana pa bih vas molila za neki savet i tumacenje rezultata i da li je bilo pametno da prestanem da pijem lek?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jul 10, 2013 2:10 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Kao prvo nisam lekar, tako da moje misljenje uzmi sa dozom zadrske.
Kao drugo- mislim da je trebalo odraditi malo detaljnije nalaze.
Takodje, mislim da je lekar krenuo sa pomalo jakom dozom, za pocetak je trebao sa 50 mcg a onda nakon 5-6 nedelja uraditi nalaze i po nalazima smanjiti/povecati dozu.

Neki od simptoma mogu biti i reakcija na sam lek ili mozda cak i na T4. No neki od simptoma ukazuju da nadbubrezna zlezda ne moze da "izadje na kraj" sa povecanim nivoom hormona stitne zlezde, tj kortizol je nedovoljan.

Nazalost to je sve sto bih ti mogao reci, jer zapravo nedostaje puno potrebnih podataka, cinjenica jeste da je nivo hormona bio daleko ispod optimalnog ali mi ne znamo npr stanje ostalih hormona ili kakva je konverzija T4 u T3.
Takodje moze niti da je uzrok usporenog rada stitne zlezde negde drugde- npr nekakva upala ili takav neki problem pa organizam usporava da bi smanjio "opterecenje".

Inace, naprasno prekidanje hormonalne terapije nije najbolji nacin vec se uvek postepeno povecava ili smanjuje doza ali u ovom slucaju je ok, posto 2 nedelje nije strasno a onda ces videti sta endokrinolog kaze.

U svakom slucaju bilo bi pametno naci nekog dobrog endokrinologa pa da izvrsi detaljnije pretrage. Sto se samog tefora tice- verovatno je najbolje da prestanes posto sam T4 dosta dugo ostaje u krvi half life"pa ce "pokriti" prazninu dok ne vidis endokrinologa.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Pon Jul 15, 2013 8:24 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 29, 2012 8:14 pm
Postovi: 65
Pozdrav svima.
Ima pitanje, ako neko zna da mi da neki savet...
Naime isla sam na ultrazvuk vrata i pise u levom lobusu stitaste zlazde nodus dijametra oko 10*8mm sa naglasenom perifernom vaskularizacijom. Obe patrotidne, obe podvilicne pljuvacne zlezde bez vidjenih patomorfoloskih promena.
Kako mi je dr. objasnila imas neki cvor sa leve strane na stitastoj zlezdi...Pa me jedno 15 puta pitala da li prvi put snimam vrat :o
A gle cuda posto me slala dr za infektivne i tropske bolesti na to snimanje zamolim je za misljenje...a ne to nije moj domen...imas nesto na zlezdi idi vidi sa endokrinologom...
pitam jel mogu to da izvadim? Pa ne znam-rece ona...
A naravno nisu hteli da mi zakazu kod endo...jer opet cudo nema termina...
I sad jurim da pokusam u neku drugu bolnicu, a do tad ima li ko misljenje, savet?
A da, radila sam taj test stitaste zlezde 2009god, i bio mi je ok...
A tada nisam znala da imam nesto sto ne treba da bude :cry:


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 16, 2013 1:12 am 
OffLine Aktivan član Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 18, 2013 10:08 pm
Postovi: 428
Verovatno se radi o benignom adenomu tj benignom tumoru stitne zlezde, koji moze a ne mora da luci hormone. Relativno je cesta pojava.


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Uto Jul 16, 2013 12:06 pm 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Па где си ти Елице? Да те не питам како си? Да ли ћеш ме послушати ако те посаветујем да одеш на ЕПТА дијагностику и лечење?


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jul 17, 2013 7:04 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 29, 2012 8:14 pm
Postovi: 65
aa_aca je napisao:
Па где си ти Елице? Да те не питам како си? Да ли ћеш ме послушати ако те посаветујем да одеш на ЕПТА дијагностику и лечење?

Caos Acice...Ma sta god me pitas ja cu da kazem DA :D
Ovaj, ma uhvatila me panika, sad sam ok, kapiram da vecina zena ima nesto na stitnoj zlezdi...
A svakako cu ici na EPTA samo da dodjem do endokrinologa..
Hvala na savetu.
P.s. Takodje se zahvaljujem Jelisej korisniku na izdvojenom vremenu za mene...


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Sre Jul 17, 2013 7:09 pm 
OffLine Stalni član Stalni  član
Pridružio se: Ned Jul 29, 2012 8:14 pm
Postovi: 65
Aco a gde ti je pp? Hocu nesto private 8)


Vrh
 Profil  
 
 Tema posta: Re: Štitna žlezda_tumačenje nalaza
PostPoslato: Čet Jul 18, 2013 10:25 am 
Korisnikov avatar OffLine Stalni član Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 3:42 pm
Postovi: 5202
Lokacija: Београд
Ако ћеш на ЕПТА не треба ти нико више. ЕПТА тешко може да се примењује код особа које су превише оштетиле свој организам. Иначе је веома делотворна. Ено га један мој пријатељ на ЕПТА третману тумора лимфних жлезда са метастазама на желуцу и плућима. Већ после пар дана му је боље.

ПП су ми укинули администратори форума. Остаје ти само да ми пишеш на ону адресу коју сам записао у мом профилу. Нећу да је пишем овде због спамера, али ћу да поставим њену сликицу: Slika. Она цртица је доња цртица, није минус.


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 74 Posta ] 
Idi na stranicu   Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Izdvajamo za vas:


Sva vremena su u UTC + 2 sata


Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju


Ne možete postavljati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete monjati vaše postove u ovom forumu
Ne možete brisati vaše postove u ovom forumu

Pronađi:
Idi na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: