Nepodnošljiv svrab kože

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai

patraskovic
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Apr 27, 2005 3:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Nepodnošljiv svrab kože

Post od patraskovic »

Poštovani,imam 36 god.
Nisam ni na kakvoj terapiji osim što koristim antibebi pilule Diane 35.
Osećam neverovatan svrab kože i to sastrane,deo tela gde su grudi ( ni napred ni pozadi ),znači samo taj deo - otprilike gde dolazi brus.
Nemam nikakve promene na koži,nema ni crvenila.
Koža tela mi je suva ali ništa extremno.
Koristim polumasnu emulziju z atrudnice kao negu za telo ( zaista je fenomenalna )
Prvi put sam ovakav svrab osetila u drugoj trudnoći ( sada nisam trudna i ne dojim bebu već 8 meseci ),isto nije bilo promena na koži samo svrab-nakn porođaja nestao je i svrab ali sada se opet pojavio.
Inače krvna slika u tom periodu mi je bila sjajna,nisam koristila terapiju osim Materne ( uobičajeni vitamini koji se prepisuju u toku trudnoće i laktacije ).
Šta mi predlažete,šta da radim,kome da se javim,kakve analize da napravim,poželim da sama sebi oderem kožu koliko me svrbi !!!

Unapred hvala.
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član

Post od patraskovic »

Dodala bi da sam visoka 164 cm i da imam 57kg.
U solarijum odlazim vrlo,vrlo retko ( međutim sada u ovom periodu nisam ni išla ) i NIKADA bez zaštitne kreme.
Ne bolujem ni od kakve bolesti.
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član

Post od patraskovic »

Pijem puno tečnosti,po 2-2,5 l u toku dana vode,zeleni čaj,hranim se zdravo,uglavnom povrće i voće,kuvano meso,ne jedem svinjetinu i masno ... sve čega se setim dodajem,sigurna sam da je svaki detalj od koristi.
Ne živim pod stresom.
Svrab se ne javlja nakon neke fizičke aktivnosti ( trčanja ili hodanja npr ) već jednostavno ni iz čega.
I ujutru i u toku dana i uveče.
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

Hm, nikakvi znaci na kozi a svrbi... i samo tu... nisi nam rekla koliko dugo to traje? ne znam, pada mi na pamet da nije neka reakcija na prasak ili brus??? a da se ne iznerviras ti nesto pa da je od toga?
G&G
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:18 am

Post od G&G »

najbolje i najkorisnije bi bilo da se javite dermatologu i da mu ispricate celu pricu od pocetka.razloga za svrab ima dosta a posebno je bitno da se strucno pogleda koza koja vas svrbi distribucija svraba po kozi i vreme javljanja....dok se koza ne poglada i ne porazgovara sa vama nikakva terpaija ne dolazi u obzir obratite paznju da li vas brus steze i da li je od sintetickog materijala koji moze biti uzrok svraba i ali jos jednom-otidjite dermatologu! pozdrav
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član

Post od patraskovic »

Nikakvi znaci,nikakve promene,brus i uopšte veš je pamučan
Nisam nervozna i ne živim stresno
Tokom cele druge trudnoće sam imala svrab kože i to na istom mestu,ispod mišica 10-15cm.Posle porođaja je to prestalo.
Pre deset dana je počelo opet ?!
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član

Post od patraskovic »

Ne mogu da verujem da niko nema savet - naravno da ću otići kod dermatologa ali zaista ne mogu da verujem da ne postoji krema koja umanjuje svrab kože :o
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Iksa »

Naravno da postoje preparati koji smanjuju svrab, to su kortikosteroidi, ali posto su na bazi hormona nije preporucljivo da budes "sama svoj lekar"( a i smeju da se koriste odredjeno kratko vreme), zato je savat da se javis dermatologu dobar i dobronameran. Uostalom sama kazes da se to ne desava prvi put, znaci bolje deluj na uzrok, iliti, seci problem u korenu...
G&G
Novi član
Novi član

Post od G&G »

Cestitam Iksa!! Odlicno i savesno sagledavate zdravstvene probleme!!! I nikada ne zaboravite kada znate sigurnu dijagnozu svog problema dodjite na forum da razmenite misljenja sa ljdima istih tegoba ovo nije mesto koje menja lekara i direktan kontakt sa strucnim licem niti vam i jedan iole ozbiljen lekar moze postaviti dijagnozu na slepo!!Pazite na svoje zdravlje!!!!
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član

Post od Iksa »

Hvala G&G :D ! Nastavicu savesno da pomazem ljudima :D :D . (samo sto sebi ne mogu da pomognem :o )Nego, ako ce ljudi da se lece preko foruma, da ja dizem ruke od fakulteta?! :wink: salim se, ovo je diiiivnooo mesto sa jos divnijim ljudima! Pozdrav svima!!!
G&G
Novi član
Novi član

Post od G&G »

samo napred savesni lekari(mislim da ste na medicini) su nasusna potreba u nasoj zemlji!!! veliki pozdrav od kolega
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Dok ne docekate da Vas pregleda dermatolog, slobodno kupite u apoteci troprocentni rastvor mentola u alkoholu, 100ml bice dovoljno, sipajte na cistu vatu i namazite predeo gde osecate svrab.

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
danka
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Apr 06, 2004 2:00 am

Post od danka »

Dr Ivice, svaka cas na konkretnosti!
Volim korisne savete!
pozdrav
patraskovic
Aktivan član
Aktivan član

Post od patraskovic »

dr ivica napisao:Dok ne docekate da Vas pregleda dermatolog, slobodno kupite u apoteci troprocentni rastvor mentola u alkoholu, 100ml bice dovoljno, sipajte na cistu vatu i namazite predeo gde osecate svrab.

Sve najbolje.
Hvala puno,puno.
andrijanaac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Nov 06, 2006 3:06 pm

Post od andrijanaac »

Patrasković,imam gotovo isti problem kao i vi.Svrab se javlja gotovo uvek na nogama(butine i od kolena na dole).Nema promena na koži vidljivih.Svesna činjenice da imam suvu kožu koristim isljučivo prirodnu kozmetiku "ALVERDE".Inače taj svrab se javlja isljučivo leti.Posle posete dermatologu i brojnih analiza(krvna slika,hormon štitne žlezde)ustanovila je pošto su nalazi bili u redu da se radi o suvoj koži koju treba svakodnevno negovati.Kupati se sa "SEBAMED" prizvodima,ne koristiti peškir za brisanje nego pustiti da se koža sama osuši,zatim mazati se isključivo Pavlovićevom masti i to onom koja se pravi u apoteci,a kada koža počne da svrbi mazati sa tečnim puderom sa mentolom koji se takođe pravi u apoteci i ne češati se jer je to začaran krug.Što se više češeš više te i svrbi.Pridržavajući se toga mogu reći da mi je bilo lakše a i leto je prošlo i sa njim i te tegobe.Želim da napomenem i to da te godine odlaskom na more svrab je posle drugog dana nestao(ubeđena sam da je to od morske vode).Kakvo olakšanje.Leto je ponovo i ja ponovo imam isti problem. Otišli na more tegobe nestale, vratili se i moj svrab isto. Trenutno lečim svoj svrab time da u dve plastične boce od 2 litre sipam vodu stavim u zamrzivač da se zamrzne, i kad osetim svrab na mesta koja me svrbe(noge) stavljam te zaleđene boce. Pomaže mi u toliko što mozak pre regisrtuje bol od leda a ne svrab.Znam da to nije dobro rešenje,ali ja bolje nemam.U mom gradu više ne znam kom dermatologu da se obratim pa bih zamolila sve koji mi mogu pomoći u smislu preporuke lekara, ili nekog svog iskustva.Konkretno me interesuje kako ste vi Patrasković izašli na kraj sa svojim problemom? Pozdrav svima
Odgovori