Dakle rec je o osipu po rukama i na nosu.On se nejavlja leti vec samo zimi ali nije vezan samo za nisku temperaturu iskljucivo. Javlja se najcesce kada je spoljasnja temperatura oko 5 stepeni. To su crvene tacke,tacnije kao plikovi,mada u njima nema nista...nisu ni bubuljice...jednostavno neke crvene,upaljene "izbocinice","brezuljcici","otok",...tako nekako...a precnika negde do jednog santimetra. Pre nego sto ce da iskoci dva do tri dana unapred oseti se na tom mestu kao da bocka igla...na dodir. A kad iskoci traje oko dve nedelje do potpunog zarastanja,susi se,puca,koza se na tom mestu ljusti u debelim slojevima... Dermatolog u nasoj bolnici nije upoznat sa tim slucajem,definisano je samo kao alergija na hladnocu. Antibiotici veoma malo umire ali veoma malo i posle se odma opet vrati. Jedan gospodin mi je rekao da to moze da nastane mozda zbog necega u vazduhu sto zivi i napada na toj temperaturi.
Ovaj slucaj u dalmaciji je jako cest i poznat pod nazivom BUGANJCI.
To je sve sto sam uspela da saznam.
Ovaj problem traje od oktobra-novembra pa sve do maja...bolan je, umarajuci i veoma mucan pa jako molim sve koji mozda imaju neku ideju sta bi to moglo biti da mi se jave......
(necu da se zahvaljujem )