Tretinoin i trudnoca

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
vera-t
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 17, 2005 9:46 am

Tretinoin i trudnoca

Post od vera-t »

Vec izvesno vreme pratim diskusije ovog foruma, i zaista moram da izrazim divljenje za angazovan odnos i nesebicnu pomoc koju dr Gorana i mr Silvio pruzaju svojim savetima, kao i "obicni" korisnici svojim iskustvima :D
Ono sto bih postavila kao pitanje ovom prilikom jeste sledece: iako se stalno naglasava da se upotreba preparata za lokalnu primenu na kozi koji sadrze tretinoin nikako ne preporucuje zenama tokom trudnoce, da li postoji i odredjeni period pre planiranog zaceca tokom kojeg zena ne bi trebalo da koristi ovu vrstu preparata?
Konkretno, imam 27 godina i koristim Airol (tretinoin 0.05%) nesto duze od godinu dana. Ne planiram da ostanem trudna sve do kraja naredne kalendarske godine, ali ipak bih zelela da imam ovu informaciju na vreme. Airol inace odlicno podnosim, i posto je dao velikog uspeha u lecenju i prevenciji blazeg oblika akni, ne bih ga ukidala sve dok to zaista ne postane neophodno, odnosno dok to ne postane diktat "visih razloga" :D
Unapred Vam puno hvala na odgovoru!!!
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranai »

tretinoin u koncentraciji koja se koristi za akne ne bi trebao da prodre toliko duboko u kozu da se u znacajnoj meri resorbuje u krv i masno tkivo, ali obzirom da postoji i minimalna verovatnoca savetuje se da se ako postoji dokaz za trudnocu lek i lokalno ne koristi, ali se nigde u literaturi ne pominje sigurnosni interval za vreme koga bi trebalo da se obustavi primena lokalnog preparata. Za akne se obicno koriste 0,01 i 0,025 % gel koji ne prodiru u dublje slojeve koze, ali za strije koristimo 0,05 i 0,1% u kremu ili u masti i tu je opasnost od resorpcije veca.
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
*ivana*
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Mar 28, 2009 9:16 am

Post od *ivana* »

Ja sam nekih mesec dana koristila airol o,o5%, i zanima me koliko dugo ne smem ostati trudna? Ginekolog mi rece 6 meseci, ali to mi nesto dugo zvuci...
Odgovori