bobo ja koliko sam shvatio ti i nisi bas slucaj za roaccutan.
ja jesam vise manje jer od svojih 26 god. 13 imam akne po cijelom tijelu znaci pola zivota se mucim sa aknama. mislio sam da je moj slucaj mnogo tezak ali kad sam otisao kod prof. Karadaglica on mi je iskreno priznao da i nisam toliko... mislim kakvi sve dolaze kod njega, u tom smislu.
Ali dobro mi je rekao i to sad i vama prenosim. Postoji lista uspjesnosti lijecenja kod akni. Idem otpozada...
Na trecem mjestu su kozmetika i sve ostalo sto obrce milijarde i uvjerava nas da cemo se rijesiti problema vanjskim djelovanjem na nesto sto dolaazi iznutra. Znaci sto bi reko Maca nidje veze, al mi opet naivni pa navalimo da sve probamo.
Na drugom mjestu su antibiotici i oni mogu u nekim slucajevima da pomognu, i na ovom forumu su se javljali ljudi koji tvrde da su se trajno izlijecili od njih. iako primarni uzrok aknama nisu bakterije recimo da postoji odredjena uspjesnost. ja sam se na svom primjeru uvjerio da je to samo privremeno. Ovdje bi dodao i B5 koji ti spominjes ali iskreno JA opet ni u to ne vjerujem. A i upitaj se zasto bi gutanje tolikih kolicina vitamina B ili antibiotika bilo neskodljivo. I jos na to i da ne pomogne. radje se onda odmah prihvatiti roacutana, ako si vec musterija
E sad naravno na prvom mjestu je Roaccutan.
Jedini lijek koji se uspjesno primjenjuje vec ravno 2O godina. Znamo svi za njegove negativne pojave u toku uzimanja i to nije ni toliko strasno. Ali ono sto ne znamo kako ogromna kolicina lijeka koja se akumulira u tijelu utjece dugorocno na nase tijelo i zdravlje.
Meni se desilo to da bas jesenas kada sam bio 100 posto siguran da krecem na terapiju roacc. nabasam na najnovija istrazivanja pogubnosti uzimanja velikih kolicina vitamina, a posebno mjesto zauzima vitamin A. Posto je roaccutan tj. isotret. derivat vitamina A (ispravite me ako grijesim) naravno da sam se ozbiljno zapitao za svoje zdravlje...
Ono sto je interesantno je da su istrazivanja obuhvatila sve pretjerane kolicine vitamina, znaci ne samo A nego i B i C i E tako da ni u kom slucaju ovo nije bilo usmjereno konkretno protiv roacc. nego uopsteno o maniji bespotrebnog uzimanja vitamina i koliko je to podrucje jos uvijek neispitano-obzirom da je taj trend prisutan zadnjih dvadeset godina.
Posebno me dotaklo to sto su dokazali da npr. C vitamin nikako ne stiti od gripe, prehlade itd. sto je priznacete jedna dogma sama za sebe.
Ja sam po prirodi jako studiozan, nisam skeptik ali nisam ni neko ko ce bez razmisljana strpati u svoje tijelo ne znam sta. Znaci definitvno sto se tice roacc. tu postoje i za i protiv. Kada sam rekao ovo prof. Karadaglicu u kratkim crtama on mi je rekao da se lijek u potpunosti izbaci iz organizma sto me malo zbunilo, jer su upravo na pomenutim istrazivanjima iz jetre covjeka koji je umro u ranim tridesetim nasli veliku koncentracija a vitamina i beta karotena. Zbunjujuca situacija...
Cinjenica da za 20 godina nije izasao nijedan podvlacim NIJEDAN lijek slican roacc. njegove uspjesnosti dovoljno govori da mu nema premca. Vjerovatno da postoji na nekoj drugoj bazi farmaceutska imdustrija bi ga plasirala na trziste ali cinjenica je takva i to je nesto sto moramo prihvatiti.
Vjerovatno cu i ja ako mi akne, neki cudom ne prodju same po sebi posegnuti za njim, ali dotle cu jos pratiti sta se desava, a svma koji ga vec piju na ovom forumu zelim puno srece. Vjerovatno ste malo hrabriji od mene pa se prije rijesite aknica.
Izvinjavam se za duzi post ali nadam se da ce bar nekom koristiti.
Veliki pozdrav