Lichen Sclerosis i kortikosteroidi

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
stole111
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Maj 26, 2006 2:13 am

Lichen Sclerosis i kortikosteroidi

Post od stole111 »

Poštovanje...

Neugodno mesto, ali šta je tu je...Pre nekih 6 dana, posle odnosa primetio sam...kao kao bele...krupnije fleke...preko gotovog celog glansa...Pomislio sam da su gljivice...stavljao kanesten jedno 2-3 dana, ali nikakve promene...ni najava nestanka. Otišao sam u Dz. Kenedija u Zavod...ili Institut..kako se već zove za kožne i polne bolesti, pregledala me je doktorka...i odmah mi rekla...nešto kao lihen skleratofikus...i rekoh šta je to? Promena na koži...koje se nikad neću rešiti...tim rečima mi kaže. Nije zarazno...može samo da se popravi malo stanje, ali može i ponovo da se vrati...i šta ja da radim sad? Kaže daću vam elocom kremu pa dodjite za dve nedelje da vidimo ima li promena. Ne znam da li da pričam koliko je nezainteresovano delovala, čini mi se ko da mi je rekla umireš sutra..i to ti je..ali to na stranu. Kupim tu kremu...pročitam...koristi se za psorijazu...ekceme...sadrži neke kortikosteroide...ili slično...
Na netu pod google...tražim nešto slično...i nadjem na engleskom varijantu koja se piše kao lichen sclerosis.
Piše čak da može i rak kože da izazove...i da se obično javlja kod neobrezanih muškaraca.
Ukoliko ima neko da mi kaže nešto više o tome...pošto mi ova doktorka samo digla pritisak...a po celoj nekoj priči...ta krema odnosno ti kortikosteroidi...mi ne zvuče kao pametno rešenje. Možda lupetam...ali ako ima neko...molim da mi odgovori...
Vidim da tu ima različitih varijanti...od tih Tusonovih žlezda, do..Klo...?...

Molim za odgovor..ima li neko iskustva sa sličnim problemom, može li se to lečiti...skloniti...i da li je ova krema opasna. Napominjem da sam na nekom američkom sajtu pročitao da, ako sam dobro razumeo, kad se krema namaže treba kožu ostaviti da diše...pošto priznaćete nije baš zgodno mesto za slobodno disanje...nije problem donji veš...već što i kožicu treba vratiti na mesto...ako uopšte sme da se pokriva...
Ima li ko savet...
Hvala unapred

Isprepadan...
Hellen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 2:26 am

Post od Hellen »

Lichen sclerosis je autoimuno oboljenje prevedeno bukvalno(znaci da tvoj organizam stvara anti-tela protiv sopstvenih celija). Znaci, to nije polno prenosiva bolest! Za sva autoimuna oboljenja se ne zna uzrok pa tako ni za ovo.Mozda si cak i imao srece sto ti je tako brzo dijagnostifikovano jer se jako retko otkriva i jako se malo zna o tom Lichen-u jer je retko oboljenje. Pa tako ni nasi lekari skoro da i nemaju pojma o tom.Leci se kortikosteroidima(ali nikako na svoju ruku)jer kao sto si i sam procitao na netu kortikosteridi i nisu bas bezazleni). Jedan od poznatih dermato- venerologa koga bi ja preporucila je prof.Karadaglic.
Znam da ti nisam puno rekla a pogotovo nista ohrabrujuca ali mislim da treba to prihvatiti i ziveti sa tim normalno!!! :)
Hellen
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 21, 2006 2:26 am

Post od Hellen »

BILO BI ZISTA DOBRO KAD BI SE VISE LJUDI JAVILO NA OVU TEMU TJ.KO IMA ISTI PROBLEM RADI RAZMENE ISKUSTAVA I SAVETA! NA STRANIM SAJTOVIMA IMA JAKO PUNO FORUMA NA OVU TEMU ALI BI BILO BOLJE DA SE OFORMI I OVDE JEDAN TAKAV!!!
Dragana35
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 24, 2010 5:57 pm

Re: Lichen Sclerosis i kortikosteroidi

Post od Dragana35 »

e,pa dragi moji ja imam tzv lihen....kazu psiha je u pitanju.Pre dve godine sam imala te tackice,krastice,ali samo po nogama.Jedini doktor koji je dao pravu dijagnozu i pomogao mi je doktor Komarcevic iz N.Sada.Dao mi je kremu koju on pravi i sve je nestalo....medjutim ostalo je na clanku noge i ja naravno neodgovorna ne odem na kontrolu.Dve godine to tako stoji,ne siri se ali svrbi.Da bi sada posle 2 godine opet poceo da se siri....opet cu ici kod tog doktora.
LuckyS
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jun 03, 2010 2:11 pm

Re: Lichen Sclerosis i kortikosteroidi

Post od LuckyS »

Da li je neko rešio, ili bar ublažio problem sa lichen-om? Dobio sam ga pre oko 10 meseci, prvo na grudima, zatim i na glansu u reltivno blagom obliku. Ovo na grudima sam rešio nekom jačom topijskom kortikosteriodnom mašću, tako da se gotovo ne vidi, dok sam ovo na glansu tretirao elocom-om. Nakon 7-dnevne terapije se potpuno povuče, ali se kroz nekoliko nedelja navrati.
Odgovori