Posle svakog treninga u vodi ili na suvom u teretani i na traci, meni se usne sushe.
I to toliko se sushe da na krajevima pochinju da se ljushte.
Znam da je normalno da se usne sushe posle treninga, jer si zedana naravno.
Medjutim ovo nije ta situacija, posle toga dve-tri dana se sushe na krajevima. Labelo moram svakih 5 min da mazem.
Jel znate sta moze to da bude? Da nije neki nedostatak vitamina, ili shta vec moze da bude?
HVALA
Suve usne
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Pre nego što počneš da razmišljaš o deficitu vitamina,što se skoro sigurno ne bi manifestovalo samo na usnama, već i na koži i ostalim mukokutanim prelazima,uzmi u obzir kako dišeš.Usta se često dosta suše ako dišeš samo na usta a ne nos-usta, u kom slučaju bi ti se sušila ne samo pri intenzivnoj fiz. akt. već i noću.Navike,koje su često kompulzivne,pa ih i ne primećujemo, kao oblizivanje ili grickanje usana, takodje suše usne. Suv vazduh u prostoriji,nedovoljno uzimanje vode,slana hrana i alkohol takodje odmažu.Pantenol mast ili novi medical repair labello,isto sa pantenolom možda mogu da ti pomognu.Meni rešava problem korišćenje pred spavanje, naročito kad krene grejna sezona. a uvek možeš da uzmeš neki multivitaminski suplement, mada se ja uvek odlučujem za sveže voće.
kao prvo to se zove cheilitis angularis i to je vis epitanje bilo za stomatologiju nego za dermatologiju:)
uzroci mogu da budu razni :nepovoljni klimatski uslovi,infekcija,poremecaj mtebolizma itd
slazem se za ovo oblizivanje usana,koje pacijenti nesvesno rade samo pogorsava stvar te ga treba izbeci..
najbolje je koristiti neku neutralnu mast,kad malo tezih slucajeva moze i borogal mast itd
uzroci mogu da budu razni :nepovoljni klimatski uslovi,infekcija,poremecaj mtebolizma itd
slazem se za ovo oblizivanje usana,koje pacijenti nesvesno rade samo pogorsava stvar te ga treba izbeci..
najbolje je koristiti neku neutralnu mast,kad malo tezih slucajeva moze i borogal mast itd
Procitala sam negde na forumu da bi mogao da pomogne Apaisac balzam za usne,ali ga jos nisam pronasla.Apotekarka mi je za regeneraciju usana preporucila Eucerin balzam(250 din).Jedino u sta sam sigurna je da labelo situaciju samo pogorsava,usne se nekako smezuraju i onda ima jos vise materijala za grickanje...