stetne materije u kozmetickim proizvodima

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

lukrecija
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 4:49 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od lukrecija »

hvala puno, mr. silvio!
dosla sam da se pohvalim: krema mi je "u celosti i celini" uspela! ne mogu vam opisati radost koja me je obuzela! formulu, nazalost, nemam, ovo je jos uvek u fazi eksperimentisanja, tako da sam radila malo "odokativno", ali otprilike je odnos masne i vodene faze 40:60! ocajna od neuspelih pokusaja, stavila sam po mrvicu lecitina, lanolina i xantham gum pored pcelinjeg voska, i konacno dobila zadovoljavajucu konzistenciju, zapravo - bozanstvenu, bez odvajanja vode, ali ne pregustu! ovo ce biti divna krema za telo, obzirom da sam koristila malo jeftinije sastojke (destilovanu vodu umesto ruzine, maslinovo ulje posudjeno iz kuhinje), za lice cu malo da se potrudim, da ubacim malo bolje sastojke. sad bar znam sta pomaze, pa cu sistemom eliminacije (prvo lanolina, jer je zivotinjskog porekla) terati dok ne dobijem ono sto hocu. cini mi se da je sad sve lakse :))

sto se tice holistickog nacina nege (a najbolje i zivota), najtoplije vam preporucujem da se tome malo posvetite, mislim da ne preterujem kad kazem da je to buducnost, pa zasto da ne budete u prvim borbenim redovima? imate sve kvalifikacije koje vam trebaju za uspesan rad, sto bi, posredno, bilo dobro i za sve one koji se neguju vasim proizvodima. onda ja dobijem cast za savet i ideju :)
neka vam ne bude mrsko da procitate uvod na ovoj stranici, koliko da vam zagolica mastu (prevedeno sa nemackog sajta):

http://www.biovega.hr/Default.aspx?tabid=39

na zapadu se, oni koji to sebi mogu da dozvole, sve vise okrecu holistici i "custom made" preparatima (onim pravljenim bas po vasoj meri), nije vise in imati creme de la mer ili la prerie, vec jednomesecnu zalihu preparata bez stetnih konzervansa, obogacenu prirodnim sastojcima.
koza je nas najveci organ: sto na nju nanesemo, za par minuta je u krvotoku...
naravno, i dalje cekam vase predavanje, a ja se otimam ideji da ovde postavim tekst koji me je otreznio i ponukao da se okrenem ovome sto radim...a sve me prsti svrbe!
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm

Slajd prvi - predavanje

Post od mr ph. Silvio »

Rastuća upotreba biljnih sirovina u kozmetičkim preparatima!

Dileme
Do koje mere možemo neku materiju (proizvod) označiti kao prirodnu?
ZAHTEVI ZA PRIRODNOM KOZMETIKOM:
(nemačko Ministrstvo za zdravstvo, 1993)
Pojam prirodan označava materiju koja se dobija od prirodnih sirovina , biljnog, životinjskog ili mineralnog porekla, ili njihovih smeša, bez hemijskih promena.
Za dobijanje i dalje ugrađivanje smemo upotrebljavati samo fizičke metode: ceđenje, filtriranje, destilovanje i druge metode.
Dozvoljeni su isključivo enzimski i mikrobiološki postupci sa prirodnim enzimima i MO.
mr ph. Silvio
Saradnik

Slajd drugi - PREDAVANJE

Post od mr ph. Silvio »

Kako gotov kozmetički proizvod u celosti možemo okarakterisati kao prirodan?
Svi sastojci moraju odgovarati određenim propisima!
Svi sastojci moraju biti navedeni po INCI nomenklaturi (International Nomenclature Cosmetic Ingredient).
Proizvođači moraju ugrađivati standardizovane ekstrakte sa definisanom koncentracijom kozmetički aktivnih materija, garantovanom stabilnošću i izgledom.
MIRISI: isključivo prirodni dobijeni fizičkim metodama (ceđenje, destilacija vodenom parom), moraju odgovarati definicijama i i oznakama francuskih Norm T 75006.
KONZERVANSI: benzojeva kiselina, njene soli i estri, salicilna kiselina itd
EMULGATORI: produkti hidrolize ili esterifikacije masti, ulja, voskova, lecitina, lanolina, mono-oligo i poli saharida, viševalentnih alkohola i šećera.
mr ph. Silvio
Saradnik

PRIRODNE SIROVINE U KOZMETIČKIM PREPARATIMA

Post od mr ph. Silvio »

Draga Lukrecija,
ja sam ispunio svoje obećenja i dao Vam deo predavanja o prirodnim sirovinama.
Pozdrav!
lukrecija
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od lukrecija »

sjajni ste, hvala velika!
mimcek
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Mar 05, 2005 4:05 pm

Post od mimcek »

--
Poslednja izmena od mimcek u Sre Mar 23, 2005 1:19 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
lukrecija
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od lukrecija »

za dr.hauschka i primavera proizvode znam da nisu testirani na zivotinjama, niti imaju sastojke zivotinjskog porekla, a u njima nema ni hemijskih konzervanasa i drugih stetnih materija, tako da se sa aspekta "prirodnosti" mogu smatrati pouzdanim (o tome govore i medjunarodni sertifikati). ovde mozete malo vise da se obavestite o hauschkinim proizvodima, o sastojcima, a uz nju bih dodala i kuce lavera, weleda i logona:
http://www.naturoesthetic.com/actualites.htm
natracare proizvodi su isto visoko cenjeni, mislim da su i oni sertifikovani kao zdravi proizvodi, a za urtekram ne znam nista.
primrose oil i ja povremeno koristim, ali je od njega, kazu, jos efikasnije ulje sipka (rosehip oil). ne koristim ga, doduse, cisto za celo lice, nego samo za zonu ispod ociju. za lice mi treba nesto sa malo vode, sama sebi pravim sasvim lepe, kvalitetne kremice samo od biljnih sastojaka (izbacila sam lanolin) i prezadovoljna sam.

bourache - borrago officinalis
Poslednja izmena od lukrecija u Pon Mar 21, 2005 7:45 am, izmenjeno 2 puta ukupno.
mr ph. Silvio
Saradnik

Crne i bele liste

Post od mr ph. Silvio »

www.prijatelji-zivotinja.hr
Tu pogledajte bele i crne liste, tj. spisak proizvodjaca koji svoje proizvode testiraju ili ne na zivotinjama. Pozdrav.
Blondy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 2:07 am

Post od Blondy »

mr.ph Silvio

zahvaljujem se na cestitki. Imam 29 god. a za decju kozmetiku sam se raspitivala da li je bezbedna u potpunosti da bih je ja koristila iz straha od svega procitanog o stetnim proizvodima kojima svakodnevno zatrpavamo svoj organizam.Volela bih da me posavetujete i preporucite mi neku liniju bezbednih proizvoda. Puno hvala.
Blondy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 22, 2005 2:07 am

Post od Blondy »

Lukrecija puno hvala na informacijama.
tsatsy
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Okt 29, 2013 10:04 am

Re: stetne materije u kozmetickim proizvodima

Post od tsatsy »

Dobar dan,
Ja sam nova ovde na forumu mada cesto prelistavam postove.Ono sto mene zanima je sledece: ja sam zainteresovana da pripremim neke kremice na prirodnu bazu.Imam recepte no medjutim ono sto me koci je to sto ovde kod nas u MKD ne mogu da nadjem nigde emulzije i emulgatori da bi povezali et.ulja sa dr sastojcima.Na pr.lannete N , tween 80 i centaceum ( to nije emulgator ali mi je neophodan za neke kreme).E sad,moje pitanje je dali umesto ove supstance mogu staviti nesto dr na pr. lecitin ili ne znam sta vec ili na pr. lanolin ili pcelinji vosak ili ??? ili ako ima neko neki predlog?!!!Trazila sam i po apotekama i po velikim veledrogerijama laboratorijama megjutim niko nije mi dao nikakav odgovor.U apotekama nema te stvari u fabrikama ( alkaloid i sl ) mi ne odgovaraju jedino su me pitali da provere i za sta mi je potrebno i u kolikoj kolicini.meni treba maksimum pola do kilo te supstance.Mozda ima neki zakon odkud znam.Zato bi bila prezadovoljna ako postoji neko strucno lice koje se razume i koje stvarno moze da pomogne.Citala sam mesecima itragala za odgovor medjutim sve sam u corsokak " pucala " :) unapred hvala i bila bih bas prezadovoljna ako se nadje neko da mi pomogne!!!!!
Odgovori