Podočnjaci
Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, goranai
Podočnjaci
Imam 24god i pre nešto više od 8 meseci mi se pojavile crte ispod očiju pa mi se lice malo opustilo. (mislim da su u pitanju lažni podočnjaci ali nisam siguran). Nemam bore na licu pa me interesuje da li neko ima sličan problem i da li može neko da me posavetuje šta da radim.
Re: Podočnjaci
Po tradicionalnoj kineskoj medicini podočnjaci, kese i "zbrčkana" koža ispod očiju i sl. su odraz lošeg stanja jetre.
Zašto je situacija takva već sa 24 godine, teško je reći pošto nikakve podatke o svom načinu života i ishrane nisi napisao.
Zašto je situacija takva već sa 24 godine, teško je reći pošto nikakve podatke o svom načinu života i ishrane nisi napisao.
Sve je počelo kad sam počeo intenzivno da treniram i u 3 meseca sam izgubio 12 kg inače pazim na ishranu i nepušim a retko kad pijem a redovno idem u teretanu i na trčanje.
Intenzivni trening i veliki gubitak kilograma mogu da budu uzrok preopterećenja jetre, naročito jer ne znam(o) u kakvom je stanju bila ranije. S obzirom da si dobio i nešto mišićne mase onda je gubitak masnog tkiva i veći od 12kg, a u masnom tkivu telo skladišti toksine. Kada je masnoća počela da se topi, toksini su preplavili jetru.
Nezahvalno je davati detaljne savete preko foruma, ali najbolje što možeš da uradiš je da smanjiš intenzivnost treninga i posvetiš više pažnje ishrani, a sve u svrhu nege jetre. Što više povrća, naročito tamno zelenog (kratko obarenog, kuvanog na pari, prodinstanog ili sveže sokove). Trebaju ti svi minerali koje možeš da dobiješ u hrani zato ne smeš da unosiš šećer u bilo kakvom obliku, kao ni druge rafinirane namirnice (belo brašno, beli pirinač) ili gotove industrijske proizvode.
Možeš da probaš i desetodnevnu kuru sa limunom i maslinovim uljem. Ako ti bude mnogo muka od toga onda moraš da sačekaš i ponovo probaš posle nekog vremena. Recept:
Šest kašika soka od limuna, tri kašike maslonovog ulja (devičansko hladno stiskano, po mogućstvu organski proizvedenog), zdrobljen čen belog luka, prstohvat zdrobljenog svežeg đumbira, prstohvat kajenske paprike u prahu. Sve skupaj promešamo i odmah popijemo. Jedan sat posle napitka ne jedemo ništa. Pijemo deset dana zaredom na prazan stomak, najbolje ujutru. Svaki dan pripremimo svež.
U receptu su najvažniji limun i ulje, ako zbog mirisa ne želiš beli luk, ili ti je kajenska paprika previše ljuta, slobodno možeš da ih izostaviš.
Nezahvalno je davati detaljne savete preko foruma, ali najbolje što možeš da uradiš je da smanjiš intenzivnost treninga i posvetiš više pažnje ishrani, a sve u svrhu nege jetre. Što više povrća, naročito tamno zelenog (kratko obarenog, kuvanog na pari, prodinstanog ili sveže sokove). Trebaju ti svi minerali koje možeš da dobiješ u hrani zato ne smeš da unosiš šećer u bilo kakvom obliku, kao ni druge rafinirane namirnice (belo brašno, beli pirinač) ili gotove industrijske proizvode.
Možeš da probaš i desetodnevnu kuru sa limunom i maslinovim uljem. Ako ti bude mnogo muka od toga onda moraš da sačekaš i ponovo probaš posle nekog vremena. Recept:
Šest kašika soka od limuna, tri kašike maslonovog ulja (devičansko hladno stiskano, po mogućstvu organski proizvedenog), zdrobljen čen belog luka, prstohvat zdrobljenog svežeg đumbira, prstohvat kajenske paprike u prahu. Sve skupaj promešamo i odmah popijemo. Jedan sat posle napitka ne jedemo ništa. Pijemo deset dana zaredom na prazan stomak, najbolje ujutru. Svaki dan pripremimo svež.
U receptu su najvažniji limun i ulje, ako zbog mirisa ne želiš beli luk, ili ti je kajenska paprika previše ljuta, slobodno možeš da ih izostaviš.
ok hvala ti na savetu. Probaću ali me interesuje da li će mi to otkloniti i crte pošto nemam ni kesice niti mi je lice smežurano samo mi se pojavila po crta ispod očiju i koža mi je malo tanja oko očiju.(čitao sam na netu da su to efekti lažnih podočnjaka)
Nema na čemu. Uzmi u obzir da sam sve ovo napisala na osnovu tvoje dve rečenice. Za preciznije odgovore je potrebno mnogo više. Predložila sam ti najprirodniji način za brigu o jetri, ali ne očekuj promene preko noći. Pazi na sebe i za nekoliko nedelja ćeš ih videti (možda i pre, zaista je nemoguće ovako prognozirati).