Presadjivanje kose

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Zaključana tema
Milder
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 04, 2006 3:59 pm

Presadjivanje kose

Post od Milder »

Imam 23 godine i kosa je pocela da mi opada pre otprilike 3 godine. Koristio sam Minoxydil kapi oko 1.5 godina, pa sam po savetu doktora prestao da ih koristim. Mogu reci da sam manje vise bio zadovoljan rezultatima, ali kako je kosa u poslednje vreme sve vise pocela da mi se proredjuje odlucio sam da ponovo krenem sa terapijom. Medjutim, koliko sam shvatio iz ovoga sto se ovde pisalo, ali i po raznim drugim sajtovima ne postoji ni jedan lek koji bi sprecio opadanje kosa koje je prouzrokovano genetikom, vec da samo moze prolongirat celavost. Zbog toga sam odlucio da idem na transplataciju kose, jer koliko sam shvatio to je jedini nacin da se resi problem celavosti kod muskaraca.
Ono sto me zanima je koja je najbolja ordinacija u Srbiji koja vrsi transplataciju kose? Da li je bolja klasicna metoda ili transplatacija laserom? U jednoj klinici koja ne radi transplataciju laserom su mi rekli da oni tu metodu ne koriste, jer je navodno procenat uspeha klasicnom metodom veci? Da li je ovo tacno? Koliko sam uspeo da saznam u Srbiji postoji samo jedna klinika koja vrsi transplataciju kose laserom.
Ako je zabranjeno "reklamiranje" na forumu neka mi oni koji znaju posalju odgovor na PP koja je ordinacija kod nas najbolja. A naravno i ako neko zna nesto vise o presadjivanju kose mogao bi da nesto napise.
Pozdrav.
IT
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Maj 09, 2006 1:34 am

Post od IT »

Transplantacijom neces trajno resiti problem opadanja kose zato sto ce proces verovatno nastaviti da napreduje s obzirom da imas tek 23 godine, sto bi znacilo da bi transplantaciju verovatno morao da ponovis kroz nekoliko godina. Mislim da ne treba da te podsecam koliko su obe metode koje si spomenuo skupe ali ono sto verovatno ne znas je da u donatorskoj oblasti poglavine ne postoji negranicen broj dlaka koje se mogu presaditi. Njihov broj je vrlo ogranicen i u najboljem slucaju iznosi oko 4 000. Broj dlaka kod ljudi koji imaju zdravu kosu prosecno iznosi oko 90 po kvadratnom cm. Kod transplantacije se ide na 45 dlaka po kcm jer se smatra da je retka kosa uocljiva tek kada broj dlaka padne ispod ove vrednosti. Dakle, kalkulator u ruke pa izracunaj:) Drugo, verovatno ce ti posle operacije odrediti terapiju finasteridom (obavezno proveri s doktorom) radi sprecavanja razvijanja procesa, a ako ces ga vec uzimati to mozes i bez operacije. Mozda budes bio zadovoljan rezultatima pa ti operacija nece ni biti potrebna, ali moras biti svestan kakve to posledice nosi. Konsultuj se sa svojim lekarom pre nego sto bilo sta uradis. Pozdrav.
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

IT, hvala na odgovoru. Svestan sam koliko je ova operacija skupa, ali sam planirao da ove godine zrtvujem jedno egzoticno letovanje u korist operacije :D Smatram da je izbor izmedju 15 dana uzivanja i necega sto ce mi ostati za ceo zivot prilicno jednostavan i sam se po sebi namece.
Mozda bi bilo bolje da jos malo bolje pojasnim situaciju. Meni vec tri godine opada kosa, ali stanje nije toliko dramaticno. Vide mi se zalisci, ali nisu ogromni. I kosa mi se na temenu proredila, ali to je za sada u nekim manje-vise prihvatljivim okvirima. Medjutim kako mi kosa i dalje opada uvideo sam da mi nema drugog resenja nego operacija. Sto se tice pokrivanja zalizaka po mojoj proceni tu je maksimalno 5-6 kvadratnih centimetara. Ne nadam se da ce mi ova operacija spreciti opadanje kose koja nije presadjena i na to vec racunam. Plan mi je da u ovoj prvoj operaciji pokrijem zaliske i malo proguscam kosu. Posle nekog vremena kada mi se jos bude proredila opet bih je progustio itd. sve dok sa operacijama ne budem dosao do nekog maksimuma. Ovako bih izbegao da budem bez kose, jer bih je sukcesivno menjao i pokrivao, a plus sto bi mi se u krajnjem ishodu placanje ovog "pokrivanja" glave uhvatilo kao u ratama, jer bih isao malo, po malo.
Da li ti mozda znas koja je metoda bolja? Laserom ili klasicnim operacija? Pokusavao sam vec odgovor da nadjem na netu, ali sam primetio da svako usmerava vodu na svoju vodenicu tako da neznam sta da radim.
Jos jednom, hvala i pozdrav ;)
IT
Novi član
Novi član

Post od IT »

Po mo misljenju * REKLAMA * (Direct Hair Implants) je trenutno najsavremenija i najbolja metoda transplantacije kose (po tvojoj klasifikaciji bila bi svrstana kao "klasicna") ali ujedno i najskuplja ali ne znam da li se izvodi u nasoj zemlji. Ukoliko bih se odlucio na transplantaciju ne bih pristao ni na jednu drugu metodu. Vise mozes saznati na:
http://www.**REKLAMA**.com

Ukoliko ti kosa nije tako losa kao sto kazes, a verujem da nije, zasto ne razmislis bar o nekoj lokalnoj anti-androgenoj terapiji pre nego sto doneses tako drasticnu odluku, jer kao sto sam ti vec napisao, gotovo je sigurno ces posle operacije dobiti terapiju finasteridom (bar je to praksa u zapadnim zemljama) i ukoliko si spreman na takav potez mozda bi prvo trebalo da pokusas samo s tim. Ne znam, razmisli, posavetuj se s doktorom koji ce ti uraditi operaciju i odluci sta je najbolje. Jedna od nasih klinika koje izvode operacije presadjivanja kose je ST Medica http://www.stmedica.com/.
Pregledi i konsultacije su im besplatni, na sajtu imas kontakt telefone pa ako zelis zakazi. Ukoliko budes otisao obavezno javi sta si uradio. Veliki pozdrav.
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

Vec sam zakazao pregled u St Medici da vidim sta ce mi reci, preporuciti. Gledao sam na sajtovima Mens sane i St Medice i nisam primetio da i jedni pominju * REKLAMA *, tako da ako oni to ne rade mislis da je mala verovatnoca da bila koja druga ordinacija to radi kod nas.
U svakom slucaju kada budem obavio pregled napisacu ovde sta su mi rekli. Puno hvala i pozdrav ;)
miki1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 23, 2005 7:02 pm

Post od miki1 »

Ajde javi cenu, utiske i tako ...
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

Cenu sam video na sajtu i vec sada mogu da ti kazem da je kod St Medice 2 evra po transplatantu, dok je u Mens Sani isto 2 evra za klasicnu i 2,5 evra za lasersku transplataciju. Ono za sta nisam siguran je to da li se pod transplatantom podrazumeva samo jedna dlaka ili "busen" od 1 do 3 dlake. Ono sto ti mogu reci je da su mi preko mail-a ovi iz St Medice rekli da se cena krece od 800 - 1 400 evra po operaciji. Medjutim to sve zavisi od toga koliko ti se kosa proredila, kakav je kvalitet preostale kose itd. Ja cu u svakom slucaju preneti sta su mi rekli na pregledu, tako da ces moci da se otprilike orjentises mada jedina procena koja ti je merodavna je ta da sam odes na pregled.
Inace, nazvao sam ove iz Mens Sane i pitao ih kojom metodom rade "klasicne" operacije i pomenuo sam ovo * REKLAMA * na sta su mi rekli kako oni sve metode koje postoje u svetu i oni rade. Mada koliko sam shvatio mislim ovaj sa kime sam pricao nema pojma sta je to * REKLAMA *.
Pozdrav.
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

Cenu sam video na sajtu i vec sada mogu da ti kazem da je kod St Medice 2 evra po transplatantu, dok je u Mens Sani isto 2 evra za klasicnu i 2,5 evra za lasersku transplataciju. Ono za sta nisam siguran je to da li se pod transplatantom podrazumeva samo jedna dlaka ili "busen" od 1 do 3 dlake. Ono sto ti mogu reci je da su mi preko mail-a ovi iz St Medice rekli da se cena krece od 800 - 1 400 evra po operaciji. Medjutim to sve zavisi od toga koliko ti se kosa proredila, kakav je kvalitet preostale kose itd. Ja cu u svakom slucaju preneti sta su mi rekli na pregledu, tako da ces moci da se otprilike orjentises mada jedina procena koja ti je merodavna je ta da sam odes na pregled.
Inace, nazvao sam ove iz Mens Sane i pitao ih kojom metodom rade "klasicne" operacije i pomenuo sam ovo * REKLAMA * na sta su mi rekli kako oni sve metode koje postoje u svetu i oni rade. Mada koliko sam primetio ovaj sa kime sam pricao nema pojma sta je to * REKLAMA *.
Pozdrav.
IT
Novi član
Novi član

Post od IT »

Samo mala napomena sto se tice tog "busena":) Vecina ljudi zivi u veruje da iz jednog korena raste jedna i samo jedna dlaka sto je tako pogresno jer iz jednog korena mogu rasti dve, tri pa i vise dlaka. Obrijaj malu povrsinu na ruci ili nozi i posmatraj dlake kada pocnu da izbijaju i videces.
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

IT napisao:Samo mala napomena sto se tice tog "busena":) Vecina ljudi zivi u veruje da iz jednog korena raste jedna i samo jedna dlaka sto je tako pogresno jer iz jednog korena mogu rasti dve, tri pa i vise dlaka. Obrijaj malu povrsinu na ruci ili nozi i posmatraj dlake kada pocnu da izbijaju i videces.
Preskoci cu brijanje nogu ili ruku, ipak cu ti verovati na rec :lol: :lol: :lol:
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

Bio sa na pregledu u St Medica i evo sta su mi rekli: preporucili su mi da ako bih sada radio transplataciju to bude samo malo popunjavanje zalizaka. A da gore nista ne radim. Posto se radi o popunjavanju zalizaka, tj. prednjem delu tu bi moralo da se radi sa mikro transplatantima koji kostaju 4 evra po jednom transplatantu. Za minimalno popunjavanje (koje mi je i preporuceno, jer mi nije otislo mnogo kose, a i zbog cinjenice da vecina muskaraca po prirodi imaju zaliske) potrebno bi bilo 300 - 400 mikro transplatanata sto znaci da bi me to kostalo 1200 - 1600 evra. Sto se tice ostalog dela glava rekla mi je da mi je rizicno jos oko temena sto bi me ukoliko bi to ubuducnosti proguscavao kostalo oko 800 evra (400 makro transplatanata koji kostaju 2 evra). Medjutim, na kraju su mi preporucili da jos uvek ne radim nikakvu transplataciju, jer mi stanje na glavi, kao sto sam vec napisao, nije toliko lose, vec su mi rekli da svratim u septembru, oktobru da me jos jednom pogledaju i vidi kako se razvija situacija.
To je to. Sad otprilike mozete i vi da vidite koliko to otprilike kosta.
Milder
Novi član
Novi član

Post od Milder »

Zaboravio sam da je ova cena od 1 200 - 1600 evra bila za malo popunjavanje zalizaka i otprilike 1cm prednje linije kose.
dzeger
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 18, 2006 7:20 pm

Post od dzeger »

slazem se sa IT eom posto i mene to po malo zanima :o Inace razmisljao sam da idem na Medicu ili neku drugu nasu kliniku ali kada sam procitao sta je * REKLAMA * zaista nemam rasta. Inace ovoga nema ni ujednoj drzavi bivse SFRJ, najblize je Grcka ili Slovacka. Nisam provalio cenu, kontaktiracu obavezno jer se to isplati. ako je neko bio na * REKLAMA * neka se obavezno javi. Po onome sto se nudi na sajtu igleda obecavajuce. Ko ne veruje samo neka lookne http://www.**REKLAMA**.com/index.cfm/id/m ... ng/english. :wink:
Zaključana tema