Iskreno, ja nemam iskustva sa Roakutanom, ali imam prilicno losa iskustva sa susenjem koze, pa bih vam samo skrenuo paznju na to kako sam ja to resio.
Mesec dana posle operacije zucne kese, pojavili su se problemi na kozi lica. Neke male bubuljice, crvenilo, perutanje i koza je iz dana u dan postajala suvlja i neopisivo je zatezala i bila osetljiva na hladnocu. Dijagnoza: dermatitis, ali se lekari bas i nisu nesto pretrgli da potraze uzrok. Brijanje je postalo pakao,

posto moram svaki dan da se brijem. Stavljao sam svasta na lice: eucerin (bar 3 kreme - vise im se ni naziva ne secam), Pavlovicevu mast, Niveu, pa dve kreme po recepturi dermatologa, izbacio ater-shave, potpuno promenio tehniku brijanja, uzimao Beviplex. Savet dermatolga je bio da to nije alergija, ni bakterije, vec mozda reakcija na nesto - a na sta, to on ne zna

i da ja sam moram da otkrijem sta mi smeta. Kada sam malo „vratio film unazad“, povezao sam da to mozda ima veze sa operacijom zucne kese.
Savet lekara je bio: jedi manje a cesce i nemoj masno, zacinjeno, alkohol i sl. sto ni pre operacije nisam upraznjavao. Biohemijski nalaz krvi je pokazao da kada mi se to desava, enzimi jetre - transaminaze (ALT I AST - mislim da sam dobro napisao) su bile povisene.
Da ne duzim, s obzirom na nedostatak zucne kese, a ujedno i na malo masniju strukturu jetre (genetski uzrokovanu) i malo obilnije obroke, masti se nisu razgradjivale kako treba i taj visak masti je dovodio do susenja koze (u hemijski mehanizam metabolizma nisam dovoljno upucen, tako da ne mogu dati detaljnije objasnjenje).
Rezultat: smanjio sam kolicinu obroka (narocito rucka) i rezultat nije izostao! Posle samo 48 sati, koza se od suve vratila u normalnu!

Ponovo je postala glatka a brijanje je opet postalo uzivanje. Inace moj brat od tetke takodje ima slicne probleme - izlaze mu jako veliki cirevi oko nosa i na nosu, na celu i po ramenima (dermatolog kaze da su to najugrozenija podrucja). Samo on prozdire masnu, jako zacinjenu i jako slatku hranu.
Ovim nisam hteo da kazem da svako ko ima problem sa kozom, obavezno ima problem sa jetrom, vec da se problemi funkcionisanja jetre najcesce ispoljavaju na kozi. Sadrzaj svakog leka mora zavrsiti u jetri, a ako je ona masnije strukture, ili ako ste je opteretili, mozete ocekivati promene na kozi. Svi znamo da nerviranje i menstruacija umeju jos kako da naprave haos na kozi.
Pre nego sto probate bilo kakav lek proverite da li vam je stil zivota (i ishrane) odgovarajuci. Dosta stvari moze da se sredi smanjivanjem ili izbacivanjem nekih namirnica koje mogu naneti vise stete nego sto pruzaju uzivanja u svom ukusu.
Znam iz licnog iskustva da covek u ocajanju pribegava svakakvim resenjima, pa nekada i ne pita lekara za savet. Probajte da hranom i fizickom aktivnoscu izbacite sve otrove koji se taloze u organizmu i maste ili vam suse kozu.
Pozdrav! mr M.