Iznenadna pojava bubuljica

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Milica-milica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 05, 2005 2:49 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Milica-milica »

Imam skoro 27 godina. Pojavile su mi se akne u prekomernim kolicinama. Nema koji preparat nisam koristila, a i svaki koji koristim moze samo delovati na vec postojece bubuljice, a ne na one koje ce se tek pojaviti. Meni se svaki dan pojavi tri cetiri nove veliki i ponekoliko malih bubuljica. Bojim se da je u pitanju neki zapaljenski proces u telu, obzirom da mi se sve ovo vec desilo sa 25 godina, kada sam dobila upalu mokracnih kanala, a nisam ni znala, pa me je osipom tj. izlazenjem akni, organizam upozorio da treba da idem kod lekara i da mi nesto ne valja. Cim sam pocela sa uzimanjem lekova odmah su se bubuljice povukle, nisu izlazile nove i svoje lice sam dovela u skoro savrseno stanje kakvo sam imala i pre upala koje su mi se ponavljale, pa sam pila dosta antibiotika. Skoro celu 2005. godinu sam provela na antibioticima za ponavljane upale. Na srecu izlecila sam mokracne kanale. Stalno, pomalo paranoicno kontrolisem urin i vec pola god. je sve ok.
Ali na kraju poslednje upale pocele su ponovo agresivno da mi se pojavljuju bubuljice, iako sam bila pod antibioticima (baktrin i sl.) Od tada, oktobra 2005., ne mogu se osloboditi napasti kad im vreme nije, ne mogu ni da otkrijem unutrasnji zapaljenski proces koji mi ih sigurno izaziva. Tu pretpostavku: da bubuljice, pogotovo kad se jave van puberteta, se javljaju kada postoje ozbiljni problemi u organizmu, imala sam i prosle godine i bila sam u pravu, obzirom da sam imala upalu,. Cim sam pocela da je lecim bubuljice su nestale.
Kada izvadim krv i urin i kada je vec koji put sve u najboljem redu, sve osim lica i bubuljica, ja vise ne znam koje pretrage da obavim. Bila sam i kod endokrinologa na ispativanju hormona. Sve je ok. Dao mi je diane 35 da pijem, sto icinim ve skoro dva meseca. Mozda postoji malo poboljsanje, ali zanemarljivo, ali tezina mi se povacava.

Molim vas da , ako neko ima slicna iskustva, kaze sta sve u unutrasnjosti organizma treba da se ispita da bi se saznao uzrok akni.

Molim Vas, ja postajem sve ocajnija.
T_a_t_j_a_n_a
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 11:12 pm

Post od T_a_t_j_a_n_a »

Ako sam dobro razumela ti ni u jednom trenutku nisi pomislila da odes kod dermatologa????
To sto si imala upalu urinarnih puteva ne mora biti u vezi sa aknama!
Prosto, pila si antibiotike, a oni ubijaju bakterije, ali ne samo te u urinarnim putvima! Antibiotici su verovatno redukovali i broj Propionibacterium acnes- izazivaca akni, pa su se one zato u tom periodu povukle!
Obavezno idi kod dermatologa, pogotovo zato sto nisi u godinama kada su akne, uslovno receno, normalna pojava!
Milica-milica
Novi član
Novi član

Iznenadne bubuljice

Post od Milica-milica »

Hvala na odgovoru.

Kod dermatologa inace sam bila, i to tako sto sam sa posla dosla, ocistila lice sa KLINDAMICINOM, a onda odem kod DERMATOLOGA koji mi na recept prepise isti KLINDAMICIN.

Da li mi mozes reci nesto vise o tim bakterijama koje izazivaju bubuljice?
Postoji li neki lek-antibiotik koji leci njih?

Molim te pomagaj, da ne bi opet na svoju ruku pila antibiotike za upale urinarnog trakta, a da niu nemam upalu.
Ali interesantno je da godinu dana nisam imala bubuljice zahvaljujuci tim antibioticima.

Hvala Tatjana
makki
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Mar 15, 2005 10:43 am

Post od makki »

Antibiotici su samo privremeno reshenje, shtetno na duge staze. Zavisi kakve su ti bubuljice, ako nisu dubinske, potkozne, vec gnojnice, ako imash puno mitisera po licu, mozda bi trebalo da odesh kod kozmeticara najpre na jedno dubinsko cishcenje lica, i da to ponovish par puta, na mesec dana.

To treba da propratish i negom lica, od tretmana do tretmana, neki blagi sapun za lice, recimo sebamed clear face i neka krema koju cesh stavljati na lice nakon pranja sapunom, recimo ovde su vec preporucene RVB krema (nisam koristio), Vichy normaderm (danas kupio u apoteci 1300din.), Sebamed visio hidro gel (600din. u apoteci koristio 2 meseca, nije loshe, ali moze i bolje:) a i kutijica kratko traje, meni oko 2 nedelje).

Ali, ako su bubuljice dubinske, krupne, potkozne, onda se posavetuj sa nekim strucnim dermatologom ili kozmeticarom. Eh da, i problem nece proci preko noci, i mi ostali se borimo u tim godinama sa tim problemom mesecima, godinama, dok ne pronadjemo pravo reshenje. Kozmeticki tretmani i nega su recimo meni pomogli, mada sam tek ishao na jedan tretman "ekspresije komedona", za par dana idem na drugi, posle jednomesecne pauze, nakon tretmana lice mi je bilo bolje nego ikad. Tretman "ekspresija komedona" je 1200din.

Srecno.
T_a_t_j_a_n_a
Novi član
Novi član

Post od T_a_t_j_a_n_a »

Propionibacterium acnes je prirodni stanovnik koze tj. "clan" je fizioloske flore, a samo u odredjenim okolonostima izaziva infekcije (tzv. opurtunisticke infekcije), najcesce kad se zatvori otvor lojne zlezde u kojoj se ta bakterija naseljava!

Od makkija si dobila par odlicnih saveta!
U svakom slucaju antibiotici nisu resenje! Stetni su za imuni sistem i kao posledica prekomernog uzimanja antibiotika moze pojavati neka druga infekcija(na primer gljivicna)!

Nazalost, mnogi dermatozi ce ti dati samo antibiotik :-?
Moras naci nekog deramotoga koji ce ozbiljno shvatiti tvoj problem i koji ce ti dati neku drugu terapiju, mozda roaccutane.....
uz eventualno ciscenje lica ko! Takodje ce ti biti preporucena adekvatna nega....
Mozes da pokusas sa nekom (proverenom!!!) privatnom klinikom, mislim da ce oni vise znacaja pridati problemu akne!
Takodje, privatne dermatolske klinike cesto imaju i svoje kozmeticare, koji ti mogu raditi tretmane ako to lekar predlozi!

I jos nesto- ne pokusavaj da lecis akne kod kozmeticara bez nadzora dermatologa! Ni jedan pravi kozmeticar nece priatati da "leci" akne pre dermatoloskog pregleda!
Kao kozmeticki tehnicar i student medicine kompetentna sam da ti dam ovakav savet!

Veliki pozdrav! :wink:
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Samo mali komentar, ja sam od 2003. ishao kod otprilike 10 dermatovenerologa, i tek mi je pre mesec dana novi dermatolog predlozio da obavezno uradim i dubinsko cishcenje lica kod kozmeticara, cudeci se shto mi to ranije niko od doktora nije predlozio. Tako da, ako cekash na dermatologe u nashim ustanovama, nacekacesh se, pogotovo jer su oni svi protiv branshe kozmeticara (cast izuzecima).

Sama mozesh videti jel ti lice zrelo za komzeticara, ako imash puno mitesera, cnih tackica po licu, proshirenih pora, gnojanica, nema sumnje da ti treba jedno dubinsko cishcenje lica najmanje. I gledaj da odesh kad ti je lice najmanje upaljeno, da bi moglo da se lepo ocisti, jer se jako upaljena mesta ne diraju, bar je meni tako receno. Svrha je da se pore dubinski ociste, shto ne moze nijedna krema/sapun da urade.
Milica-milica
Novi član
Novi član

Iznenadne bubuljice

Post od Milica-milica »

Zahvaljujem se i Makiju i Tatjani.

U ponedeljak cu ici kod dr Komarcevica, dermatologa, nekada kazu jednog od najboljih u bivsoj Jugoslaviji. Iz Novog Sada, obzirom da sam odatle.

Prosirene pore uopste nemam, mitiser pokoji ali ne predstavlja problem.
Muce me akne vulgaris, i to ne vec postojece, nego me muci to sto svaki dan izlaze nove. Zato i mislim da problem mora da se leci iznutra, sa nekim antibioticima. Naravno, ja nisam kompetentna osoba za tu tvrdnju, to je samo moja pretpostavka, ono sto ja osecam.

Mozete li mi reci naziv tih antibiotika koji bi lecili namnozavanje tih bakterija, ako postoje?

Please...
makki
Aktivan član
Aktivan član

Post od makki »

Roakutan se zove lek, pije se otprilike 6 meseci, uz kontrolisanje krvi, znaci pod nadzorom doktora morash biti sve vreme terapije, imash poseban topic ovde na forumu o Roacutane-u, pa lepo ishcitaj, jer nije mala stvar piti takav jedan lek.

To je krajnje reshenje, kad probash sve, a ne pomogne ti nishta.
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm

Post od majja »

Evo sta se meni desavalo, ako neko strucniji od mene prepozna neku gresku, neka me ispravi, ali ja ti dajem savet-sta je meni pomoglo: Lice sam prala svako vece Dove sapunom i frotirnim peskiricem, nemoj mnogo jako da trljas, pogotovo ako imas one crvene duboke, ali svako vece pred spavanje uradi blagi piling sa tim. Posle umivanja, na svaku bubuljicu stavi cinkovu pastu. Ujutru, i tokom dana vise puta, kad god se setis operi lice, ali samo vodom (bez sapuna), sapun koristi samo uvece.
Meni je to pomoglo :D i vise nemam problema uopste. Najbitnije je da se umivas cesto samo vodom...
Nadam se da sam ti pomogla,jer sam istih problema imala a uzasavam se kozmetickih salona, jer sumnjam u cistocu u istim pa ih maksimalno izbegavam, al dobro ja sam bas "slucaj" sto se tice higijene na bilo kom polju i sve sto mogu pravim i radim sama, samo da ne moram da dajem da bilo ko caprka po meni (vise sam za psihica :D :D :D :D :D !)

Pozdrav
T_a_t_j_a_n_a
Novi član
Novi član

Re: Iznenadne bubuljice

Post od T_a_t_j_a_n_a »

Milica-milica napisao:Prosirene pore uopste nemam, mitiser pokoji ali ne predstavlja problem.
Muce me akne vulgaris
Miteseri su nezapaljenska forma acni vulgaris, tj. prethode zapaljenskoj fazi! Naravno, mogu postojati miteseri bez zapaljenja, ali acne vulgaris bez mitesera...uglavnom ne????

Postoje i druge vrste akni koje klinickom slikom nalikuju na acne vulgaris!
Jako je bitno utvrditi da li su u pitanju acne vulgaris ili neke druge acne..... To ce dermatolog najbolje proceniti posle pregleda i eventualno jos nekih analiza!
Uzrok svemu moze da bude i neki hormonalni poremecaj, jer nije bas tipicno da se acne vulgaris pojave u tim godinama!
Jesi li imala akne u pubertetu???

Roaccutan je najcesci lek izbora kod acni vulgaris, ali kao sto makki rece, koristi se kad nista drugo ne pomogne! Dermatolozi se ne odlucuju tako lako za ovaj lek!
Od antibiotika se cesto koristi klindamicin, ali uglavnom nije trajno resenje!
Majjin savet je ok, samo se bojim da kod tebe u pitanju malo teza klinicka slika, ali kod blazih formi akni bio bi od koristi!
Dove je odlican sapun, mnogo manje isusuje kozu od vecine ostalih sapuna, ali cak ni njega ne treba koristiti vise od jednom dnevno kao sto ti je i majja preporucila!
Dodala bih samo nesto sto se pilinga tice- ne treba raditi neki jaci piling od marta do oktobra, zbog veceg izlaganja UV zracima u toku leta! Ovo vazi za svaki tip koze, bilo da je ona potpuno zdrava ili ima mitesere i sl.

Javi kako je bilo kod dr Komarcevica!

Pozdrav!
T_a_t_j_a_n_a
Novi član
Novi član

Post od T_a_t_j_a_n_a »

majja napisao: Nadam se da sam ti pomogla,jer sam istih problema imala a uzasavam se kozmetickih salona, jer sumnjam u cistocu u istim pa ih maksimalno izbegavam, al dobro ja sam bas "slucaj" sto se tice higijene na bilo kom polju i sve sto mogu pravim i radim sama, samo da ne moram da dajem da bilo ko caprka po meni
Sa ovim se potpuno slezem! Kozmeticar ni u kom slucaju ne treba da se igra lecenja akni! To moze biti samo deo terapije ako je dermatolog preporuci, a on ce znati i da preporuci proverenog kozmeticara koji ce opet raditi pod nadzorom dermatologa i samo ono sto dermatolog bude zahtevao, nista na svoju ruku!
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Zahvaljujem se na odgovorima.

Pogotovo mi je bitno ovo da mozda i nemam AKNE VULGARIS nego mozda neke druge.

Za akne vulgaris mi je i rekao dermatolog u drzavnoj koji mi je prepisao klindamicin, tako da sad sumnjam i u tu dijagnozu.

U pubertetu sam imala bubuljice ali nista preterano. Sa oko 18 godina su mi prestale i nisam imala nikakvih, bas nikakvih problema.

Hormonalni poremecaj nemam, bila sam kod endokrinologa i ispitala sve u januaru, sve je ok. Endokrinolog mi je prepisala DIANE 35 da koristim tri meseca, jer kako sama kaze "Steta je da devojka koja brine o sebi i svom izgledu, ima takve bubuljice". Treba da idem kod nje na kontrolu negde u aprilu.

Od DIANA stanje se jeste malo stabilizovalo, ali samo jako malo. I dalje je to previse bubuljica i crvenila.
Cudno je kako mi se intezitet pojavljivanja bubuljica menja po periodima.

Primetila sam da neki osmi, deveti, deseti, jedanaesti, dvanaesti dan menstruacionog ciklusa je invazija bubuljica, kao i period pred samo dobijanje.

Ili je to samo cudna koincidencija.

Mislim da sam na nekom topicu ovde procitala da cim se prestane sa kontracepcijom, odmah se stanje lica vrati na ono pre koriscenja pilula.
Molila bih i da mi neko ovo razjasni, da li je tako ili ne.

Danas sam u stanju primirivanja bubuljica, jer jos malo treba da dobijem PMS, tako da ipak danas necu ici kod dr Komarcevica, nego za koji dan kako bi mu stanje svog lica pokazala u pravom svetlu.

Hvala svima koji pomazu da shvatim svoje stanje.

Inace koristim i Vichy kremu i dove sapun , klindamicin....
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Od antibiotika se cesto koristi klindamicin, ali uglavnom nije trajno resenje!

Tatjana, ako mozes molim te objasni na kako klindamicin se koristi, kao losion ili kao tablete ili kapsule?
T_a_t_j_a_n_a
Novi član
Novi član

Post od T_a_t_j_a_n_a »

Klindamicin se proizvodi i u obliku losiona, gela, tableta.....
U svakom slucaju je antibiotik i stetno ga je dugo uzimati!
Naravno, ako vec mora da se koristi manje je opasno primenjivati ga lokalno tj. u obliku gela ili losiona, nego kljukati se antibioticima...... ali kod lokalne primene mu je i efekat slabiji....
Milica-milica
Novi član
Novi član

Post od Milica-milica »

Losion klindamicin koristim i koristila ga jos odavno, takodje clindasome gel. ne pomaze uopste vise nazalost.
Odgovori