Kao sto i naslov kaze, imam problem sa noktom na noznom palcu, tacnije sa ranom oko njega. Prilikom secenja nokta, zajedno sa njim, otisao je i deo koze sa strane. Od toga se formirala rana koja se polako prosirila celom duzinom (ivicom). To se dogodilo letos, a pre par nedelja i na drugoj strani prsta. Ta nova rana je jos relativno mala, ali je bar lakse sagledati situaciju, pa cu okaciti tu sliku. Mozda je najbolje opisati ovako (kao da kiflu presecete po sredini, pa je donji deo nokat, a gornji, koji "landara" rana)

Prst redovno previjam, krasta se formira, ali sa gornje strane. Sudeci prema prethodnom iskustvu sa manjom ranom, kako rana zarasta, tako se taj gornji deo povlaci i na kraju se vrati u normalu. Za to je bilo potrebno nekoliko meseci.
Prosle godine, kada sam bio kod doktora u domu zdravlja, dobio sam uput za BK. Tamo su mi samo rekli to je urastao nokat, prepisali su mi antibiotike i hipermangan i rekli da se javim za nedelju dana. Koliko sam uspeo da pohvatam po netu, to je da bi se suzbila upala pred operaciju. Nakon tih nedelju dana, zakazali su mi intervenciju za tri meseca kasnije. Zbog obaveza na poslu i faksu nisam otisao, jer nisam mogao da priustim taj oporavak koji traje nekoliko nedelja, ondnosno ogranicenu pokretljivost.
Sta meni predstavlja problem? Kao sto sam rekao, manja rana na drugom prstu je zarastala sporo, ali je zarasla i ja od tada nemam nikakvih problema. Nokat, odnosno njegovo eventualno urastanje, me nije bolelo ni pre ni posle. Cak i dok je rana ziva (i stara i aktuelna), bola uglavnom nema. Jedino ako bas raspalim prstom. Svakodnevne situacije, trcanje, bicikl, ne stvaraju bol. Zbog ovoga meni secenje nokta deluje kao preterano. Logicnije mi je da ako nesto vec treba da se sece, da to bude taj visak mesa kako bi se rana smanjila i onda tretirala necime kako bi brze zarasla. Ovako nesto...

Planiram da tokom marta opet odem kod doktora da uzmem uput, pa da zakazem "noz" za kraj juna, ako bude moralo tako. Interesuje me pre svega, da li se neko susretao sa ovim, sta je tacno u pitanju i kako se leci. Prosli put su to proglasili uraslim noktom, bez nekog udubljivanja. E sad, mozda su oni upravu, a ne ja, ali bih ipak hteo da imam sto vise informacija pre nego sto odem.