Splenda-zasladjivač
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Splenda-zasladjivač
Interesuje me da li imate neka iskustva sa ovim zasladjivačem?Da li je dobro da ga dijabetičari tipa2 koriste?
Hvala
Hvala
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Cela Amerika je na Splendi, tako da... uživajte 

Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
-
- Saradnik
- Kontakt:
Mislila sam da ga slobodno konzumirate. O tome koliko je "prilagođen" za dijabetičare piše na samom proizvodu, odnosno koja je dnevna preporučena količina. Splenda, Natreen, Canderel, fruktoza itd., sve su to varijacije na temu kako zasladiti kolače, kafu i ostale potrepštine... 

-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Aha, pa kao što sam i pretpostavljala to je sve isto....
A da nemate neku tačniju informaciju o tome šta je bilo za Svetski dan dijabetičara ,danas je bilo neko predavanje,nešto sam načula dal ga je držao prof.Popović ili tako nekako.Hoće li biti nešto 16-og.?
Hvala na svim informacijama i ovim prethodnim.......
A da nemate neku tačniju informaciju o tome šta je bilo za Svetski dan dijabetičara ,danas je bilo neko predavanje,nešto sam načula dal ga je držao prof.Popović ili tako nekako.Hoće li biti nešto 16-og.?
Hvala na svim informacijama i ovim prethodnim.......

-
- Saradnik
- Kontakt:
Kako mislite "da li je bilo"? Obeležavanje Svetskog dana će tek biti, a detaljne programe imate u obaveštenju na ovu temu, kao i na sajtu u mom potpisu.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Koliko ja kapiram,Splenda je zasladjivac na bazi secera samo je bez kalorija,tj. hemijski modifikovan i neutice na glikemiju.O tome nam je pisao Bojjo,ako se ne varam zove se sukraloza.Donkihot je imao nekoliko divnih post-ova na temu zasladjivaca ,pa kad bude imao vremena i volje,mogao bi nam pisati i o ovom.
Pozdrav
Pozdrav
Splenda je vestacki niskokaloricni zasladjivac, koji se pravi od secera, ima ukus kao secer, koristi se svuda gde bi se koristio i obican "beli" ili "zuti" secer, ali NIJE secer.
Vlasnik Splende, kao i proizvodjacka kompanija, je u sastavu dobro nam poznate Johnson&Johnson kompanije, tako da iza ovog proizvoda stoji provereno ime i identitet.
Relativna slatkoce Splende je 600 puta veca od secera. Kad je rec o upotrebi, koristi se u odnosu 1:10, tj. 1g Splende odgovara masi od 10g secera.
Bazirana je na sastojku koji se zove Sukraloza, koja se dobija preradjivackim postupkom iz secerne trske. Dakle, koriste se prirodne sirovine za proizvodnju iste, ali se Splenda dobija preradjivackim postupkom, te je otuda i vestacki zasladjivac.
Sukraloza predstavlja novu generaciju vestackih zasladjivackih materija, koja nema nikakih kancerogenih "atributa" u svom "CV-ju". Navodim ovu cinjenicu, jer su verovatno svima poznate price o kancerogenosti aspartama i sorbitola, na kojima se bazira vecina danas nama poznatih zasladjivaca (Natreen, Huxol, Diamant, Canderel,...). Medjutim, ono sto je cinjenica, jeste da je jedino Splenda podobna i moze se upotrebiti i za kuvanje i za pecenje raznoraznih slatkih potrepstina (sto i pise na samom proizvodu), za razliku od ostalih zasladjivaca. Licno sam se u ovo i uverio, probajte...
Kao sto je i postovana Diabeta spomenula, "cela Amerika je na Splendi..." - tacno, i dodao bih da se u SAD-u Coca Cola Light uveliko pravi sa Splendom, ali kod nas je to jos uvek daleka prica. Pored Coca Cole Light, u SAD-u, jos 4500 proizvoda se pravi sa Splendom, ali americki nacin ishrane i pica, kao i njihov izgled nam govore nesto sasvim dugacije, mada je to mazda stvar licnog izbora i nacina zivota...
Sto ce cene tice, tacno je da je skupa, ali Johnson&Johnson ne pravi razlike po pitanju proizvoda i geografske lokacije plasmana samog proizvoda, tj. jedna Splenda je ista i identicna i kod nas, i u Evropi, i u svetu, pa je tako egal i "pomalo" visoka cena. U TEMPO objektu, Splenda u granulama od 100g ima cenu od 346 din, dok je u RODIC hipermarketu oko 350 din (kao i Splenda tablete od 300kom).
Ono sto je veoma bitno je, da je Splenda apsolutna bezbedna za upotrebu i koriscenje od strane dijabeticara, iako na samim proizvodima to ne pise zbog pravnih problema od drzave do drzave oko registracije proizvoda.
Nadam se da sam ovom malo poduzom porukom razjasnio eventualne nejasnoce i pitanja oko Splende.
Pozdrav svima
Vlasnik Splende, kao i proizvodjacka kompanija, je u sastavu dobro nam poznate Johnson&Johnson kompanije, tako da iza ovog proizvoda stoji provereno ime i identitet.
Relativna slatkoce Splende je 600 puta veca od secera. Kad je rec o upotrebi, koristi se u odnosu 1:10, tj. 1g Splende odgovara masi od 10g secera.
Bazirana je na sastojku koji se zove Sukraloza, koja se dobija preradjivackim postupkom iz secerne trske. Dakle, koriste se prirodne sirovine za proizvodnju iste, ali se Splenda dobija preradjivackim postupkom, te je otuda i vestacki zasladjivac.
Sukraloza predstavlja novu generaciju vestackih zasladjivackih materija, koja nema nikakih kancerogenih "atributa" u svom "CV-ju". Navodim ovu cinjenicu, jer su verovatno svima poznate price o kancerogenosti aspartama i sorbitola, na kojima se bazira vecina danas nama poznatih zasladjivaca (Natreen, Huxol, Diamant, Canderel,...). Medjutim, ono sto je cinjenica, jeste da je jedino Splenda podobna i moze se upotrebiti i za kuvanje i za pecenje raznoraznih slatkih potrepstina (sto i pise na samom proizvodu), za razliku od ostalih zasladjivaca. Licno sam se u ovo i uverio, probajte...
Kao sto je i postovana Diabeta spomenula, "cela Amerika je na Splendi..." - tacno, i dodao bih da se u SAD-u Coca Cola Light uveliko pravi sa Splendom, ali kod nas je to jos uvek daleka prica. Pored Coca Cole Light, u SAD-u, jos 4500 proizvoda se pravi sa Splendom, ali americki nacin ishrane i pica, kao i njihov izgled nam govore nesto sasvim dugacije, mada je to mazda stvar licnog izbora i nacina zivota...
Sto ce cene tice, tacno je da je skupa, ali Johnson&Johnson ne pravi razlike po pitanju proizvoda i geografske lokacije plasmana samog proizvoda, tj. jedna Splenda je ista i identicna i kod nas, i u Evropi, i u svetu, pa je tako egal i "pomalo" visoka cena. U TEMPO objektu, Splenda u granulama od 100g ima cenu od 346 din, dok je u RODIC hipermarketu oko 350 din (kao i Splenda tablete od 300kom).
Ono sto je veoma bitno je, da je Splenda apsolutna bezbedna za upotrebu i koriscenje od strane dijabeticara, iako na samim proizvodima to ne pise zbog pravnih problema od drzave do drzave oko registracije proizvoda.
Nadam se da sam ovom malo poduzom porukom razjasnio eventualne nejasnoce i pitanja oko Splende.
Pozdrav svima

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
http://www.mercola.com/2000/dec/3/sucra ... oducts.htm
otvorite ovaj sajt i videcete da su sucralose i splenda isto
Sucralose (Splenda)
Other adverse effects reported in pre-approval research included:
Shrunken thymus glands (up to 40% shrinkage) (EO56)
Enlarged liver and kidneys. (EO57 & E161)
Atrophy of lymph follicles in the spleen and thymus (EO51, EO56, EO151)
Increased cecal weight (E151)
Reduced growth rate (EO57)
Decreased red blood cell count (EO55)
Hyperplasia of the pelvis (EO57)
Extension of the pregnancy period
Aborted pregnancy (E134)
Decreased fetal body weights and placental weights (EO32)
Diarrhea
otvorite ovaj sajt i videcete da su sucralose i splenda isto
Sucralose (Splenda)
Other adverse effects reported in pre-approval research included:
Shrunken thymus glands (up to 40% shrinkage) (EO56)
Enlarged liver and kidneys. (EO57 & E161)
Atrophy of lymph follicles in the spleen and thymus (EO51, EO56, EO151)
Increased cecal weight (E151)
Reduced growth rate (EO57)
Decreased red blood cell count (EO55)
Hyperplasia of the pelvis (EO57)
Extension of the pregnancy period
Aborted pregnancy (E134)
Decreased fetal body weights and placental weights (EO32)
Diarrhea
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
DIJAMANT
Dijamant je vestacki zasladjivac,koji se proizvodi u nemackoj/koji sam nasao na nasem trzistu/jedna tableta sadrzi 4mg saharina i 4o mg natrijum ciklamata,to je uobicajena kombinacija.Tableta odgovara jednoj kasiscici secera,oko 4 grama.Ne preporucuje se vise od 20 tableta dnevno,ja bih to sveo na max 10 tab;eta dnevno. Jedna tableta ima o,22 kcal. Kod kupovine voditi racuna jer ima zasladjivaca istog sadrzaja ali koji odgovaraju,tri ili 9 i vise grama secera. Meni je ovaj tacno za jednu kafu po mom ukusu.Slican sastav ima "HUXOL",koga isto ima na nasem trzistu.
pozdrav
pozdrav