PUVA terapija je poseban oblik fototerapija.
To je kombinacija senzibilizacije kože na svetlo s pomoću lekova psoralena (trioksisalen, bergapten i metoksalen) primenjenih oralno ili lokalno te obasjavanja UV-A ili uskospektralnim UV-B zracima.
PUVA terapija se koristi kod psorijaze vulgaris, T- staničnih limfoma i vitiliga.
Fotohemoterapija (PUVA-terapija) je postupak pri kome se daje supstanca osetljiva na svetlo (8-Methoxypsoralen, 5-Methoxypsoralen ili Trimethylpsoralen) i posle toga se koža zrači dugotalasnim ultravioletnim svetlom (UV-A). Terapija na početku dovodi do pojave – ponajviše blagog – crvenila i potom do tamnjenja kože.
Postupak se vrši obično 3 do 4 puta nedeljno dok se bolest ne izleči. U vrlo retkim slučajevima se posje izlečenja vrši takozvana terapija održavanja da bi se sprečila ponovna pojava kožne bolesti
Da li je neko bio na ovoj terapiji i gde se u Beogradu moze naci ordinacija gde se vrshi ova terapija?
PUVA terapija
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
- tamaraft
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
PUVA terapija
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
fototerapija
ja sam upravo na terapiji u gradskoj bolnici za kozna oboljenja zbob teskog oblika psorijaze.
za sada sam dobro podnela sobzirom da mi je tek drugi tretman videcemo dalje. jedino sto imam problem je taj sto mi je posle muka.
za sada sam dobro podnela sobzirom da mi je tek drugi tretman videcemo dalje. jedino sto imam problem je taj sto mi je posle muka.