Problematična koža - masna i miteseri

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Džondoečina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 02, 2019 12:54 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Problematična koža - masna i miteseri

Post od Džondoečina »

Zdravo, tražim neke savete za negu lica, naime, počele su da mi se pojavljuju gnojne bubuljice na čelu sa kojima ranije nisam imao problema kao i miteseri i upaljena koža oko nosa. Redovno čistim lice i koristim kreme za moj tip kože ali u poslednje dve nedelje imam problema sa gore navedenim stvarima.
Hvala!
mr ph. Silvio
Saradnik
Pridružio se: Čet Feb 03, 2005 7:24 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: problematična koža

Post od mr ph. Silvio »

Zdravo Džo!
Postoji nekoliko koraka koji treba da se ispoštuju da bi se rešio taj problem.
Kožu ne bi trebalo tretirati agresivnim čistačima i losionima sa puno alkohola, jer može da se naruši hidro lipidni sloj na koži, koji ima važne, barijerne funkcije.
Smatram da je dovoljno da se jednom dnevno, uveče, koristi neko sredstvo za umivanje kože (npr. EFFACLAR GEL, proizvod iz Effaclar linije La Roche-Posay).
Ukoliko postoje samo komedoni, poželjno je da se uradi higijenski tretman lica u kozmetičkom salonu, gde bi se ti komedoni otklonili. Lokalno, pomaže, npr. adapalen (iz grupe retinoida za lokalnu upotrebu).
Ukoliko postoje akne, lokalno može da se koristi, sa puno uspeha, gel koji sadrži kombinaciju klindamicin-a i benzoil peroksida, eritromicin-a i benzoil peroksida, sulfacetamid natrijum ili dapson, u pogodnoj podlozi.
Srećno!
Odgovori