Grickanje noktiju....
Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, moderato, admin, goranai
Grickanje noktiju....
Molim vas preporucite mi neki proizvod protiv ovog problema.....Ocajno se osecam......please.......
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Iz iskustava.... 23 godine sam grickala nokte i ruke su mi bile ocajne. Prestala sam tako sto sam mazala taman lak i posle nedelju dana vise mi ruka nije krenula ka ustima. Pokusavala sam i sa ljutom papriciom i sa raznim lakovima ali nista mi nije uspevalo. Sve ide iz mozga.
Dok sam ucila dermatologiju, bila je jedna recenica koju i dalje pamtim- Grickanje noktiju nema svoju patogenezu- to je odlika psihicki nestabilnih ljudi.... Tu sam se opasno zapitala.... I tako prestala!
Nadam se da ces uspeti!!!!!!!!
Dok sam ucila dermatologiju, bila je jedna recenica koju i dalje pamtim- Grickanje noktiju nema svoju patogenezu- to je odlika psihicki nestabilnih ljudi.... Tu sam se opasno zapitala.... I tako prestala!
Nadam se da ces uspeti!!!!!!!!
Pozdrav!
Grickanje noktiju predstavlja neadekvatan (nekonstruktivan) odgovor na stresnu situaciju. Ljudi zakljucuju da se radi o emotivno nestabilnoj osobi. To je samo jedan od simptoma neuroza. Ne treba da nas cudi da preko 80% ljudi ispoljava neki oblik neuroticnog ponasanja. Ono je uzrokovano neskladom izmedju preteranih zahteva sredine i mogucnosti pojedinca, pred koga se takvi zahtevi postavljaju. Vrlo je bitno znati sta uzrokuje takvo ponsanje, kako bismo znali kako da se borimo sa njim. Dakle, problem je iskljucivo psiholoske prirode. Sa ispunjavanjem razlicitih ciljeva koje postavljas sebi ili koje ti drugi postavljaju, situacija ce se popravljati. Treba se skoncentrisati na problem (mada je to kod neuroza ponekad teze, jer se ispoljava rigidno - nefleksibilno ponasanje) i raditi na ostvarivanju ciljeva. Resenje treba traziti u izbegavanju svih onih cinilaca koji nam „dizu pritisak“ i podsticu strepnju (strepnju da necemo moci da damo odgovor kakav se od nas ocekuje). Upamti, niko nije savrsen (samo pogledaj ljude oko sebe) i ako u necemu pogresis, to je sasvim ok. Greske ne treba shvatati tragicno. Sve se menja, pa i mi sami postajemo pametniji, jer ucimo na sopstvenim greskama.
Za one koje ova tematika interesuje, preporucujem:
Hornaj. K.: „Neuroticna licnost naseg doba“, Cigoja, Beograd, 2005.
Pozdrav,
mr M.
Pozdrav,
mr M.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Do sad, do svoje 22. godine, ovo me nikad nije zanimalo!
To radim otkad znam za sebe...nisam grickalicu upotrijebio od kad su mi mama i tata odrzavali nokte
Ima sve ti smisla sto kazete...stres, nervoza ali i navika!
Mozda se ne osjecam uvijek stresno ali to samo od sebe dode i evo opet grickas nokte i tako u nedogled!
Od svoje 15. do 20. godine sam pusio...onda sam znao sta cu s rukama, ali od kad ne pusim, vec 2 godine ne znam sta bi s rukama!
Jos kad imas akne po licu eto ti dodatni razlog da nemas samopouzdanja!
A sto je najgore - sve ostalo me u zivotu izdize od ostalih i ne bi se trebao tako osjecati ali nema tu pomoci!
Radje cu to sve prozivljavati u krugu svoje obitelji i najblizih, manje izlaziti van uvecer, ali i inace...
Ljudi su pokvareni a ne zelim da mi jos nabiju komplekse koje vec imam!
Naci ce ti bilo sta da te spuste i da se ne osjecas sretnim!
Sve to ima veze sa grickanjem noktiju...
To radim otkad znam za sebe...nisam grickalicu upotrijebio od kad su mi mama i tata odrzavali nokte

Ima sve ti smisla sto kazete...stres, nervoza ali i navika!
Mozda se ne osjecam uvijek stresno ali to samo od sebe dode i evo opet grickas nokte i tako u nedogled!
Od svoje 15. do 20. godine sam pusio...onda sam znao sta cu s rukama, ali od kad ne pusim, vec 2 godine ne znam sta bi s rukama!
Jos kad imas akne po licu eto ti dodatni razlog da nemas samopouzdanja!
A sto je najgore - sve ostalo me u zivotu izdize od ostalih i ne bi se trebao tako osjecati ali nema tu pomoci!
Radje cu to sve prozivljavati u krugu svoje obitelji i najblizih, manje izlaziti van uvecer, ali i inace...
Ljudi su pokvareni a ne zelim da mi jos nabiju komplekse koje vec imam!
Naci ce ti bilo sta da te spuste i da se ne osjecas sretnim!
Sve to ima veze sa grickanjem noktiju...

Re: Pozdrav!
Mislim da je problem taj sto to radim iz navike.....postoji li neki preparat protiv toga....neki lak itd,...gde to mogu naci? Pozdrav svimamr M napisao:Grickanje noktiju predstavlja neadekvatan (nekonstruktivan) odgovor na stresnu situaciju. Ljudi zakljucuju da se radi o emotivno nestabilnoj osobi. To je samo jedan od simptoma neuroza. Ne treba da nas cudi da preko 80% ljudi ispoljava neki oblik neuroticnog ponasanja. Ono je uzrokovano neskladom izmedju preteranih zahteva sredine i mogucnosti pojedinca, pred koga se takvi zahtevi postavljaju. Vrlo je bitno znati sta uzrokuje takvo ponsanje, kako bismo znali kako da se borimo sa njim. Dakle, problem je iskljucivo psiholoske prirode. Sa ispunjavanjem razlicitih ciljeva koje postavljas sebi ili koje ti drugi postavljaju, situacija ce se popravljati. Treba se skoncentrisati na problem (mada je to kod neuroza ponekad teze, jer se ispoljava rigidno - nefleksibilno ponasanje) i raditi na ostvarivanju ciljeva. Resenje treba traziti u izbegavanju svih onih cinilaca koji nam „dizu pritisak“ i podsticu strepnju (strepnju da necemo moci da damo odgovor kakav se od nas ocekuje). Upamti, niko nije savrsen (samo pogledaj ljude oko sebe) i ako u necemu pogresis, to je sasvim ok. Greske ne treba shvatati tragicno. Sve se menja, pa i mi sami postajemo pametniji, jer ucimo na sopstvenim greskama.
Pozdrav,
mr M.
i ja isto
godinama sam grickala nokte pa sam onako ruzne skrivala i onda sam nasla jednostavno resenje-ugradila sam vestacke! super stvar! nisu onako kao kad zamisljamo tranvestite nego izgledaju sasvim prirodno, mogu biti i sasvim kratki, preko ti premazu i neki gel pa se skoro nista ne primecuje. prvi put kad sam ih stavila bilo mi je tesko da se priviknem pa sam ih stalno nesto drndala, turpijala chupkala gurala/ ali ipak bila presrecna!/ na kraju od nervoze i pokidala /teskom mukom, bogami dobro ih zalepe/ ali posle sam iskulirala i navikla se skroz. sad su mi skroz izrasli moji nokti i bas su lepi ali ocekujem da mi puknu posto su moji preslabi i tanki pa mi je problem dok mi rastu da ih odrzim. i tako prestala sam da ih grickam posto stvarnio nije bilo smisla jesti plastiku. istina-krenula mi je saka par puta ka ustima ali stvarno nema smisla...
uglavnom prosecna cena nadogradnje sa gelom je 800 din mada sam pre neki dan videla i za 600, s tim sto se gel okrnji nakon 2-3 nedelje pa ides na korekciju koja je upola cene ili nokat pojedinacno/80 din/ a u nju spada: nov nokat ako se polomio, sredjivanje nokta i oko nokta, ponovno stavljanje gela i lakiranje. sad i sa svojim noktima nemam problema sa grickanjem jer sam jednostavno na to zaboravila.
eto,probaj.
uglavnom prosecna cena nadogradnje sa gelom je 800 din mada sam pre neki dan videla i za 600, s tim sto se gel okrnji nakon 2-3 nedelje pa ides na korekciju koja je upola cene ili nokat pojedinacno/80 din/ a u nju spada: nov nokat ako se polomio, sredjivanje nokta i oko nokta, ponovno stavljanje gela i lakiranje. sad i sa svojim noktima nemam problema sa grickanjem jer sam jednostavno na to zaboravila.
eto,probaj.
Pozdrav!
fic1984hr, potpuno si u pravu sto se tice samopouzdanja. Kada nam se desi bilo sta sto remeti nase idealno ja (kvari sliku o sebi), skloni smo da to dozivljavamo tragicno i cini nam se da i svi drugi to primecuju (sto je ipak preuvelicavanje, ali se tako dozivljava). A narocito ne volimo da to drugi primete. S druge strane, mnogi ljudi su skloni da u tudjoj nesreci traze svoju srecu, jer na taj nacin jacaju svoje samopouzdanje (da ne objasnjavam ovo detaljnije, jer je i to odlika neuroze, a veoma je lepo objasnjeno u knjizi) i da namerno i sistematski nabijaju komplekse drugima. Onoga trenutka kada pred takvim osobama pokazes da te to pogadja - gotov si! Oni su, pojednostavljeno receno, kao ajkule koje osete krv. U stvari, radi se o jednom vrlo jednostavnom mehanizmu - tendenciji da se umesto svojim problemima, pozabave tudjim. Praznina u sopstvenom zivotu se mora ispuniti tudjim (lakse je gledati u druge nego u sebe). Sta raditi? Ma kako izgledalo tesko (a nemojte misliti da nije), ne sakrivajte se. Akne su pitanju - digni glavu gore i prodji pored njih. Gledaju te - ne obaraj pogled, vec gledaj i ti njih. Komentarisu izgled - reci da znas i da radis na tome, a kada prodje, proci ce. Ali nemoj brzo da bezis sa takve teme, ako je zapocnu, jer ce im to opet biti signal da pokazujes slabost. Prihvati razgovor - pitaj kako se oni bore sa tim problemom, jer su ga verovatno imali. Preuzmi inicijativu nad onim sredstvom kojim su hteli da te napadnu. Pusti ih neka govore, a mozda ti i daju koji koristan savet. Od tog trenutka, vise im neces biti interesantan. Na kraju krajeva, videces da razgovor o problemu vodi ka njegovom prihvatanju i nalazenju konstruktivnog resenja. Najbolje je razgovor o problemu zapoceti sa nekim ko ti je najblizi i u koga imas puno poverenja, a to su uvek roditelji. Oni ce ti uvek dati podrsku, a to je najbitnije. Ukoliko si ipak pod velikim pritiskom, onda je ipak bolje malo se izdvojiti, ali u tom slucaju - nikako se dodatno ne opterecivati mislima o tom problemu. Akne, nokti, ne gledajte u njih, - radite nesto drugo sto vas ispunjava i smiruje. Nebitno sta je u pitanju - citajte knjigu, gledajte tv, slusajte muziku, setajte po internetu, bilo sta, samo se nemojte opteresivati problemom. Izbegavajte osobe koje vrse pritisak na vas.
Za pocetak, iz estetskih razloga, umesto da grickate nokte, ili da ceskate kozu po licu/telu, zamenite objekat vase potrebe. Uzmite nesto sto vam je pri ruci. Olovku, gumicu, svezanj kljuceva, bilo sta i igrajte se sa njima u ruci. Naravno, to su privremena resenja, ali bar ce se eliminisati los estetski efekat. Kad god krenete da grickate nokte ili da se pocesete i zagrebete po licu, setite se efekta koji sledi i zaustavite se. Pocnite aktivno da kontrolisete svoje pokrete.
Inace, za otklanjanje stresa je najbolje baviti se sportom. Birajte, hocete li aktivnost u kuci, ili van nje. Moj predlog - plivanje. Posle 1000 do 3000m. necete biti sposobni da grickate nokte.
Provereno relaksirajuce.
Pozdrav,
mr M.
Za pocetak, iz estetskih razloga, umesto da grickate nokte, ili da ceskate kozu po licu/telu, zamenite objekat vase potrebe. Uzmite nesto sto vam je pri ruci. Olovku, gumicu, svezanj kljuceva, bilo sta i igrajte se sa njima u ruci. Naravno, to su privremena resenja, ali bar ce se eliminisati los estetski efekat. Kad god krenete da grickate nokte ili da se pocesete i zagrebete po licu, setite se efekta koji sledi i zaustavite se. Pocnite aktivno da kontrolisete svoje pokrete.
Inace, za otklanjanje stresa je najbolje baviti se sportom. Birajte, hocete li aktivnost u kuci, ili van nje. Moj predlog - plivanje. Posle 1000 do 3000m. necete biti sposobni da grickate nokte.

Pozdrav,
mr M.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm
Sve je bas tako kao sto si napisao...nazalosta ali je.
Ljudi ce ti zbog svojeg problema ici zagorcati tvoj zivot.
I to tako nisko...oni ce to sto su ti rekli zaboraviti za 10 min a tebi ce to odzvanjati u glavi jos 2 tjedna!
Zato se bolje povuci u sebe...bar na neko vrijeme!
Ja sam isto napravio...malo mi je sad vec dosta svega ali ide na bolje...i onda cu se samo pojaviti!
A najveca je greska sto ljudi ne zele sami sebi priznati i prihvatiti svoj problem...kao sto nisam ni ja i tek nakon 2 godine pocinjem prihvacati, ali ne na pravi nacin. To covjeku donosi vise nesrece nego da otvoreno razgovara s ljudima o tome...ali ja nisam taj tip.
Mozda sam zbog toga nesretniji od ljudi koji imaju isti problem kao ja, ali nema veze, bolje cu ga sam sa sobom rijesiti nego da se drugi nasladjuju mojom nesrecom...
Nije isto imati mali problem s licem i veeelikih kao sto sam ja imao donedavno...imam i sad al manje izrazeno (jos prosli mjesec - sad je booolje...i ide na bolje - zato sto ulazem i puno vremena i $ u to).
Ljudi su cesto nerealni...smatraju svoj problem prevelikim (Iako znamo da je svakom covjeku njegov problem najveci) a ja sam bio dosta tolerantan prema svom problemu...nikad ga nisam smatrao nekim velikim nedostatkom dok nije krajem 2004 preraslo u ozbiljan problem!
Svatko ko god prode i preboli neki veliki problem ili bolest...to covjeka ojaca! Ali stvarno je tako... Osim toga, imamo vise razumijevanja za tude slicne probleme ako nista drugo!
Ali bez obitelji ne bi mi to imalo sve smisla!
Ako necete to dijeliti s drugima, nekom se morate povjeriti i pozaliti, mislim da su roditelji najbolji za to!
Ljudi ce ti zbog svojeg problema ici zagorcati tvoj zivot.
I to tako nisko...oni ce to sto su ti rekli zaboraviti za 10 min a tebi ce to odzvanjati u glavi jos 2 tjedna!
Zato se bolje povuci u sebe...bar na neko vrijeme!
Ja sam isto napravio...malo mi je sad vec dosta svega ali ide na bolje...i onda cu se samo pojaviti!

A najveca je greska sto ljudi ne zele sami sebi priznati i prihvatiti svoj problem...kao sto nisam ni ja i tek nakon 2 godine pocinjem prihvacati, ali ne na pravi nacin. To covjeku donosi vise nesrece nego da otvoreno razgovara s ljudima o tome...ali ja nisam taj tip.
Mozda sam zbog toga nesretniji od ljudi koji imaju isti problem kao ja, ali nema veze, bolje cu ga sam sa sobom rijesiti nego da se drugi nasladjuju mojom nesrecom...
Nije isto imati mali problem s licem i veeelikih kao sto sam ja imao donedavno...imam i sad al manje izrazeno (jos prosli mjesec - sad je booolje...i ide na bolje - zato sto ulazem i puno vremena i $ u to).
Ljudi su cesto nerealni...smatraju svoj problem prevelikim (Iako znamo da je svakom covjeku njegov problem najveci) a ja sam bio dosta tolerantan prema svom problemu...nikad ga nisam smatrao nekim velikim nedostatkom dok nije krajem 2004 preraslo u ozbiljan problem!
Svatko ko god prode i preboli neki veliki problem ili bolest...to covjeka ojaca! Ali stvarno je tako... Osim toga, imamo vise razumijevanja za tude slicne probleme ako nista drugo!
Ali bez obitelji ne bi mi to imalo sve smisla!
Ako necete to dijeliti s drugima, nekom se morate povjeriti i pozaliti, mislim da su roditelji najbolji za to!
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jun 13, 2009 6:28 pm
dermatologija - kozmetologija
ja sam jedna od devojaka koja je grickala nokte ali to je proslost zahvaljujuci nadogradnji noktiju. prosto me bilo sramota da odem u neki salon sa takvim izgrickanim noktima pa sam narucila knjigu .....nokti i zivot uz njih ......u knjizi je dat detaljan opis kako se to radi pa nisam imala problema da savladam nadogradnju redovno sam je stavljala i tako sam prestala da grickam nokte, a sada mi knjiga sluzi da negujem svoje prirodne.ako nekoga interesuje nesto vezano za nokte toplo preporucujem da odete na http://lepinokti.com i izmete primerak knjige
sada sam zadovoljna svojim noktima i vise ih ne krijem
bravo za mene.
sada sam zadovoljna svojim noktima i vise ih ne krijem

- dolce-vita
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Nov 06, 2008 8:32 pm