Oziljci na rukama !!!!?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Solinger
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jan 07, 2006 10:09 pm

Oziljci na rukama !!!!?

Post od Solinger »

Pre 5 meseci opekao sam se benzinom po obe ruke do laktova ! Sada imam oziljke narocito na gornjoj strani dlanova (saka) sa kojima ne znam vise sta da radim - probao sam razne preparate-Saljiceve meleme itd. ali mala vajda od toga !!

Ima li iko kakvu preporuku za ovaj moj problem ??

Pozdrav !!
Solinger
Novi član
Novi član

Post od Solinger »

Znam da na ovom forumu ima dosta strucnih ljudi ,a i onih koji imaju licna iskustva ,pa zato ,jos cekam na odgovor !?!
POZ.
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Evo šta ja znam o tome, dok ne dobijete neki kompletniji odgovor, pošto vidim da ste nestrpljivi.
Ožiljci od opekotina su vrlo teški za lečenje i očekivati 100% uspešno rešenje je nerealno.
Stručnjaci koji su obučeni za rešavanje tih problema su plastični hirurzi, a neke manje probleme mogu rešavati i dermatolozi.
U principu ja mislim da postoje sledeće mogućnosti
1. Nehirurške metode
Masaža ožiljka, razne masti(vi ste koristili čuveni preparat za te stvari) i ubrizgavanje kortikosteroida u ožiljak, obično ne daju zadovoljavajući efekat.
2.Laserska hirurgija
Za tretman ovih ožiljaka je moguće koristiti razne vrste lasera. U terapiji ožiljaka korišćeni su CO2 laseri, Nd-YAG, PDL i excimer (negde ćete čuti da se čita egzajmer). Najbolji efekat se smatra da postiže PDL, a excimer se odavno koristi u oftalmologiji, a smatra se da ima dobar efekat i na strije i ožiljke. Ovi laseri deluju manje više različitim mehanizmima te se mogu i kombinovati. Ne znam koliko su laseri dostupni našim državnim institucijama (dok sam slušao nastavu iz ovih predmeta pre 1-2 god. svi su se žalili da nemaju lasere).
Posle primene CO2 lasera primećuje se ponovno javljenje ožiljka, dok PDL daje trajnije efekte.
Primena lasera ograničena je i površinom koja se tretira, jer nije moguće odjednom zračiti veliku površinu pošto laser u suštini deluje destruktivno.
3.Plastična hirurgija
Pošto su problemi koje Vi imate sa ožiljcima na šakama relativno česti, a i onemogućavaju kvalitetnu funkciju zgloba šake (niste naveli da li je to i Vaš problem) postoji i više operativnih zahvata koji imaju za cilj rešavanje funkcionalnih problema koje stvaraju ožiljci. Mogu se koristiti Z-plastika i autotransplantacija punog kožnog grafta. Ovo znači da se sa nekog dela tela uzme koliko je potrebno kože sa svim slojevima i da se ona presadi na mesta na kojima je to potrebno.

Da bi se odabrao adekvatan tretman potrebno je da se konsultujete sa doktorima koji su Vas lečili od opekotina. Vaš problem treba da rešava plastični hirurg.
Ako možete slikajte te promene i pošaljite slike na teledermatološki servis na ovom sajtu.
Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Solinger
Novi član
Novi član

Post od Solinger »

OK Filipe ,
u svakom slucaju hvala na ovako iscrpnom odgovoru ,samo bih te zamolio da ostavis link gde da posaljem slike i to cu odmah uraditi !
Pozdrav !!
Filip
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Dec 04, 2005 11:31 pm

Post od Filip »

Internet ne sme da bude zamena za posetu lekaru!
Odgovori