psorijaza

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

feher
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 05, 2008 10:51 pm

psorijaza

Post od feher »

Dali je neko koristio novi proizvod za psorijazu BLU CAP?
Ako jeste molim informaciju o stanju koze.
maki8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:23 am

Post od maki8 »

Imam jedno pitanje a tice se psorijaze
Kako uticu kortikosteroidi i zasto se ne preporucuju kada je u pitanju ova bolest
Hvala puno, izvinjavam se sto upadoh u ovu temu :roll: jer ne znam nista o gore pomenutom leku
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Kortikosteroidi su hormoni kore nadbubrežne žlezde. Imaju brojne fiziološke i farmakološke funkcije, a danas su razvijeni sintetski (izmenjeni) derivati prirodnih kortikosteroida kojima su neke farmakološke osobine pojačane, a druge potisnute.
Na primer, uticaj na metabolizam glukoze je smanjen, a pojačano je protivupalno delovanje.

Kortikosteroidi se lokalno koriste zbog svog izrazitog protivupalnog svojstva i antialergijskog delovanja.

Kortikosteroidi su selektivni agonisti glukokortikoidnih receptora.

Vezanjem na njih dolazi do indukcije lipokortina, koji blokiraju fosfolipazu A2. Upravo o odnosu lipokortina i fosfolipaze A2 zavisi količina nastajanja arahidonske kiseline, koja je početna sirovina za sintezu medijatora upale, prostaglandina i leukotriena.
Naime, arahidonska kiselina nastaje iz celijskih membrana uz pomoć enzima fosfolipaze A2. Ukoliko se nivo lipokortina u celiji poveća, kao što se događa u slučaju vezanja kortikosteroida za glukokortikoidni receptor, tada dolazi do blokade fosfolipaze A2 i smanjenja nivoa arhidosne kiseline u celiji, a samim tim i do znatnog smanjenja nastajanja medijatora upale.

Upala je prirodni obrambeni mehanizam koji organizam pokreće da bi se obranila od infekcija ili sanirala fizička, hemijska ili termička oštećenja tkiva.
Vrlo je slična alergijskoj reakciji.
Lokalne upale kao što su dermatitisi karakteriziraju bol, crvenilo, otekniće i lokalno povećanje temperature tkiva (dolor, calor, rubor, tumor).

Naravno to je neugodna pojava koju treba vrlo često ukloniti.

Međutim, kako je upala prirodni obrambeni proces postoji opasnost da se eventualna infekcija koja je i izazvala tu upalu prošiti i zahroniči.

Zato se lokalni dermatski preparati kortikosteroida ponekad kombinuju s antimikrobnim hemoterapeuticima, antibioticima ili antisepticima te keratoliticima.
Takvi preparati imaju smisla, jer se na taj način u isto vreme leči ili sprečava lokalna infekcija (uzrok) i ublažava upala (simptom).

Dolaze u obliku masti, krema ili losiona.

Dele se na četiri grupe:

slabi kortikosteroidi: metilprednizolon, hidrokortizon, prednizolon;

umereno jaki kortikosteroidi: klobetazon, flumetazon, fluokortin, fluperolon, fluorometolon, flupredniden, dezonid, triamcinolon, alklometazon, deksametazon i klokortolon;

jaki kortikosteroidi: betametazon, fluklorolon, dezoksimetazon, fluocinolon acetonid, fluokortolon, diflukortolon, fludroksikortid, fluocinonid, budezonid, diflorazon, amcinonid, halometazon, mometazon, metilprednizolon aceponat, beklometazon, flutikazon, prednikarbat, difluprednat i ulobetazol;

vrlo jaki kortikosteroidi: klobetazol i halcinonid.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Kortikosteroidi, samostalno ili u kombinaciji s raznim drugim lekovitim stvarima (antibiotici, antiseptici, keratolitici, antipsorijatici) primenjuju se u raznim slučajevima upalnih stanja kože, kao i u slučajevima psorijaze.

Često se u lečenju određene upalne bolesti kože ne upotrebljava samo jedan preparat, nego se upaljena koža najprije tretira preparatom koji sadržava jaki kortikosteroid, pa nakon početnog ublažavanja upale terapija se nastavlja preparatom koji sadržava manju koncentraciju istog kortikosteroida (obično magistralni pripravak, razblažena verzija originalnog pripravka) ili se primenjuje slabiji kortikosteroid.

Na primer, nakon početne terapije mometazonom i poboljšanja simptoma, može se primeniti alklometazon, koji je slabiji kortikosteroid. Nakon povlačenja simptoma mjsto upale se nastavlja tretirati raznim zaštitnim dermatokozmetičkim preparatima kojima je cilj njega kože nakon upale. Dolaze u obliku masti za suve upale, krema za vlažne upale, te u obliku losiona za tretiranje upala temena.

Primena dermatoloških preparata s može u određenim slučajevima izazvati sastavne nuspojave kortikosteroida - poremećaj lučenja kortizola iz nadbubrežnih žlezda i Cushingov sindrom.

To se može dogoditi posebno u slučajevima kada se dermatološki preparati s kortikosteroidima primenjuju duže vreme ili na većim površinama kože te kada se primenjuju uz okulzivnu terapiju (prekrivanje mesta upale nepropusnim folijama).

Jaki sintetski kortikosterodi, kao što su betametazon, mometazon ili flumetazon, češće mogu izazvati kortikosteroidne sastavne nuspojave jer imaju jače delovanje i u manjim dozama, a posto su sintetski ne mogu se jednostavno razgraditi u koži, za razliku od prirodnih kortikosteroidnih dtvari kakav je hidrokortizon.
Zbog toga se kortikosteroidi ne smejuu primenjivati duže od dve nedelje, a kod primene kod dece ili trudnica ograničenja su i strožija.

Najčešće nuspojave dermatoloških preparata s kotikosteroidima jesu pojava peckanja i nadraženosti kože, pojava alergija na kortikosteroide (paradoksalno), pojava strija, preterani rast dlaka na tretiranoj površini kože, lokalne hiperpigmentacije kao i depigmentacije kože, depigmentacije kose te inhibicije funkcije žlezda lojnica (osećaj suvoće kože).
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
feher
Novi član
Novi član

Post od feher »

maki jel i ti imas psorijazu pa se raspitujes za kortikosteroide?
nemoj to ni mrtv-av.to samo vrati unutar organizma psorijazu i eto artritisa.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 10:06 pm

Re: psorijaza

Post od vojislava »

feher napisao:Dali je neko koristio novi proizvod za psorijazu BLU CAP?
Ako jeste molim informaciju o stanju koze.
Blu cap ne bih preporucila. Bolje se javi dermatologu. Ako je to vec preporucio dermatolog, promeni ga
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

maki8 napisao:Imam jedno pitanje a tice se psorijaze
Kako uticu kortikosteroidi i zasto se ne preporucuju kada je u pitanju ova bolest
Hvala puno, izvinjavam se sto upadoh u ovu temu :roll: jer ne znam nista o gore pomenutom leku
Nije tacno da se kortikosteroidi ne preporucuju u lecenju psorijaze. Mislim na lokalne preparate. U kombinaciji s drugim lekovima daju veoma dobar rezultat. Naravno, samo uz preporuku i savet dermatologa. Ne preporucuje se njihova zloupotreba i preterano koriscenje. Ako pacijent ima zahvacenu vecu povrsinu tela onda mora da uzima i neke tablete. Da ne navodim.
Kortikosteroidi ne "uvlace" psorijazu unutra i ne prave artritis.
I jos jednom. Ako neko nije zadovoljan svojim dermatologom, neka ga promeni.
feher
Novi član
Novi član

vojislava

Post od feher »

vojislava sto se ljutis?! ja samo iznosim svoje stanje na forumu da vam kazem kakve su posledice mozda loseg lecenja. hvala na savetu da promenim dermatologa.a sta ti znas o blu capu pa kazes da nije dobar ili da menjam doktora u cemu je problem / hvala unapred.
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Ne ljutim se, stvarno. Zasto bih? Najozbiljnije.
Taj preparat ne sluzi lecenju vec samo kao pomocno lekovito sredstvo. Definitivno se moze i bez njega. Predpostavljam da u Srbiji ne ide na recept, tako da ce pacijenti da placaju nesto sto ne moraju. Bolje da taj novac pametnije iskoriste.
Ne ljutim se. Veliki pozdrav.
maki8
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Sep 06, 2008 2:23 am

Post od maki8 »

hvalaaa svima na odgovorima
nemam psorijazu nego sam cuo oprecna misljenja da li se daju ili ne daju u tom slucaju
feher
Novi član
Novi član

vojislava

Post od feher »

sada ozbiljno.koristila sam to i sve je bilo super koza cista 2 meseca ma nista nisam mazala. ujutru ustanen krenem da kijam a ono ambrozija.pocnem da koristim claritin i sprej flixonase za kijanje kao i svake godine,kad posle dve nedelje haoos psorijaza se pojavila u uzas obliku i vise nego sto sam imala i jos izlazi.nemogu da opisem.na meni je sve gorelo sada mazem samo pavlovicevu.e zato sam pitala dali je neko koristio blu cap da bih imala bilo kakvu informaciju sta se zbilo posle
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Re: vojislava

Post od vojislava »

feher napisao:sada ozbiljno.koristila sam to i sve je bilo super koza cista 2 meseca ma nista nisam mazala. ujutru ustanen krenem da kijam a ono ambrozija.pocnem da koristim claritin i sprej flixonase za kijanje kao i svake godine,kad posle dve nedelje haoos psorijaza se pojavila u uzas obliku i vise nego sto sam imala i jos izlazi.nemogu da opisem.na meni je sve gorelo sada mazem samo pavlovicevu.e zato sam pitala dali je neko koristio blu cap da bih imala bilo kakvu informaciju sta se zbilo posle
Ako si sigurna da je to psorijaza, onda je jedino objasnjenje ovo: psorijaza hoce da se pogorsa kada neko ima virusnu infekciju, i druga stvar flixonase sprej sadrzi kortiosteroide sto je potpuno druga prica od aplikovanja kortikosteroidnih masti. Najiskrenije, podji dermatologu i ispricaj mu celu pricu i, ako nadjes nekog ko ce biti zainteresovan za ovu pricu, sigurna sam da ce naci pravo resenje. Pored mazanja kortikoseroida na kozu, postoje i druge stvari (derivati kalcijuma, retinoidi, itd). Glavu gore, nema predaje
feher
Novi član
Novi član

Post od feher »

ej,ljudi dobila sam rezultate krvi i granulociti su70.0
limfociti18.9
leukociti 10.9
sedimentacija eritrocita 57
fibrinogen5.28
alt 64
to je oznaceno crnim kaze sestra to vam nije uredu imate neku upalu.
jel se neko tazume u sve ovo da mi pojasni
vojislava
Aktivan član
Aktivan član

Post od vojislava »

Povisena je, pre svega ESR tj. SE 57 mm/h i to govori u prilog nekog zapaljenja. To je nespecificni faktor upale i moze biti povisen kod brojnih oboljenja. Potrebno je da se javis lekaru opste prakse, pa onda dalje gde treba
feher
Novi član
Novi član

psorijaza

Post od feher »

molim vas dali neko zna nesto o vivere prahu kazu da je super za 28 dana se izleci psorijaza.
na tv je bila gost neka zena iz apoteke kordis
Odgovori