Melanom

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
pravnik kg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 29, 2006 12:59 pm

Melanom

Post od pravnik kg »

Pocetkom avgusta, ove godine, dobio sam opekotine od sunca a na mestu gde je bio jako mali mladez, u ravni koze, nastao je plih od kojeg je posle 7 dana nastao oziljak nalik na oziljak od vakcine. Pre neki dan je zagnojio, a sada je to oziljak velicine oko 5mm koji se stalno peruta i ljusti sa jedva vidljivom belom tackicom na sredini. Na pregledu kod hirurga receno mi je da treba da se odstrani ukoliko se pojave sitna krvarenja.
Zanima me, da li treba cekati ili ga odmah odstraniti i da li je upitanju nemelanocitni melanom? :-?
iguana
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Sep 19, 2006 12:53 pm

Post od iguana »

Nazalost ne znam nista o tome al mi ne zvuci kao da je za zezanje :o
Cuda ipak traju nesto duze ... :D
Brale
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jul 26, 2006 3:21 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Brale »

Samo kod dermatologa da idete.Nije za salu.Ne lici mi na melanom,koliko se razumem(nisam lekar)
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm

Post od DRAGANA 15 »

Nemelnocitni melanom? Koliko ja znam, tako nesto ne postoji!
Da se ne gadjamo sa izrazima-MELANOM je naziv za mladez koji ima MALIGNE PROMENE! Svaki drugi mladez je benigna tvorevina koze. I svaki mladez melanocite.I svaka tamnija promena na kozi sadzi povecan broj melanocita, cak i mitiseri koji imaju taman vrh imaju melanocite.
Takva promena, Pravnik kg, mora da ide na dermoskopiju! Nemoj da cekate da se pojave tackaste krverenja!
Obavezno!
Pozz
ilia
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Avg 07, 2006 7:14 pm
Kontakt:

Post od ilia »

Nemaligni melanom ne postoji.Melanom je maligni tumor porekla melanocita,celija koje stvaraju pigment melanin koji daje kozi tamniju boju.Melanom se prepoznaje po tome sto je nejasno ogranicen od okoline,razlicite boje(crna,siva,plava,crvena).Na jednom se javlja vise boja.A mladez ili Naevus je benigna promena ali ga treba ukloniti ako se na njemu javi neka od ovih promena kao i perutanje,gnoj,svrab,krvarenje,nagli rast,sirenje itd.Ovo sve ne govori u korist melanoma ali su to sve "prekancerozne promene" iz kojih se moze razviti melanom.
Nista nije nemoguce.
Jedna
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 27, 2006 11:35 am

Post od Jedna »

To mozda i nije melanom, ali je mozda ona druga vrsta kancera kozhe - squamous cell carcinoma (mislim da se taj peruta) ili basal cell carcinoma, koje su oba nazvani: nonmelanoma skin cancer. Mislim...sto brze da to odstranis, da bi bolje spavao.
Odgovori