PUVA terapija

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

PUVA terapija

Post od tamaraft »

PUVA terapija je poseban oblik fototerapija.

To je kombinacija senzibilizacije kože na svetlo s pomoću lekova psoralena (trioksisalen, bergapten i metoksalen) primenjenih oralno ili lokalno te obasjavanja UV-A ili uskospektralnim UV-B zracima.
PUVA terapija se koristi kod psorijaze vulgaris, T- staničnih limfoma i vitiliga.

Fotohemoterapija (PUVA-terapija) je postupak pri kome se daje supstanca osetljiva na svetlo (8-Methoxypsoralen, 5-Methoxypsoralen ili Trimethylpsoralen) i posle toga se koža zrači dugotalasnim ultravioletnim svetlom (UV-A). Terapija na početku dovodi do pojave – ponajviše blagog – crvenila i potom do tamnjenja kože.

Postupak se vrši obično 3 do 4 puta nedeljno dok se bolest ne izleči. U vrlo retkim slučajevima se posje izlečenja vrši takozvana terapija održavanja da bi se sprečila ponovna pojava kožne bolesti

Da li je neko bio na ovoj terapiji i gde se u Beogradu moze naci ordinacija gde se vrshi ova terapija?
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
feher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 05, 2008 10:51 pm

fototerapija

Post od feher »

ja sam upravo na terapiji u gradskoj bolnici za kozna oboljenja zbob teskog oblika psorijaze.
za sada sam dobro podnela sobzirom da mi je tek drugi tretman videcemo dalje. jedino sto imam problem je taj sto mi je posle muka.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Post od vojislava »

Muka je, verovatno, posledica uzimanja tableta pre odlaska na PUVA terapiju. Bilo bi bolje da je u pitanju bath PUVA terapija, ali, koliko znam, nje nema u Beogradu
Odgovori