brijanje i bubuljice

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
renault
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Avg 14, 2007 7:41 pm

brijanje i bubuljice

Post od renault »

Imam 28 god i jos uvek imam problem sa bubuljicama, zanima me koji su preparati posle brijanja preporucljivi, cime se brijati isl.Takodje sam cuo da je mozda dobra Patenol krema za posle brijanje???
marko_87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 07, 2007 3:17 pm

Post od marko_87 »

Ja imam 20 godina i isti problem. Naime, posle brijanja mi iskoce bubuljice, i ako se ne brijem 3-4 dana, tj. ako malo "zarastem" lice mi se ocisti i bubuljice se povuku, pa posle brijanja opet ista prica... Pogotovo mi smetaju sitne bubuljice sa obe strane vrata, koje se javljaju u grupicama od 10-15 komada i dosta ruzno izgledaju. Probao sam sa nivea-inim balzamom za osetljivu kozu za posle brijanja, ali bez nekih vecih rezultata.
mr M
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Mar 25, 2006 2:09 am

Post od mr M »

marko_87 napisao:Ja imam 20 godina i isti problem. Naime, posle brijanja mi iskoce bubuljice, i ako se ne brijem 3-4 dana, tj. ako malo "zarastem" lice mi se ocisti i bubuljice se povuku, pa posle brijanja opet ista prica... Pogotovo mi smetaju sitne bubuljice sa obe strane vrata, koje se javljaju u grupicama od 10-15 komada i dosta ruzno izgledaju. Probao sam sa nivea-inim balzamom za osetljivu kozu za posle brijanja, ali bez nekih vecih rezultata.

Marko_87,

Pre par nedelja je bilo reci na temu brijanja (drugacijim povodom), pa mislim da bi bilo dobro da pogledas tu temu. Link je:

http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 32a8e8cc66

Posto ti se bubuljice javljaju iskljucivo posle brijanja, problem je u tehnici. Brijanje je proces redukcije (i to lagane i nezne) dlaka. I to prvo kretanjem niz dlaku, pa posle postrance (u oba smera). Ako se budues izbrijavao (kretanje brijaca uz dlaku) osetices grebanje, preskakanje, otpor koji pruzaju dlake, a posledica je povecanje pritiska brijaca na kozu (cesto nesvesno) i usecanje nozica u kozu. Ukoliko koristis brijac sa 2,3,4,5 i vise nozica (a to najveci broj ljudi danas koristi), nikako ne bi smeo da se izbrijavas. Sistem rada brijaca sa vise nozica je da podizu dlaku i odsecaju je, tako da se ona posle toga vraca ispod povrsine koze. Problemi nastaju kada treba da izbije kroz kozu. Tamo gde ne moze, savija se, ubada u tkivo i gnoji se. I jos nesto - sto vise nozica na brijacu, to je veca mogucnost iritacije koze. Prvi podize dlake, drugi sece (vec tada se krema skida sa koze), a treci, cetvrti, peti (zavisi kojiko ih brijac ima) se krecu po nezasticenoj kozi. Necija koza to moze da izdrzi, necija ne.

Pogledaj malo forume sajtova koje sam naveo u linku.

Najbolji znak da li si se dobro obrijao jeste da koza ne reaguje prilikom ispiranja toplom vodom. Ukoliko osetis peckanje, i after-shave losion i/ili balsam posle brijanja ce te peci.

Ukoliko tokom dana osetis svrab na kozi, a koza pocne da crveni, to je znak da ce na tom mestu doci do gnojenja. Namazi to podrucje rastvorom 1% klindamicina (imas ga u svakoj apoteci). Mozda ce te malo peckati, ali ce spreciti gnojenje. Inace nemoj ga stavljati vise puta dnevno, jer isusuje kozu.

Za renoa:

Ukoliko imas problema sa mladalackim bubuljicama (aknama), a ne bubuljicama posle brijanja, licno ti ne bih savetovao brijace sa vise nozica. Plasiticni brijaci sa jednim nozicem ce ti sigurno pomoci (Bic, Wilkinson, Super-max (Kwik)).

Kao sto sam rekao Marku, pogledaj forume onih sajtova. Meni su pomogli. Preko 20 godina se brijem, a da sam tek sada saznao da se uopste nisam dobro brijao. Od pre nekoliko meseci sam poceo da uzivam u svakodnevnom brijanju (inace mi je brada stravicno jaka).

I jos nesto. Ne verujte reklamama proizvoda za brijanje. Ako napravite dug i brz pokret od uveta do vrha brade, kao momak sa televizijske reklame (Gillette) , to nece ostati bez posledica. Onaj drugi kome se devojka kaci oko vrata (reklama za Niveu), uopste nije dobro obrijan.

Pozdrav,
mr M.
Odgovori