Postovani,
pre dva meseca mi se na kozi pojavilo crvenilo, koje je posle par dana postalo izuzetno bolno i pojavio se gnoj. Isto mi se pojavilo u neposrednoj blizini nekoliko dana po prolasku prve promene. (ovo je bilo na sedalnom predelu) Malo kasnije, isto crvenilo mi se pojavilo ponovo, samo sto je ovog puta bilo toliko bolno da nisam mogla da hodam (bilo je locirano na zadnjem delu leve butine), a otok je bio precnika 10cm. Otisla sam kod dermatologa, stavljala obloke rivanola i primila 10 penicilina. Posle 10-tak dana, gnoj se iscistio.
Pre nekoliko dana mi se pojavila ista stvar na tri mesta - dva manja na stomaku, i jos jedan na sedalnom predelu. Lekar opste prakse me je uputio na Infektivnu kliniku, gde mi je uspostavljena dijagnoza Furunculosis Cutis, i receno mi da to moze da bude izazvano stresom, a da je u svakom slucaju jedini uzrok pad imuniteta, i da nista ne mogu da preduzmem kako bi ove stvari u buducnosti sprecila. Jedino sto mogu da uradim je da uzimama Clindamicin 600mg 2x1 svaki put kada mi se nove promene jave?
O cemu se zapravo radi, sta je uzrok ovome i na koji nacin to mogu da sprecim?
Unapred hvala na svakoj pomoci.
furunculosis cutis
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Potrebno je detaljno proveriti stanje imunosistema, od obicne krvne slike, do imunoglobulinskih frakcija. Takodje, uraditi i HIV test, proveriti biohemiju krvi (hepatogram), eventualno i kortizo. Potreban je UZ trbuha, ako je moguce sa pregledom nadbubrega (sa nadom da se nece videti). Promene na kozi leciti na osnovu brisa, a ako je u pitanju ponavljanja Stafilokokna infekcija, dati i ekstencilin (ako ga nadjete)... Ukoliko je imunomehanizam kometentan, ili hiperreaktivan, moze se dati i Imuran. Ako postoji imuodeficijencija, dalje traziti uzrok, eventualno razmotriti davanje gamaglobulina i/ili interferona. Spoljasnja toaleta koze klindamicinskim losionom svako jutro.
Sve najbolje.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.