Seboreicni dermatitis-fizicka aktivnost

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
don01
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Feb 27, 2010 12:45 pm

Seboreicni dermatitis-fizicka aktivnost

Post od don01 »

Pozdrav,imam 20 g. i imam trenutno problema sa sd na glavi,to jest peruti,ovo mi je diagnisticirao dermatolog mozda prije 6 mjeseci i kako mi je kosa malo prorjedjena preporucio mi je pilfud(minoxidil) i jos neke preparate......Pilfud nisam htio da koristim jos zbog toga sto sam procitao da ljudi imaju raznorazna iskustva sa tim i da moze dovesti kod nekih i kod pogorsanja,e sada da li ovo istina ne znam,ovih zadnjih par mjeseci sam odrzavao koliko toliko tu perut,to jest nije me toliko svrbilo vlasiste kao na pocetku,ali kosa mi se prorjedila,ono opada kada prodjem rukom,uz taj sd su i one male gljivice iz kojih se ta perut generira....

Medjutim ono sto sam ja primjetio da je vrlo zanimljivo je to da se sjecam kada sam imao 14g. i kada sam krenuo u gimnaziju prestao sam se baviti sportom 1g. dana kao zbog ucenja itd itd i u tom periodu mi je kosa opadala,ali kada sam poceo na godinu da ponovo treniram stanje se stabilizovalo i imao sam onako kroz srednju gustu kosu,da bi opet kad sam poceo na fakultet 1. godinu prestao trenirat i ista stvar pocela je da opada ali kada sam nesta malo poceo trenirat bilo je bolje.........

E ovo ljeto sam trenirao ali vec u devetom mjesecu sam primjetio da mi je malo kosa istanjena i to je bilo otprilike vrijeme kada sam prestao ponovo trenirat zbog fakulteta,ali ovaj put je drukcije,pojavio se taj sd i imam tu perut,i dvoumim se sada da ponovo pocnem trenirati i cekam rezultat da vidim hoce li se stabilizovat ili da koristim pilfud koji mi se nalazi u ladici ali ne znam koliko je pametno korisiti ga dok imam ovaj sd,uglavnom jel ima neko ko malo bolje poznaje nacin na koji funkcionisu hormoni,lojne zlijezde i da li postoji prirodan nacin da smanjim njihovo lucenje,uz to moram dodati da imam i veliko lucenje testosterona sto moze biti dobro :D ali vidim za kosu i nije toliko pozeljno :(

Inace od sampona koristim fitoval............

malo sam smorio sa postom,ali ako ima neko da razumije neka se javi.......unaprijed hvala
don01
Novi član
Novi član

Re: Seboreicni dermatitis-fizicka aktivnost

Post od don01 »

don01 napisao:Pozdrav,imam 20 g. i imam trenutno problema sa sd na glavi,to jest peruti,ovo mi je diagnisticirao dermatolog mozda prije 6 mjeseci i kako mi je kosa malo prorjedjena preporucio mi je pilfud(minoxidil) i jos neke preparate......Pilfud nisam htio da koristim jos zbog toga sto sam procitao da ljudi imaju raznorazna iskustva sa tim i da moze dovesti kod nekih i kod pogorsanja,e sada da li ovo istina ne znam,ovih zadnjih par mjeseci sam odrzavao koliko toliko tu perut,to jest nije me toliko svrbilo vlasiste kao na pocetku,ali kosa mi se prorjedila,ono opada kada prodjem rukom,uz taj sd su i one male gljivice iz kojih se ta perut generira....

Medjutim ono sto sam ja primjetio da je vrlo zanimljivo je to da se sjecam kada sam imao 14g. i kada sam krenuo u gimnaziju prestao sam se baviti sportom 1g. dana kao zbog ucenja itd itd i u tom periodu mi je kosa opadala,ali kada sam poceo na godinu da ponovo treniram stanje se stabilizovalo i imao sam onako kroz srednju gustu kosu,da bi opet kad sam poceo na fakultet 1. godinu prestao trenirat i ista stvar pocela je da opada ali kada sam nesta malo poceo trenirat bilo je bolje.........

E ovo ljeto sam trenirao ali vec u devetom mjesecu sam primjetio da mi je malo kosa istanjena i to je bilo otprilike vrijeme kada sam prestao ponovo trenirat zbog fakulteta,ali ovaj put je drukcije,pojavio se taj sd i imam tu perut,i dvoumim se sada da ponovo pocnem trenirati i cekam rezultat da vidim hoce li se stabilizovat ili da koristim pilfud koji mi se nalazi u ladici ali ne znam koliko je pametno korisiti ga dok imam ovaj sd,uglavnom jel ima neko ko malo bolje poznaje nacin na koji funkcionisu hormoni,lojne zlijezde i da li postoji prirodan nacin da smanjim njihovo lucenje,uz to moram dodati da imam i veliko lucenje testosterona sto moze biti dobro :D ali vidim za kosu i nije toliko pozeljno :(

Inace od sampona koristim fitoval............

malo sam smorio sa postom,ali ako ima neko da razumije neka se javi.......unaprijed hvala
ukratko ovo bi bilo kao pitanje
don01
Novi član
Novi član

Post od don01 »

iko :(
hartrock001
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 06, 2009 8:04 am

Post od hartrock001 »

Ja sam čujo da se do bavit fizičkom aktivnošću ,a i da ishrana utječe na stanje uzrokovano sd.

Inače ,tko ti je reka da se kosa proredi od ovoga,dermatoloh ili je to tvoj zaključak?
jer čitajući literaturu sd po sebi nije uzročnik opadanja kose već on dolazi u kombinaciji s procesom ćelavljenja.

možda sam u krivu?

inače ja san pribolio upalu kože glave i od tada mi je kosa tanja,ali đabe prominio san 3 dermatologa i svaki kaže ''vaša kosa je gusta i zdrava''
,a meni djeluje tanja i pigment mi se nekako prominio.zato pitam!
hartrock001
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sub Jun 06, 2009 8:04 am

Post od hartrock001 »

Kažu da je jedan od najčešćih provokatora stres i jaka začinjena i masna hrana.To sam jednom čujo od jednog stručnjaka ,koji nadalje kaže da to nije medicinski dokazano!

ali mi znamo što znači stres za kosu i td..
don01
Novi član
Novi član

Post od don01 »

hartrock001 napisao:Ja sam čujo da se do bavit fizičkom aktivnošću ,a i da ishrana utječe na stanje uzrokovano sd.

Inače ,tko ti je reka da se kosa proredi od ovoga,dermatoloh ili je to tvoj zaključak?
jer čitajući literaturu sd po sebi nije uzročnik opadanja kose već on dolazi u kombinaciji s procesom ćelavljenja.

možda sam u krivu?

inače ja san pribolio upalu kože glave i od tada mi je kosa tanja,ali đabe prominio san 3 dermatologa i svaki kaže ''vaša kosa je gusta i zdrava''
Znaci cuo si da je dobro bavit se fizickim aktivnostima....ok

To je bio moj zakljucak,mislim mozda i nije samo to razlog,ali moram priznati da sam bio ovo ljeto pod stresom mozda mjesec dana pa si mozda to refleksuje sada a mozda je i jedno i drugo zajedno....

Samo malo me buni ovaj sd,ako bi njega skroz sanirao,ustvari ne znam,meni je dermatolog rekao da imam sd i da koristim pilfud 5 posto,rekao je da mogu i fitoval i jos neke sampone itd itd...ja sam koristio fitoval do sad i ne znam koliko mi je pametno mjenjat ga,da da i usput sam se sjetio jednog detalja znam da sam u tom periodu prosle godine kratko koristio jedan sampon revital kao od koprive i znam da mi je poslije pranja sa njim opadala kosa,ne znam da li to moze uticati ili sve ovo zajedno....

Da sumiram kosa mi se prorjedila,i sada ja odrzavam taj sd pa me ne svrbi toliko,ali reci mi da li postoji prirodan nacin da smanjim lucenje te lojne zlijezde,i reci mi za pilfud sta mi zato preporucujes jer svasta sam cuo o njemu i da li dobro dok imam ovaj sd koristit ga......

I ako imas jos savjeta za ishranu,itd itd sto moze uticati.............pozdrav
don01
Novi član
Novi član

Post od don01 »

don01 napisao:
hartrock001 napisao:Ja sam čujo da se do bavit fizičkom aktivnošću ,a i da ishrana utječe na stanje uzrokovano sd.

možda sam u krivu?

Znaci cuo si da je dobro bavit se fizickim aktivnostima....ok

To je bio moj zakljucak,mislim mozda i nije samo to razlog,ali moram priznati da sam bio ovo ljeto pod stresom mozda mjesec dana pa si mozda to refleksuje sada a mozda je i jedno i drugo zajedno....

Samo malo me buni ovaj sd,ako bi njega skroz sanirao,ustvari ne znam,meni je dermatolog rekao da imam sd i da koristim pilfud 5 posto,rekao je da mogu i fitoval i jos neke sampone itd itd...ja sam koristio fitoval do sad i ne znam koliko mi je pametno mjenjat ga,da da i usput sam se sjetio jednog detalja znam da sam u tom periodu prosle godine kratko koristio jedan sampon revital kao od koprive i znam da mi je poslije pranja sa njim opadala kosa,ne znam da li to moze uticati ili sve ovo zajedno....

Da sumiram kosa mi se prorjedila,i sada ja odrzavam taj sd pa me ne svrbi toliko,ali reci mi da li postoji prirodan nacin da smanjim lucenje te lojne zlijezde,i reci mi za pilfud sta mi zato preporucujes jer svasta sam cuo o njemu i da li dobro dok imam ovaj sd koristit ga......

I ako imas jos savjeta za ishranu,itd itd sto moze uticati.............pozdrav
:roll:
Guadalahara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 6:37 pm

Post od Guadalahara »

Fizička aktivnost je poželjna, samo bez preterivanja i velikih naprezanja.
Treba izbegavati i veće količine kafe, alkohola, čokolade,...
Pre desetak godina skinuo sam perut sa šamponom Mycoseb, međutim kasnije se vratila i taj šampon mi više nije pomagao. Prešao sam na Pantene protiv peruti (plava nalepnica) i od tada nikad više nisam imao tih problema. Takođe odličan šampon je i Neutrogena T-gel, koji je skuplji od ostalih navedenih (800-900 dinara) ali je, ponavljam, odličan i meni se od njega mnogo manje masti kosa. Poenta je ne zadržavati se na jednom šamponu već ih menjati dok se ne nadje onaj koji ti najviše odgovara. Možeš da probaš i sa Head and Shoulders zbog cinka, ...
Neki bi trebalo da "upali".
don01
Novi član
Novi član

Post od don01 »

Guadalahara napisao:Fizička aktivnost je poželjna, samo bez preterivanja i velikih naprezanja.
Treba izbegavati i veće količine kafe, alkohola, čokolade,...
Pre desetak godina skinuo sam perut sa šamponom Mycoseb, međutim kasnije se vratila i taj šampon mi više nije pomagao. Prešao sam na Pantene protiv peruti (plava nalepnica) i od tada nikad više nisam imao tih problema. Takođe odličan šampon je i Neutrogena T-gel, koji je skuplji od ostalih navedenih (800-900 dinara) ali je, ponavljam, odličan i meni se od njega mnogo manje masti kosa. Poenta je ne zadržavati se na jednom šamponu već ih menjati dok se ne nadje onaj koji ti najviše odgovara. Možeš da probaš i sa Head and Shoulders zbog cinka, ...
Neki bi trebalo da "upali".
Sta je sa Forfora Sebo,neko je napisao da je to najbolji sampon,uglavnom da li je poznato da je neko skroz iskorjenio ovaj sd i one male gljivice uzrokovane bakterijom,stvar je sto je meni dermatolog rekao da je sd reverzbilan i da se moze kosa vratiti kako je bila,e samo mene brine sto ima te peruti i to uzrokuje opadanje kose,i da li postoji nacin priorodan da se lucenje tih lojnih zlijezda smanji jer su one te koje ovo uzrokuju.....

Fizicka aktivnost 3-4 puta sedmicno po 40 min.,da li eto normala.....
Guadalahara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 06, 2010 6:37 pm

Post od Guadalahara »

don01 napisao:Sta je sa Forfora Sebo,neko je napisao da je to najbolji sampon...
Ne znam, nikad čuo ni koristio. Najbolji šampon ne postoji, nekome odgovara jedan nekome drugi. Nemaju svi istu formulu i zbog toga ih valja povremeno menjati. Neutrogena T-gel se koristi i za regulaciju seboreje i sprečavanje nastajanja peruti. Mycoseb se takođe koristi za lečenje seboreje, ima ketokonazol koji se kao antimikotik koristi protiv gljivičnih oboljenja. Pantene koji je meni odličan nekima po njihovim rečima stvara dodatnu perut. Nema neka univerzalna čarobna formula, poželjno je kombinovati dok se ne reši problem. Smanji stres, organizuj i isplaniraj obaveze,... Moj je savet da kreneš sa Mycosebom ili Neutrogenom

Normalno je, samo nastoj da fizičku aktivnost uskladiš sa pranjem kose, obično to treba da bude 2-3x sedmično da ti znoj ne bi ostajao na koži glave.
Odgovori