Pomoc oko opadanja kose - Hronicni Telogen Efluvium

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
aleksabg97
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 29, 2016 12:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9

Pomoc oko opadanja kose - Hronicni Telogen Efluvium

Post od aleksabg97 »

Pozdrav svma,

Juce sam bio kod dermatologa odnosno lekara specijalizovanog za kosu i probleme sa opadanjem kose. Nakon inspekcije gde mi je sa nekim aparatom uvelicavala dlaku, dosla je do zakljucka da imam hronicni telogen efluvium. Posto slabo pricam engleski, a i ona mi nije dobro objasnila sta je to ustvari vec je vise vremena provodila objasnjavajuci mi koje cu losione da koristim koji se kupuju kod nje i kostaju 100e, zanima me sta je zapravo ovo sto imam i kako se leci ako se uopste leci?
Pre par godina sam imao problem sa gvozdjem, gde mi je bilo ispod minimuma. Inace imam 19 godina, niko u porodici nema problem sa opadanjem kose.
Rekla mi je da uradim test gvozdja u krvi i jos neke testove za stitnu zlezdu.

Ako bilo ko moze da mi objasni sta je ustvari telogen efluvium, bio bih veoma zahvalan.
Regenlab
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 27, 2016 2:17 am

Re: Pomoc oko opadanja kose - Hronicni Telogen Efluvium

Post od Regenlab »

aleksabg97
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 29, 2016 12:45 pm

Post od aleksabg97 »

Moze li mi neko pomoci molim vas?
Bilo koji savet bi bio dragocen
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Kontakt:

Post od aaaca »

Није неки сајт, али прочитај: http://www.b92.net/zdravlje/prevencija. ... _id=549601

Ево дела текста:
Stres može dovesti do tipa gubitka kose koji se naziva teleogen effluvium. Reč je o široko rasprostranjenom gubitku kose na temenu pa i dlaka po celom telu. Takav gubitak kose i dlaka obično predstavlja reakciju na intenzivan stres kojem je bilo izloženo telo ili naš hormonski sistem ili pak na određene farmakološke terapije. Telogen effluvium je problem koji može pogoditi osobe bilo koje životne dobi, obično se javlja naglo, ali prolazi sam od sebe u roku od šest meseci, iako kod nekih ljudi može preći u hroničan problem. S obzirom na to da do razvoja telogen effluviuma dolazi neko vreme nakon stresnih perioda ili događaja, pa se on manifestuje više kao proređivanje i stanjivanje kose nego kao ćelavost u pravom smislu reči (sa zonama skroz lišenim kose), žene koje pate od tog problema neretko imaju dijagnozu neurotičnosti ili preterane anksioznosti.
Odgovori