Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.
Nisam stigla da iscitam sve postove, mozda je moj problem imao jos neko, ali... evo o cemu se radi. Prilikom cesanja sam povredila mladez, i gotovo ga otkinula. Krenula je pomalo krv, i jos uvek (4-5h kasnije) kad malo rasirim kozu na tom mestu, on prokrvari. Pretpostavljam da jos uvek nije moglo da zaraste. To mi se desavalo i ranije sa nekim drugim mladezima, ali nije bilo nekih komplikacija. Mladez je, inace, malo iznad ravni koze, svetlo smedje boje, ne mnogo veliki.
U svemu tome sam se setila (posto sam panicar!) da je u nekoj emisiji na rts-u "U zdravom telu...", neki strucnjak govorio o tome kako je takva vrsta povrede bezazlena, ali opet, citajuci po netu, veruje se da to moze dovesti do melanoma. Potpuno kontradiktorno! Ja nisam bas u situaciji da odem do lekara, imam bebu i jos jedno starije dete, pa se nadam da mi i ovako neko moze dati odgovor. Valjda mi lekar nece trebati...
Na zalost, morate otici kod lekara. Povrede mladeza mogu biti bezazlene, ali konacnu rec o tome moze jedino dati lekar koji je specijalizovan za tu oblast - hirurg onkolog. U Beogradu za to postoji specijalizovana ustanova - "Melanoma Centar" u KBC Bezanijska Kosa, savetujem Vam da odmah tamo zakazete pregled. Povrede mladeza mogu biti vrlo ozbiljne, i opasne po zdravlje.
Valjda postoji neko ko bi Vam pricuvao bebu dok Vi odete kod lekara. Naravno, lekaru morate pokazati i mesta ranije povredjenih (otkinutih) mladeza.
Na Internetu Vam niko ne moze dati nikakvo misljenje, iz prostog razloga sto ta promena (povreda mladeza, otkinut mladez) MORA da se POGLEDA. I ne moze da je pogleda bilo ko, vec bas hirurg onkolog.
Slazem se sa tim da treba otici doktoru iako ja to nisam ucinila.Pre 5-6 god.sam isto tako i ja otkinla poprilicn veliki mladez na ledjima. drzao se samo malo sa jedne strane.Prelepila sam hanzaplastom i cekala da sraste opet.Na svu srecu on je srastao ali je i dalje ispupcen i moguce da cu ga opet zakaciti.Eto do danasnjeg dana mi nista nije bilo o toga i nadam se da i nece.Inace sam puna mladeza na mestima gde mi bas smetaju i razmisljala sam i o uklanjanju nekih jer se upravo plasim od tog ponovnog otkidanja.
Zaista je frapantno odsustvo zdravstvene kulture u nasoj zemlji. Dakle, da ponovim, mislim da sam vec napisao, ako ne, da kazem sada: povrede mladeza ne moraju da imaju posledice ODMAH. Maligne alteracije melanocita i pojava atipicnih melanocita karakteristicnih za high-grade displasticne nevuse i melanom in situ (i kasnije stadijume melanoma) mogu da se dogode godinama, pa i decenijama kasnije.
Savet: uklonite povredjivane mladeze, uz obaveznu HP analizu. Jedino je sigurna hirurska ekscizija, onkoloski lege artis, dakle ekscizija pune debljine koze. Ne igrajte se uklanjanjem nevusa (mladeza) ili drugih melanocitnih lezija radiotalasima ili laserom. I ne radite to po privatnim klinikama.