Kako dermatolozi znaju da li je nasledna celavost ili ne?
I da li moze da se utvrdi dokle ce to ici?
Bio sam kod dermatologa u studentskoj poliklinici i samo je pogledala i rekla da mi je to nasledno.
Imam zaliske i imao sam dugu kosu nekih 10 godina. Sada imam 23 i po.
Nikad nisam imao nesto mnogo gustu kosu, a cale mi ima zaliske, kao i vecina rodjaka.
Ako neko zna najboljeg dermatologa u BG-u, molim vas da mi preporucite.
Hvala svima.
Kako dermatolozi znaju da li je nasledna celavost ili ne?
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Okt 05, 2009 1:55 am
- SilverShark
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Sep 29, 2007 6:18 pm
Re: Kako dermatolozi znaju da li je nasledna celavost ili ne?
Kao u svim slucajevima kada se postavlja dijagnoza pocinje se od anamneze... Zatim pregled koze glave (da li postoji zapaljenje,bakt ili gljivicna infekcija) i stanja vlasista (da li je gustina svuda jednaka-sto sa velikom sigurnoscu ukazuje na uzrok)...Posle toga se obrati paznja na stanje dlake (izgled,jacina,debljina,boja).Kada posumnja na alopeciu androgeneticu, moze uraditi test da utvrdi tip o kome se radi... Iskusan klinicar vrlo brzo postavlja dijagnozu. Otprilike-to je to...Ako te jos nesto interesuje-slobodno pitaj...
-
- Novi član
Mene je doktorka pregledala samo rukom i kada sam je pitao da mi uradi test, ona je rekla da test ne postoji.SilverShark napisao:Kao u svim slucajevima kada se postavlja dijagnoza pocinje se od anamneze... Zatim pregled koze glave (da li postoji zapaljenje,bakt ili gljivicna infekcija) i stanja vlasista (da li je gustina svuda jednaka-sto sa velikom sigurnoscu ukazuje na uzrok)...Posle toga se obrati paznja na stanje dlake (izgled,jacina,debljina,boja).Kada posumnja na alopeciu androgeneticu, moze uraditi test da utvrdi tip o kome se radi... Iskusan klinicar vrlo brzo postavlja dijagnozu. Otprilike-to je to...Ako te jos nesto interesuje-slobodno pitaj...
Ja sam imao dugu kosu(preko pola ledja

Rekla mi je da imam crvene pecate i da koristim sampon neki. A, ni pored toga joj nije palo na pamet da uradi test.
Ponovo kazem da nije niko u porodici nesto celav(osim zalizaka) koje sad imam.
Da li je moguce da se odredi dokle ce opadati kosa?
- SilverShark
- Aktivan član
Nisi me razumeo...Test koji bi ukazao na androgeneticku alopeciju ne postoji ali kada se utvrdi ovaj vid alopecije na osnovu tog testa se moze odrediti podtip...
A sto se tice crvenih pecata-oni nemaju veze sa androgenetickom alopecijom... Pogledaj na papiru sta je dijagnoza...
Jesi li siguran da ne pise 'alopecia areata'?
Kakvu si terapiju dobio?
A sto se tice odredjivanja stepena celavosti-tu nema pravila...Otprilike mozes odrediti gledajuci muskarce po ocevoj liniji,ali ni to ne mora uvek biti merodavno.Npr. nasledis visak testosterona i 5-alfa reduktaze po ocevoj liniji i recimo slabu i tanku kosu po majcinoj liniji...U ovom slucaju ce ti kosa opadati mnogo vise nego kod ostalih muskih rodjaka po ocevoj liniji...
Moze biti i obrnut slucaj kada ce kosa mnogo manje opadati...
A sto se tice crvenih pecata-oni nemaju veze sa androgenetickom alopecijom... Pogledaj na papiru sta je dijagnoza...
Kakvu si terapiju dobio?
A sto se tice odredjivanja stepena celavosti-tu nema pravila...Otprilike mozes odrediti gledajuci muskarce po ocevoj liniji,ali ni to ne mora uvek biti merodavno.Npr. nasledis visak testosterona i 5-alfa reduktaze po ocevoj liniji i recimo slabu i tanku kosu po majcinoj liniji...U ovom slucaju ce ti kosa opadati mnogo vise nego kod ostalih muskih rodjaka po ocevoj liniji...
-
- Novi član
Mozes li mi preporuciti nekog bas dobrog strucnjaka u BG-u?SilverShark napisao:Nisi me razumeo...Test koji bi ukazao na androgeneticku alopeciju ne postoji ali kada se utvrdi ovaj vid alopecije na osnovu tog testa se moze odrediti podtip...
Kakvu si terapiju dobio?
Nije bitno koliko kosta pregled i sve ostalo.
Kada sam pitao doktorku za presadjivanje kose, ona je rekla da i to opadne za 1 do 5 godina.
Zato mi je malo cudno jer znam da to nije istina.
- SilverShark
- Aktivan član
Ovako,sto se tice lekara u BGu,tu ti zaista ne mogo pomoci...
A sto se tice presadjivanja kose, tu je tvoja doktorka delimicno u pravu.Kosa koja se presadjuje je autotransplantat sto znaci da se uzima sa tvoje glave tako da ti se u tom delu sa koga je uzeta vlasiste proredjuje ili se iseca deo koze glave sa kojeg se uzimaju folikuli.Drugo,u prvim mesecima opadne 20-40 % (dlake koje ne uspostave da obnove cirkulaciju) a zatim postoji period u kome je opadanje presadjenih vlasi sa folikulom zaustavljeno da bi na dalje i oni poceli da ispadaju. Verujem da si negde procitao da presadjena kosa nikada ne ispada ali te moram razocarati da to nije istina. Nijedna celija organizma -pa tako ni celije folikula -nisu besmrtne i svaka dlaka ima ciklus koji u ketogenoj fazi podleze involutivnoj promeni koja vodi u telogenu fazu i ispadanje dlake.
Jos jedna svar koja je bitna jeste da presadjena kosa nikada ne moze biti gusta i mislim da je presadjivanje opravdano kada se popunjavaju prazna i proredjena mesta poput visoke linije cela nego kada je cela poglavina 'gola'.
Ali mislim da za sada nemas potrebe da razmisljas o presadjivanju jer je daleko pametnije razmisljati kako zaustaviti opadanje...
A sto se tice presadjivanja kose, tu je tvoja doktorka delimicno u pravu.Kosa koja se presadjuje je autotransplantat sto znaci da se uzima sa tvoje glave tako da ti se u tom delu sa koga je uzeta vlasiste proredjuje ili se iseca deo koze glave sa kojeg se uzimaju folikuli.Drugo,u prvim mesecima opadne 20-40 % (dlake koje ne uspostave da obnove cirkulaciju) a zatim postoji period u kome je opadanje presadjenih vlasi sa folikulom zaustavljeno da bi na dalje i oni poceli da ispadaju. Verujem da si negde procitao da presadjena kosa nikada ne ispada ali te moram razocarati da to nije istina. Nijedna celija organizma -pa tako ni celije folikula -nisu besmrtne i svaka dlaka ima ciklus koji u ketogenoj fazi podleze involutivnoj promeni koja vodi u telogenu fazu i ispadanje dlake.
Jos jedna svar koja je bitna jeste da presadjena kosa nikada ne moze biti gusta i mislim da je presadjivanje opravdano kada se popunjavaju prazna i proredjena mesta poput visoke linije cela nego kada je cela poglavina 'gola'.
Ali mislim da za sada nemas potrebe da razmisljas o presadjivanju jer je daleko pametnije razmisljati kako zaustaviti opadanje...
Ne mogu da ne napisem da se retko kojoj zeni ne dopada Shon Koneri (bez obzira na dal` je mladja ili starija), a dal` ima kosu niko i ne pita!?
poz
poz

i ti si malo fulao kao doktorka..SilverShark napisao:Ovako,sto se tice lekara u BGu,tu ti zaista ne mogo pomoci...

bhr klinika u belgiji garantuje 90% uspesnost kod transplantacije kose...sta se desava kod transplantovane kose posle transplantacije???desava se da kosa opadne,vecina ti opadne transplantovane kose al neispada folikula,znaci posle par mesci kosa pocinje da raste i tako je pratis iz mesec u mesec,svakoj folikuli treba do 18 meseci da bi se potpuno razvila...u roku tih 18 meseci moras i na preglede da ides,u slucaju da rezultat nije bio zadovoljavajuci imas pravo na reklamaciju i oni ti urade ponovo i besplatno,e tu je jedino problem sto svaki covek ima odredjen broj kose(folikula) koje mogu da se presade....u sustini je vazno probati spreciti opadanje pa tek onda se odluciti na transplantaciju radi popunjavanja delova gde je kosa redja...kad ljudi kazu da nisu zadovoljni sa transplantacijo,tu se odmah postavi pitanje...
u kojoj si klinici radio transplantaciju??koliko ti doktori imaju iskustva sa transplantacijom???
danas imas mnogo tkz.klinika koje rade transplantaciju,a rezultati su ocajni,samo gledaju profit..zato ako covek odluci da uradi transplantaciju prvo treba da proba da zaustavi daljnje opadanje kose pa tek onda da nadje kliniku koja ima iskustva i rezultate sa takvim radom i da posalju slike ili da odu na pregled da bi im strucni ljudi rekli i predlozili sta i kako dalje...i na kraju svi se mi nadamo da ce da uvedu to kloniranje dlake uskoro(barem se ja nadam)...inace do tada nam preostaje razni samponi,minoxidili,vitamini,laseri i sta ja znam vec.....
pozdrav....
- SilverShark
- Aktivan član
@marcco:
To sto pricas nije istina.Presadjena kosa u prvih mesec dana ispada zbog atrofije folikula nastala usled nemogucnosti istog da uspostavi cirkulaciju tako da bih zaista voleo da vidim kako to oni uspevaju da transplantiraju kosu sa 90%tnim uspehom.Ja ti tvrdim da je to samo reklama.
Razlika izmedju kose na potiljku i temenu je sto je folikul na potiljku otporan na androgene,a kao i svaki drugi folikul produkuje 20-30 dlaka u toku zivota sa zivotnim vekom od 3-6 godina... U sustini,onaj kome je bitna kosa,uradice sve da opadanje zaustavi jer je kod vecine moguce sacuvati kosu...
Do tada (po mojem misljenju),transplantaciju treba zaobilaziti iz vise razloga...
To sto pricas nije istina.Presadjena kosa u prvih mesec dana ispada zbog atrofije folikula nastala usled nemogucnosti istog da uspostavi cirkulaciju tako da bih zaista voleo da vidim kako to oni uspevaju da transplantiraju kosu sa 90%tnim uspehom.Ja ti tvrdim da je to samo reklama.
Razlika izmedju kose na potiljku i temenu je sto je folikul na potiljku otporan na androgene,a kao i svaki drugi folikul produkuje 20-30 dlaka u toku zivota sa zivotnim vekom od 3-6 godina... U sustini,onaj kome je bitna kosa,uradice sve da opadanje zaustavi jer je kod vecine moguce sacuvati kosu...
Do tada (po mojem misljenju),transplantaciju treba zaobilaziti iz vise razloga...
Potrebna mi je mala pomoc. Mojoj majci vec mesec dana prilikom kupanja, a zatim i dok susi kosu, opada kosa... ali bas dosta...
Jel moze neko da mi kaze nesto vise ? Dali je to zbog perioda il nesto vise?
Jel moze neko da mi kaze nesto vise ? Dali je to zbog perioda il nesto vise?