Splenda-zasladjivač

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

ORKA
Novi član
Novi član
Postovi: 48
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: BGD

Splenda-zasladjivač

Post od ORKA »

Interesuje me da li imate neka iskustva sa ovim zasladjivačem?Da li je dobro da ga dijabetičari tipa2 koriste?
Hvala
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 291
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

ja samo mogu cenu da vam kazem 100gr kosta samo 410 din.......ostalo le znam kazu da se konzumira kao i obican secer znaci da ga treba vise nego ostalih zasladjivaca....
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Cela Amerika je na Splendi, tako da... uživajte :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Postovi: 1329
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: BEOGRAD

Post od minjab »

Cela Amerika je na Splendi, tako da... uživajte
Jel to pozitivan odgovor -uživajte-ili????? :oops:

Pošto ja o njihovoj ishrani i načinu života nemam baš lepo mišljenje.
ORKA
Novi član
Novi član
Postovi: 48
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: BGD

Post od ORKA »

I ja nisam razumela ,jel da uživamo i probamo (naravno ko može zbog cene) ili ne?

Pitala sam čisto jer me zanima u kojim je granicama prilagodjen za dijabetičare. :wink:
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Mislila sam da ga slobodno konzumirate. O tome koliko je "prilagođen" za dijabetičare piše na samom proizvodu, odnosno koja je dnevna preporučena količina. Splenda, Natreen, Canderel, fruktoza itd., sve su to varijacije na temu kako zasladiti kolače, kafu i ostale potrepštine... :D
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
ORKA
Novi član
Novi član
Postovi: 48
Pridružio se: Pet Okt 20, 2006 12:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: BGD

Post od ORKA »

Aha, pa kao što sam i pretpostavljala to je sve isto....

A da nemate neku tačniju informaciju o tome šta je bilo za Svetski dan dijabetičara ,danas je bilo neko predavanje,nešto sam načula dal ga je držao prof.Popović ili tako nekako.Hoće li biti nešto 16-og.?

Hvala na svim informacijama i ovim prethodnim....... :P
Diabeta
Saradnik
Postovi: 2318
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Post od Diabeta »

Kako mislite "da li je bilo"? Obeležavanje Svetskog dana će tek biti, a detaljne programe imate u obaveštenju na ovu temu, kao i na sajtu u mom potpisu.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Sladjana G.
Stalni član
Stalni  član
Postovi: 77
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 7:27 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Lokacija: Novi Karlovci

Post od Sladjana G. »

Koliko ja kapiram,Splenda je zasladjivac na bazi secera samo je bez kalorija,tj. hemijski modifikovan i neutice na glikemiju.O tome nam je pisao Bojjo,ako se ne varam zove se sukraloza.Donkihot je imao nekoliko divnih post-ova na temu zasladjivaca ,pa kad bude imao vremena i volje,mogao bi nam pisati i o ovom.
Pozdrav
ViP
Novi član
Novi član
Postovi: 1
Pridružio se: Ned Dec 10, 2006 7:20 pm

Post od ViP »

Splenda je vestacki niskokaloricni zasladjivac, koji se pravi od secera, ima ukus kao secer, koristi se svuda gde bi se koristio i obican "beli" ili "zuti" secer, ali NIJE secer.
Vlasnik Splende, kao i proizvodjacka kompanija, je u sastavu dobro nam poznate Johnson&Johnson kompanije, tako da iza ovog proizvoda stoji provereno ime i identitet.
Relativna slatkoce Splende je 600 puta veca od secera. Kad je rec o upotrebi, koristi se u odnosu 1:10, tj. 1g Splende odgovara masi od 10g secera.
Bazirana je na sastojku koji se zove Sukraloza, koja se dobija preradjivackim postupkom iz secerne trske. Dakle, koriste se prirodne sirovine za proizvodnju iste, ali se Splenda dobija preradjivackim postupkom, te je otuda i vestacki zasladjivac.
Sukraloza predstavlja novu generaciju vestackih zasladjivackih materija, koja nema nikakih kancerogenih "atributa" u svom "CV-ju". Navodim ovu cinjenicu, jer su verovatno svima poznate price o kancerogenosti aspartama i sorbitola, na kojima se bazira vecina danas nama poznatih zasladjivaca (Natreen, Huxol, Diamant, Canderel,...). Medjutim, ono sto je cinjenica, jeste da je jedino Splenda podobna i moze se upotrebiti i za kuvanje i za pecenje raznoraznih slatkih potrepstina (sto i pise na samom proizvodu), za razliku od ostalih zasladjivaca. Licno sam se u ovo i uverio, probajte...
Kao sto je i postovana Diabeta spomenula, "cela Amerika je na Splendi..." - tacno, i dodao bih da se u SAD-u Coca Cola Light uveliko pravi sa Splendom, ali kod nas je to jos uvek daleka prica. Pored Coca Cole Light, u SAD-u, jos 4500 proizvoda se pravi sa Splendom, ali americki nacin ishrane i pica, kao i njihov izgled nam govore nesto sasvim dugacije, mada je to mazda stvar licnog izbora i nacina zivota...
Sto ce cene tice, tacno je da je skupa, ali Johnson&Johnson ne pravi razlike po pitanju proizvoda i geografske lokacije plasmana samog proizvoda, tj. jedna Splenda je ista i identicna i kod nas, i u Evropi, i u svetu, pa je tako egal i "pomalo" visoka cena. U TEMPO objektu, Splenda u granulama od 100g ima cenu od 346 din, dok je u RODIC hipermarketu oko 350 din (kao i Splenda tablete od 300kom).
Ono sto je veoma bitno je, da je Splenda apsolutna bezbedna za upotrebu i koriscenje od strane dijabeticara, iako na samim proizvodima to ne pise zbog pravnih problema od drzave do drzave oko registracije proizvoda.

Nadam se da sam ovom malo poduzom porukom razjasnio eventualne nejasnoce i pitanja oko Splende.

Pozdrav svima :)
Duskoo
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 291
Pridružio se: Sre Mar 02, 2005 11:13 pm

Post od Duskoo »

Sve nam je jasno ali ko garantuje da nesto je je u kratkoj upotrebi nije kancerogeno a koliko ljudi ima rak a ne konzumira zasladjivace i ja se izvinjavam ali stvarno ne znam ......odakle to i gde mogu da procitam o stetnosti zasladjivaca......hvala
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 246
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od donkihot »

http://www.mercola.com/2000/dec/3/sucra ... oducts.htm
otvorite ovaj sajt i videcete da su sucralose i splenda isto
Sucralose (Splenda)


Other adverse effects reported in pre-approval research included:


Shrunken thymus glands (up to 40% shrinkage) (EO56)
Enlarged liver and kidneys. (EO57 & E161)
Atrophy of lymph follicles in the spleen and thymus (EO51, EO56, EO151)
Increased cecal weight (E151)
Reduced growth rate (EO57)
Decreased red blood cell count (EO55)
Hyperplasia of the pelvis (EO57)
Extension of the pregnancy period
Aborted pregnancy (E134)
Decreased fetal body weights and placental weights (EO32)
Diarrhea
sneskaa
Novi član
Novi član
Postovi: 22
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 11:06 am

Post od sneskaa »

kakav je zasladjivac DIAMANT ?
donkihot
Aktivan član
Aktivan član
Postovi: 246
Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

DIJAMANT

Post od donkihot »

Dijamant je vestacki zasladjivac,koji se proizvodi u nemackoj/koji sam nasao na nasem trzistu/jedna tableta sadrzi 4mg saharina i 4o mg natrijum ciklamata,to je uobicajena kombinacija.Tableta odgovara jednoj kasiscici secera,oko 4 grama.Ne preporucuje se vise od 20 tableta dnevno,ja bih to sveo na max 10 tab;eta dnevno. Jedna tableta ima o,22 kcal. Kod kupovine voditi racuna jer ima zasladjivaca istog sadrzaja ali koji odgovaraju,tri ili 9 i vise grama secera. Meni je ovaj tacno za jednu kafu po mom ukusu.Slican sastav ima "HUXOL",koga isto ima na nasem trzistu.
pozdrav
sneskaa
Novi član
Novi član
Postovi: 22
Pridružio se: Sre Feb 21, 2007 11:06 am

Post od sneskaa »

hvala na odgovoru
Odgovori