Atopijski Dermatitis , Terapija i Saveti
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Atopijski Dermatitis , Terapija i Saveti
Stvari stoje ovako . Muskarac sam , 18 godina , jos malo pa 19 . Atopijski D. mi je dijagnostiran jos u najranijem detinjstvu , ali do skorijeg perioda nisam imao velikih problema sa njim . Radio sam alergo-test i otkrio da mi od hrane nista ne smeta ( hvala Bogu ) , ali sam iz dosadasnjeg iskustva zakljucio da imam alergijske reakcije na Vunu , kao i na grinje ili Prasinu ( skolski uslovi su nazalost takvi ) . Bio sam kod nekolicine dermatologa i koristio razne terapije , vecinom na bazi kortiko-steroida pri burnijim reakcijama i hidratantne kreme za regularnu negu koze. Do ove zime promene na kozi nisu bile toliko vidljive , ali ove zime se stanje pogorsalo u jednom pogledu . Lice mi je prilikom odlaska u skolu ili bilo kakvih izlazaka iz kuce bilo dosta izlozeno hladnoci i vetru , tako da je dolazilo do perutanja koze. Da pojasnim , koza bi se preljustila , ispod bi ostao gladak epitel koji bih ja namazao kremom i sledeceg dana ista prica . Kroz protekle godine sam od vecine dermatologa dobijao odgovore da ce vremenom koza da se masti , kako zbog puberteta , tako i zbog seksualnih odnosa koji bi trebalo da regulisu i povecaju rad lojnih zlezda koje bi vlazile kozu . Sudeci po godinama , vec sam u poodmakloj vazi puberteta , a seksualne odnose sam imao , tj imam . Predeli na kojima je crvenilo izrazeno su vecinom prevoji , tj zglobovi ruku , nadlaktice i predeo sa zadnje strane kolena . Primetio sam da su promene izrazenije zimi nego leti , verovatno zbog manjeg lucenja znoja i slicnog koji bi trebalo da potpomazu vlazenju koze.
Preparati koje sam koristio do sad su : Sinoderm (krem i mast ) , Elocom , Atopic ( sa 5 i 10% Uree) , i u skorije vreme Elidel . Svrab se pojacava pri nervozi , ili u situacijama kada se oznojim , a tusiranje mi nije dostupno u periodu od 1/2h ili vise . Trudim se koliko je u mojoj moci da ublazim efekte AD-a , do sebe nosim samo pamucne stvari , redovna higijena kako licna tako i prostorija u kojima sam , izbegavam prostorije u kojima se pusi ... Voleo bih ako bi neko strucan mogao da me uputi u neke nove metode i koliko zaista stvari koje radim i koje su mi preporucene pomazu . I da , jos jedno pitanje ... Koliko zaista suncanje pomaze u ovoj situaciji ( u ogranicenim kolicinama naravno ).
Svaki savet koji dodje u ovom pravcu je dobrodosao , videvsi nekoliko slicnih topica sa slicnom temom dobio sam ideju kako da se borim protiv ovog , ali kako je svaki slucaj poseban za sebe , tako su verovatno i metode kojima se AD suzbija . Izvinite zbog dugackog post-a , bice mi drago da podelim jos neke informacije ( ako je potrebno ) , u cilju resavanja ovog problema , jer koliko vidim , ovde se nalazi veliki broj kompetentnih osoba u ovoj oblasti , tako da je svaki savet i vise nego pozeljan . Hvala na strpljenju i citanju ovog . =)
Preparati koje sam koristio do sad su : Sinoderm (krem i mast ) , Elocom , Atopic ( sa 5 i 10% Uree) , i u skorije vreme Elidel . Svrab se pojacava pri nervozi , ili u situacijama kada se oznojim , a tusiranje mi nije dostupno u periodu od 1/2h ili vise . Trudim se koliko je u mojoj moci da ublazim efekte AD-a , do sebe nosim samo pamucne stvari , redovna higijena kako licna tako i prostorija u kojima sam , izbegavam prostorije u kojima se pusi ... Voleo bih ako bi neko strucan mogao da me uputi u neke nove metode i koliko zaista stvari koje radim i koje su mi preporucene pomazu . I da , jos jedno pitanje ... Koliko zaista suncanje pomaze u ovoj situaciji ( u ogranicenim kolicinama naravno ).
Svaki savet koji dodje u ovom pravcu je dobrodosao , videvsi nekoliko slicnih topica sa slicnom temom dobio sam ideju kako da se borim protiv ovog , ali kako je svaki slucaj poseban za sebe , tako su verovatno i metode kojima se AD suzbija . Izvinite zbog dugackog post-a , bice mi drago da podelim jos neke informacije ( ako je potrebno ) , u cilju resavanja ovog problema , jer koliko vidim , ovde se nalazi veliki broj kompetentnih osoba u ovoj oblasti , tako da je svaki savet i vise nego pozeljan . Hvala na strpljenju i citanju ovog . =)
- Bomini
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Dec 11, 2007 7:41 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
I ja mučim muku sa istim ali kod sina, koji ima 6 meseci ali se pojavilo od 2.og meseca šivota. Mazali smo Elocom krem i povuklo se, ali se odmah pojavilo na drugim mestima. Najviše po nogama i rukama. Lice smo za sad sanirali ali ne sumljam da se neće vratiti.
Ja sam čula za kolekciju Mustela za atopične promene. Nameravam da mu kupim uljanu kupku i kremu. Znam slučajeve da je pomogla kod male dece. Neznam da li bi mogao i ti da je koristiš. Inače je dosta skupo....krema je oko 2000-3000 din.
Ali sve vredi probati samo da ne zaglavimo sa čestim kortikosteroidima.
Ja sam čula za kolekciju Mustela za atopične promene. Nameravam da mu kupim uljanu kupku i kremu. Znam slučajeve da je pomogla kod male dece. Neznam da li bi mogao i ti da je koristiš. Inače je dosta skupo....krema je oko 2000-3000 din.
Ali sve vredi probati samo da ne zaglavimo sa čestim kortikosteroidima.
Nisam jos , ali definitivno hocu . Trenutno koristim Johnsons Baby Care kupku , sa neutralnom pH vrednoscu jer mi je nekolicina sapuna/kupki do sad dodatno isushivala kozu , tako da sam resio da uzmem nesto "neznije" . Jel bi mogao/la da mi das neku okvirnu informaciju o ceni i velicini pakovanja , cisto da bih znao sta da trazim . Hvala unapred . Kao sto vec rekoh , svaki savet je koristan .tomba napisao:Da li ste probali kolekciju Linola? Imaju jako dobru kupku, koja je namenjena za tretiranje koze sa atopskim dermatitom.
Ima visoku koncentraciju gama linolenske kiseline, koja nedostaje osobama sa atopskom konstitucijom.
@bomini , hvala takodje , nadam se da ce tvom sinu biti bolje uskoro uz propisnu terapiju.AD hvala bogu nije toliko ozbiljan , samo je izuzetno naporan i nepredvidiv , tako da moze da iritira coveka ...
Nisam jos , ali definitivno hocu . Trenutno koristim Johnsons Baby Care kupku , sa neutralnom pH vrednoscu jer mi je nekolicina sapuna/kupki do sad dodatno isushivala kozu , tako da sam resio da uzmem nesto "neznije" . Jel bi mogao/la da mi das neku okvirnu informaciju o ceni i velicini pakovanja , cisto da bih znao sta da trazim . Hvala unapred . Kao sto vec rekoh , svaki savet je koristan .tomba napisao:Da li ste probali kolekciju Linola? Imaju jako dobru kupku, koja je namenjena za tretiranje koze sa atopskim dermatitom.
Ima visoku koncentraciju gama linolenske kiseline, koja nedostaje osobama sa atopskom konstitucijom.
@bomini , hvala takodje , nadam se da ce tvom sinu biti bolje uskoro uz propisnu terapiju.AD hvala bogu nije toliko ozbiljan , samo je izuzetno naporan i nepredvidiv , tako da moze da iritira coveka ...
Kad sam ja bila kod moje kozmetičarke Gordane, koja je viši estetičar, čula sam od nje jako dobre preporuke za tu kolekciju Linola, a toj devojci jako verujem jer se zaista razume!
Ona vodi centar za negu i lečenje kože, kose i nutricionizam, na Vračaru, i imala je dosta klijenata, sa atopskim dermatitom, čak sam videla i slike male dece, starosti og godinu do tri
Jedno vreme je bilo jako teško naći tu liniju, a znam da mi je pričala da postoji ta uljana kupka, šampon, losion, i nekoliko vrsta krema, sve sa linolnom kiselinom, u bolje snabdevenim apotekama, pa probajte!
Ona vodi centar za negu i lečenje kože, kose i nutricionizam, na Vračaru, i imala je dosta klijenata, sa atopskim dermatitom, čak sam videla i slike male dece, starosti og godinu do tri

Jedno vreme je bilo jako teško naći tu liniju, a znam da mi je pričala da postoji ta uljana kupka, šampon, losion, i nekoliko vrsta krema, sve sa linolnom kiselinom, u bolje snabdevenim apotekama, pa probajte!
Hvala ti puno , zeljno iscekujem tvoj odgovor . Mozda ce nalazenje biti problem , ali pretpostavljam da cena nece, jer se moji kao i ja vode polisom : "Sta ce ti novac , kad ne mozes zdrav da uzivas u njemu " , tako da tu ne vidim neke probleme ... barem ih nije bilo do sad =]natalivud napisao:Poslaću ja mejl mojoj kozmetičarki pa kad mi odgovori, a redovno čita poštu i odgovara, odmah ću ti napisati kolika su pakovanja i okvirne cene po apotekama.
Evo mene po dogovoru, primila sam povratni mejl:
1) LINOLA FETT OLBAD, uljna kupka
Koristi se kao redovna kupka u pomocnom tretmanu kod suvih i perutajucih dermatoza, kao sto su atopski dermatitis i psorijaza, kao i za negu osetljive koze;
Pakovanja su od 200ml i 400ml, u proseku ovo manje pakovanje je oko 500,00 dinara, po apotekama iskljucivo!
2) LINOLA LOTION, losion koji sadrzi linolnu kiselinu i cickovo ulje
Povecava vlaznost koze, i daje se za lecenje suve koze sa perutanjem, neurodermatitisa, staracke koze, ihtioza, psorijaza..
Pakovanje je od 200ml, i cena je oko 1600,00 ( ista kolicina i cena je i za LINOLA mleko, koje se koristi za jos suvlju kozu);
3) LINOLA GAMMA, hidrantna krema sa uljem iz semena zutog nocurka u koncentraciji od 20%
Koristi se za lecenje poremecaja suve koze u akutnom i hronicnom stadijumu, kada je potrebno povecanje vlaznosti, kod atopskog dermatitisa, moze i za negu koze odojcadi;
Pakovanje je od 50ml
4) LINOLA UREA, krem koji sadrzi 12% uree
Koristi se za negu je suve koze i kao dodatno sredstvo u terapiji ekcema, neurodermatitisa i psorijaze;
Pakovanje je od 75ml
5) LINOLA FETT, masna krema sa linolnom kiselinom
Koristi se za lecenje poremecaja na suvoj kozi, atopski dermatitis, psorijaza, i za negu suve i osetljive koze odojcadi i odraslih;
Pakovanje je od 50ml
6) LINOLA, hidrantna krema sa linolnom kiselinom
Koristi se za lecenje poremecaja na masnoj kozi, i oboleloj i dehidriranoj, kao i za negu koze nakon suncanja
Pakovanje je od 50ml, i cena je oko 350,00 dinara
7) LINOLA SHAMPOO, blag sampon sa linolnom kiselinom
Kod ekstremno suve koze glave sa perutanjem, kod zapaljenja i neprijatnog svraba, preporucuje se kod svih oblika neurodermatitisa a zbog blage formulacije mogu ga koristiti i odojcad i stariji;
Pakovanje je od 200ml.
Iskopirala sam ceo tekst (bas je detaljan) koji sam dobila u mejlu, pa ga prouci, i probaj da nadjes tu kolekciju po bolje snabdevenim apotekama.
A posle toga napisi tvoje iskustvo da znamo!
Sa srecom!!!
1) LINOLA FETT OLBAD, uljna kupka
Koristi se kao redovna kupka u pomocnom tretmanu kod suvih i perutajucih dermatoza, kao sto su atopski dermatitis i psorijaza, kao i za negu osetljive koze;
Pakovanja su od 200ml i 400ml, u proseku ovo manje pakovanje je oko 500,00 dinara, po apotekama iskljucivo!
2) LINOLA LOTION, losion koji sadrzi linolnu kiselinu i cickovo ulje
Povecava vlaznost koze, i daje se za lecenje suve koze sa perutanjem, neurodermatitisa, staracke koze, ihtioza, psorijaza..
Pakovanje je od 200ml, i cena je oko 1600,00 ( ista kolicina i cena je i za LINOLA mleko, koje se koristi za jos suvlju kozu);
3) LINOLA GAMMA, hidrantna krema sa uljem iz semena zutog nocurka u koncentraciji od 20%
Koristi se za lecenje poremecaja suve koze u akutnom i hronicnom stadijumu, kada je potrebno povecanje vlaznosti, kod atopskog dermatitisa, moze i za negu koze odojcadi;
Pakovanje je od 50ml
4) LINOLA UREA, krem koji sadrzi 12% uree
Koristi se za negu je suve koze i kao dodatno sredstvo u terapiji ekcema, neurodermatitisa i psorijaze;
Pakovanje je od 75ml
5) LINOLA FETT, masna krema sa linolnom kiselinom
Koristi se za lecenje poremecaja na suvoj kozi, atopski dermatitis, psorijaza, i za negu suve i osetljive koze odojcadi i odraslih;
Pakovanje je od 50ml
6) LINOLA, hidrantna krema sa linolnom kiselinom
Koristi se za lecenje poremecaja na masnoj kozi, i oboleloj i dehidriranoj, kao i za negu koze nakon suncanja
Pakovanje je od 50ml, i cena je oko 350,00 dinara
7) LINOLA SHAMPOO, blag sampon sa linolnom kiselinom
Kod ekstremno suve koze glave sa perutanjem, kod zapaljenja i neprijatnog svraba, preporucuje se kod svih oblika neurodermatitisa a zbog blage formulacije mogu ga koristiti i odojcad i stariji;
Pakovanje je od 200ml.
Iskopirala sam ceo tekst (bas je detaljan) koji sam dobila u mejlu, pa ga prouci, i probaj da nadjes tu kolekciju po bolje snabdevenim apotekama.
A posle toga napisi tvoje iskustvo da znamo!
Sa srecom!!!
Hvala na pomoci . Ne mogu da ti opisem koliko si mi olaksala . Gledao sam dosta po jos nekim forumima i video da dosta ljudi preporucuje ovo . Nadam se da je efektivno kao sto zvuci ubedljivo . Moram samo da se raspitam jer koliko sam shvatio postoje 2 vrste kupke. Jedna koja se koristi 2 puta nedeljno po 1-2 kapi mozda jer je izgleda koncentrovana ili sta vec , i druga koja moze da se koristi za svakodnevno tusiranje . Cim dobijem vise informacija o ovoj kolekciji i efektima koji se ispoljavaju , evo mene opet =]