Cudna alergija!

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

jelenajagodina
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 25, 2005 9:34 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Cudna alergija!

Post od jelenajagodina »

Imam 23 godine, u 7 nedelji trudnoce sam. Ono sto me muci jeste jako cudna alergija. Nakon tusiranja, uglavnom, pocinje nesnosni svrab. I kada se pocesam od noktiju se stvaraju neka zadebljanja (crvena) i to se povuce nakon 2-3min. Nekad me svrbi i ujutru, popodne ali uglavnom nakon tusiranja! Koristim iskljucivo kupke na bazi mleka i meda i tzv. pufnu (mrezica za pravljenje dodatne pene) za tusiranje, ali je vise ne koristim jer pretpostavljam da je to od iste. Kod dermatologa ne zelim da idem jer kod nas u bolnici nema onih zainteresovanih koji bi pomogli.
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am

Post od goranai »

Najverovatnije da se radi o dermografizmu-urticarii factitii. Pokusajte da uradite test na dermografizam. Zamolite nekoga da vam pomogne. Neka uzme hemijsku olovku i iskljuci je. Zatvorenom hemijskom olovkom neka pokusa na vasim ledjima na kozi da napise vase inicijale ili mrezicu za igru 0X neka sacekajte 1-2 minuta i prevucite prstima preko ispisnog ako se oseca izdignuce pod prstima to je Izrazen dermografizam ili Urtivaria factitia. Ona ima svoje ishodiste u prenadrazenosti vegetativnog nervnog sistema. Pomazu umereno suncanje, i atihistaminici kao sto su Atarax, Sinequan, Lentostamin, Phenergan. Mogu se koristiti i lokalna sredstva za hladjenje i umirivanje svraba -Mleka za telo sa dodatkom menthola. Prilikom kupanja izbegavakjte toplu vodu-odredite nivo temperature koji Vam najmanje izaziva svrab. Nemojte uzimati lekove dok ste u drugom stanju
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
jelenajagodina
Stalni član
Stalni  član

Post od jelenajagodina »

Koliko je opasna ova alergija u trudnoci? Meni zaista i ne smeta toliko, jer se trudim da jos vise ne iritiram kozu! Koja je, po Vama, najbolja terapija za trudnicu?
laufer
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 29, 2005 5:18 pm
Kontakt:

Isti problem

Post od laufer »

Pozdrav...
Neznam ni ja sam kako valda slucajno naleteh ovde na forum posto sam vec postao ocajnik od lecenja ovog problema pa sam se bacio na net nebili ista saznao o ovome i kako se ovoga resiti. Imam isti problem kao i devojka iz Jagodine. Sve je pocelo kao neopisivo dosadni svrab i nakon sto se pocesem izadju mi sese tj otekline po kozi kao da me je medved kandzama dokazio. Javio sam se doktoru u somboru nakon cega sam dobio dexazon tablete da pijem ali mi nisu pomogle , nakon kontrole su mi dali sinopen i dexzazon inekcije 7 komada svaki dan i posle toga opet tablete po semi 5 dana po 3 , pa 5 dana po dve i 5 dana po jednu ali mi ni to nije pomoglo. Doktori opste prakse klazu alergija na hranu...... onda sam bio kod privatnika i kao ona je gledala pod mikroskopom bris koze i dala mi neku kremu koju sam mazao 5 dana cak se ni kupati nisam smeo. Takodje ni ovo mi nije pomoglo. Bio sam u novom sadu kod jedne doktorice koja mi je radila ovaj test sa hemiskom i jasno su se videli tragovi hemiske olovke. Tada mi je rekla da imam neku orticariju ili koprivnjacu i dala opet 7 inekcija dexzazona i sinopen medjutim nista mi nije pomoglo. Trazila je bris nosa i grla ali i to je bilo ok bez infekcije i bakterija. Nakon svega kad smo se culi rekla je da dodjem na kontrolu. Ovo mi vec traje oko 5 meseci. Te vas molim za strucniju pomoc i misljenje sta raditi jeli ovo izlecivo jer mi vec prestavlja problem.... P.S. dok sam primao dexzazon i sinope inekcije i lekove posle bilo je ok i ugojio sam se 12 kg za 1 mesec a nakon prestanka terapije sve postarom.
Unapred zahvalan Velimir iz sombora
jelenajagodina
Stalni član
Stalni  član

Post od jelenajagodina »

E sad sam se vec uplasila, ne zbog mene vec zbog bebe! Juce sam radila taj test za hemijskom ali se nisu pojavila ta tzv. zadebljanja. Meni se to pojavljuje na mesto na kom me svrbi, kada se pocesam! STA DA RADIM?
UNAPRED ZAHVALNA
goranai
Saradnik

Post od goranai »

U trudnoci je najbolje koristiti mleka ili tecni puder sa mentolom protiv svraba
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
jelenajagodina
Stalni član
Stalni  član

Post od jelenajagodina »

Znaci, ova alergija ne moze da bude problem po bebicu?????
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Nemoj samo da bebica oseti da si uznemirena i zabrinuta. Bebice sve osete sta se sa majkom desava. Bilo bi dobro da se u mislima relaksiras, da slusas muziku koja opusta , mozda cak da pomazis kucnog ljubimca. Tvoj strah i adrenalin koji proizvodi stres su jedino sto moze da joj fali.
Pricaj sa bebicom i izvini joj se za malo adrenalina. Zato je vazno da se ne ceses i da mozes mirno da spavas dok se bebica ljuljuska u svom vodenom kreveticu
laufer
Novi član
Novi član
Kontakt:

:)

Post od laufer »

Lako se vama opustati ali ja svasta sam probao i nemogu da se resim ovog dosadnog svraba i oticanja koze posle cesanja a bogme i bez cesanja...... jedino da pocnem da pijem bensedine mozda pomogne... Cudi me da nema ni jedan doktor koji bi se ozbiljno bacio na ovaj problem i pomogo meni i ljudima koji imaju problem kao nas dvoje....
nisam pametan vise jer me ovo izludjuje i pomalo pocinje zabrinjavati.
goranai
Saradnik

Post od goranai »

Dexason se ne preporucuje kao lek prvog izbora u ovim slucajevima upravo zato sto on pravi dodatnu nervozu- stres. radije treba probati sa Atarax-om ili Zyrtec-om ili Claritinom ili Aerius-om. To naravno ne vazi za trudnice. Koprivnjace pa i ova se mogu shvatiti kao tigrovi od hartije koji nas plase a ne mogu nam nista. Obicno prodju same od sebe kada dignemo ruke od njih- one dignu ruke od nas. Pravi uzrok se otkrije u manje od 20 % slucajeva. Znala sam pacijenta koji je obisao sve Beogradske bolnice isao na sva ispitivanja- sve do biopsije jetre, bubrega, kicmene mozdine, zeludca, creva, mozga... Nosio je svoju zdravstvenu dokumentaciju u koferu sa tockicima jer nije mogao da je nosi u rukama koliko je bila teska. Kakav god je usao u bilo koju bolnicu-lezao je 9 puta ukupno vise od godinu dana- gori je iz nje izasao. Ja sam ga lecila preko 10 godina. Jos uvek je ziv i zdrav i zivahan.
U poslednje vreme mi se ne javlja zbog zdravstvenih tegoba, mislim da koprivnjacu jos uvek ima ali je sve manje primecuje.
laufer
Novi član
Novi član
Kontakt:

Pitanje

Post od laufer »

Dali mi mozete reci sta moze biti uzrok toj nervozi koze?
laufer
Novi član
Novi član
Kontakt:

Lice

Post od laufer »

Jeste to ste u pravu ignorisati... Ali kako to uciniti kada vam to naidje po locu strasno izgleda...... Imam osecaaJ ko da sam chicha ili sav u kraterima zna mi i po usima izaci...... imam osecaj ko da imam struju u zivcima ispod noktiju i na nekim delovima tela... Zamislite kako je kad se ljubim sa devokom i usne mi na nekim delovima oteknu kao da sam se udario i tako neko vreme i onda se povuce samo.... Na svaki udarac reagujem , udarac rukom po ledjima nakon par minuta bukvalno se ruka vidi na ledjima, jednom sam iz sale napisao svoje ime na ledjima.... To nisu bas mala zadeblanja da se pod prstima na zmurecki osete ovo see bas vidi i zadebljanja su ko risevi.....
Kod odktora vise nezelim da idem jel gde god da odem njihovo je da pijem samo dexazon i to je to ... Od toga sam se ugojio ko krmaca i jedem toliko da nije humano :)
Po 10 puta na dan ... Za mesec dana 13 kila to je jako puno.... Sad sam prestao dexazone i skinuo 4 kila mnogo se bolje osecam .... Nedavno sam bio u apoteci rekao gospodji kako i sta i ona mi dala neku kremu pavlovicevu sa nekim sumporima i sta ja znam mirise mi na deterdzent za sudje . To mi je pomoglo bio sam skoro 2 nedelje miran ali sad opet... Pokusacu one lekove sto vi preporucujete. Nemam vise izbora.
Jos jedno pitanje. Dali ovo moze da se pojavljuje i kao uzrok nekog drugog problema .... milim na problem sa nekim od organa, zlezda?
elena1988
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Nov 30, 2006 2:03 pm

Post od elena1988 »

da li ima nekih novosti povodom ove teme, neki savet za ovaj problem ili bilo sta?
sandrakg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Okt 30, 2008 10:53 am

Post od sandrakg »

vidim da sam ja malo zakasnila!!! nema skorijih postova.

dermografizam mi je konsatovan pre godinu i po dana, i od tada moje muke ne prestaju.. doduse, prestanu na leto. Doktori su mi rekli da je na nervnoj bazi. Medjutim, imam problem i sa zeludcem, tako da su mi to povezali sa tim. ILi mi zeludac pravi alergiju ili mi alergija stvara bolove u zeludcu... ko ce ga znati! sto je jako interesanntno to su mi potvrdili i doktor na koznom i doktor za zeludac (na znam kako mu je strucan naziv zvanja, izvinjavam se!)

I jos nesto... sa tim se zivi :) ako me razumete. Prolazi samo od sebe!
Korisnikov avatar
Iksa
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 14, 2006 8:36 pm

Post od Iksa »

sandrakg napisao: doktor za zeludac (na znam kako mu je strucan naziv zvanja, izvinjavam se!)
gastroenterolog :wink:

Inace, alergije jesu polje koje je jos uvek nedovoljno izuceno, zato svako neka "proucava" svoj problem, jedino sto mozete samo je da otkrijete provokativne faktore i da ih izbegavate, uz terapiju, naravno.
Odgovori