brijanje i bubuljice
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
brijanje i bubuljice
Imam 28 god i jos uvek imam problem sa bubuljicama, zanima me koji su preparati posle brijanja preporucljivi, cime se brijati isl.Takodje sam cuo da je mozda dobra Patenol krema za posle brijanje???
Ja imam 20 godina i isti problem. Naime, posle brijanja mi iskoce bubuljice, i ako se ne brijem 3-4 dana, tj. ako malo "zarastem" lice mi se ocisti i bubuljice se povuku, pa posle brijanja opet ista prica... Pogotovo mi smetaju sitne bubuljice sa obe strane vrata, koje se javljaju u grupicama od 10-15 komada i dosta ruzno izgledaju. Probao sam sa nivea-inim balzamom za osetljivu kozu za posle brijanja, ali bez nekih vecih rezultata.
marko_87 napisao:Ja imam 20 godina i isti problem. Naime, posle brijanja mi iskoce bubuljice, i ako se ne brijem 3-4 dana, tj. ako malo "zarastem" lice mi se ocisti i bubuljice se povuku, pa posle brijanja opet ista prica... Pogotovo mi smetaju sitne bubuljice sa obe strane vrata, koje se javljaju u grupicama od 10-15 komada i dosta ruzno izgledaju. Probao sam sa nivea-inim balzamom za osetljivu kozu za posle brijanja, ali bez nekih vecih rezultata.
Marko_87,
Pre par nedelja je bilo reci na temu brijanja (drugacijim povodom), pa mislim da bi bilo dobro da pogledas tu temu. Link je:
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic ... 32a8e8cc66
Posto ti se bubuljice javljaju iskljucivo posle brijanja, problem je u tehnici. Brijanje je proces redukcije (i to lagane i nezne) dlaka. I to prvo kretanjem niz dlaku, pa posle postrance (u oba smera). Ako se budues izbrijavao (kretanje brijaca uz dlaku) osetices grebanje, preskakanje, otpor koji pruzaju dlake, a posledica je povecanje pritiska brijaca na kozu (cesto nesvesno) i usecanje nozica u kozu. Ukoliko koristis brijac sa 2,3,4,5 i vise nozica (a to najveci broj ljudi danas koristi), nikako ne bi smeo da se izbrijavas. Sistem rada brijaca sa vise nozica je da podizu dlaku i odsecaju je, tako da se ona posle toga vraca ispod povrsine koze. Problemi nastaju kada treba da izbije kroz kozu. Tamo gde ne moze, savija se, ubada u tkivo i gnoji se. I jos nesto - sto vise nozica na brijacu, to je veca mogucnost iritacije koze. Prvi podize dlake, drugi sece (vec tada se krema skida sa koze), a treci, cetvrti, peti (zavisi kojiko ih brijac ima) se krecu po nezasticenoj kozi. Necija koza to moze da izdrzi, necija ne.
Pogledaj malo forume sajtova koje sam naveo u linku.
Najbolji znak da li si se dobro obrijao jeste da koza ne reaguje prilikom ispiranja toplom vodom. Ukoliko osetis peckanje, i after-shave losion i/ili balsam posle brijanja ce te peci.
Ukoliko tokom dana osetis svrab na kozi, a koza pocne da crveni, to je znak da ce na tom mestu doci do gnojenja. Namazi to podrucje rastvorom 1% klindamicina (imas ga u svakoj apoteci). Mozda ce te malo peckati, ali ce spreciti gnojenje. Inace nemoj ga stavljati vise puta dnevno, jer isusuje kozu.
Za renoa:
Ukoliko imas problema sa mladalackim bubuljicama (aknama), a ne bubuljicama posle brijanja, licno ti ne bih savetovao brijace sa vise nozica. Plasiticni brijaci sa jednim nozicem ce ti sigurno pomoci (Bic, Wilkinson, Super-max (Kwik)).
Kao sto sam rekao Marku, pogledaj forume onih sajtova. Meni su pomogli. Preko 20 godina se brijem, a da sam tek sada saznao da se uopste nisam dobro brijao. Od pre nekoliko meseci sam poceo da uzivam u svakodnevnom brijanju (inace mi je brada stravicno jaka).
I jos nesto. Ne verujte reklamama proizvoda za brijanje. Ako napravite dug i brz pokret od uveta do vrha brade, kao momak sa televizijske reklame (Gillette) , to nece ostati bez posledica. Onaj drugi kome se devojka kaci oko vrata (reklama za Niveu), uopste nije dobro obrijan.
Pozdrav,
mr M.