Promena na palcu ruke

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

Odgovori
gomatami
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 4:48 pm

Promena na palcu ruke

Post od gomatami »

Molim nekog od iskusnijih clanova da pokusa da mi odgonetne o cemu je ovde rec.

U prilogu su fotografije na kojima se vidi problem na kozi palca desne ruke koji mi sada stvara smetnje.

Radi se o tome da mi je ranije, povremeno dolazilo do pojave crvenila i jakog svraba na istom mestu. Kada bih pocesao prst, doslo bi do formiranja malih plihica i kasnije curenja limfe.

Uopste nemam predstavu o cemu bi moglo da se radi. Pomaze mazanje nekim hidratantnim kremama, dok pranje ruku vrelom vodom izaziva jak napad svraba.

P.S.
Nemojte da mislite da se necu javiti dermatologu. Koliko vec u ponedeljak!

Hvala unapred!

Slika

Slika

Zaboravih! Ranije mi se ovo javljalo cca 1 u tri meseca i redje, i prolazilo je za 3 - 4 dana. Ovoga puta je prisutno oko mesec i nesto vise uz povremena smirivanja i pojavljivanja.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Nisam dermatolog, ali da probam: lici na ekematoznu dishidrozu, upalu nastalu na delu koze gde je poremecen rad sitnih znojnih zlezda. Ponekad je taj rad poremecen usred alergija (onda to klasifikujemo kao contact dermatitis non specificata, mislim da mu pamtim cak i sifru bolesti, L25 ili tako nesto...). Leci se na nekoliko nacina, hidrantne kreme su kao dopuna u redu, a treba izbegavati kontakt sa detergentima, sredstvima za pranje sudova i sl. Masti ce Vam dati dermatolog, mada bih mogao i ja, ali ne smem, da me ne optize da lecim preko interneta i uzima "leba iz ruke" kolegama. Ja sam ipak samo spec. opste medicine, takoreci SOM... :lol:

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
gomatami
Novi član
Novi član

Post od gomatami »

Hvala, puno! Sad barem imam neki trag do odlaska kod dermatologa. BTW, crvenilo se povlaci, a koza se na tom mestu sasusuje i cini mi se da ce da se oljusti ...
gomatami
Novi član
Novi član

Post od gomatami »

Usput, pronadjoh i ovo

---------------------------------
Vodeni lišaj - dishidroza

To je vrlo često sezonsko oboljenje. Javlja se u proleće ili u jesen. Obično se najpre oseti svrab, a zatim se na lakoj zapaljenoj koži obe šake i stopala, ili na stanama prstiju kojima se dodiruju, pojavljuju mehurići ispunjeni bistrom tečnošću. Ovi mehurići sledećih dana prskaju, ostavljajući vlažne površine koje jako svrbe, ali se konačno zasuše. Međutim, istovremeno izbijaju novi mehurići,i to se tako u naletima može ponavljati i trajati više nedelja pa i meseci.

Postoji i oblik suve dishidroze. Tada se umesto mehurića javlja samo lako perutanje, koje može takođe dugo da traje.

Ako se bolesnik ne leči, mehurići mogu da se inficiraju, a na njihovom mestu pojave se zagnojeni plikovi i kraste, koje se obično viđaju kod dece.

Lečenje treba poveriti dermatologu.
-------------------------------------------------------

Znaci, Dr Ivice, 100% pogodak!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Hehe - osim poslednje recenice u opisu - ma ne mora bas sve dermatologu :D Znamo po nesto i mi SOM-ovi :D :D

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Odgovori