Aterom na licu

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, mr ph. Silvio, goranai

Odgovori
darko1450
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 25, 2009 8:27 am

Aterom na licu

Post od darko1450 »

Pre 5 godina mi se na obrazu pojavio aterom, velicine zrna graska, ispod koze. Tada mi je dermatolog dao neku mast na bazi benzoil peroksida i rekao da po svaku cenu izbegnem hirusko ostranjivanje dokle god je to moguce i dokle god se ne vidi na licu, zato sto ce mi od operacije ostati oziljak. Nakon te masti aterom je skoro nestao ali pre dve godine se u toku leta upalio i iz njega je izasla bela gusta tecnost. I nakon toga se ponovo primirio i kao da je skroz nestao. Evo ovh dana kao da ponovo "raste". Sta da radim? Gledajuci po forumima mnogi se zale da su im ostali oziljci, a cak je moguce i da se povrati ako se ne ostrani kako treba!!!! Pa onda ponovo operacija. Jako je bitno da je kapsula lepo formirana ali se desava da i pored dobrog rada hirurga nesto ostane i opet se stvori kapsula. Da je to drugi deo tela pa bas me briga neka seku ali lice je lice. Inace imam izuzetno neznu kozu lica kao da sam dete :-) Nedavno sam bio kod hirurga i kaze mi da bez razmisljanja dodjem da mi odstrani to, a dermatolog mi kaze da ne odstranjujem jer hirurzi vole samo nesto da seckaju. Nekada se desava da i pored sve pedantnosti pri usivanju kako oni kazu rana reaguje "oziljno" pa ipak ostane oziljak. Sta da radim? Jel ima neko iskustva sa tom operacijom da mi kaze iz prve ruke?
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Re: Aterom na licu

Post od patka »

tesko da se to moze zvati bas operacijom tako zvuci ozbiljno, pre je rutinska intevencija :)

radi se u lokalnoj anesteziji, traje par minuta, lepo se usije i to je to (ne boli nista osim samog davanja anestezije a i to nije strasno). posle tretiras oziljak contratubex-om ili necim slicnim za oziljke (po savetu plasticnog hirurga) i vremenom bi trebalo da bude neprimetan. u principu sigurno ce ti ostati oziljak i bez intervencije ako je aterom sklon upaljivanju. dok je upaljen ne radi se intervencija, eventualno se incizira ako mnogo otice a kad je potpuno miran onda se radi intervencija. ja sam ih uradio vise komada na licu i to u zvecanskoj na plasticnoj hirurgiji. jako je bitno izvaditi celu kapsulu i sve lepo ocistiti kako bi se izbegao recidiv. konci se nose 10ak dana i rana ne zahteva nikakvo posebno tretiranje. Aterom se moze potpuno resiti samo hiruski ili spontano da prodje, tako da bih ja na osnovu svog iskustva ipak poslusao savet hirurga a ne dermatologa po tom pitanju naravno ukoliko zelis trajno da resis taj problem.
darko1450
Novi član
Novi član

Post od darko1450 »

Hvala na odgovoru. Naravno da zelim da resim trajno tako da cu verovatno uskoro otici kod hirurga. Mada mislim da je vec krenuo malo da raste, tako mi bude svakog leta verovatno zbog znojenja. Zimi je gotovo neprimetan. Ali ipak cu otici kod hirurga da to resim.

Da li osim konaca tih 10 dana stoji na licu i neka gaza ili tako nesto? I jel mogu normalno da radim s obzirom da sam inzenjer sumarstva i stalno sam na terenu po sumi, a tamo nije bas sve cisto kao u apoteci ;-) Mislim, da uzimam bolovanje za tako nesto verovatno nije potrebno.
Korisnikov avatar
patka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jul 01, 2008 8:28 pm

Post od patka »

Pa preporucljivo je sto manje se znojiti tj. da ti ne spadne flaster... Poslednji aterom koji sam radio na celu su usili, namazali su neku antibakterijsku mast, stavili flaster i rekli da ga drzim 7 dana, nakon 7 dana su ga skinuli, 3 dana kasnije i konce i to je to, kao rukom odnesen :D

Onda ti ostaje da tretiras taj oziljak koji ce biti u vidu male crtice, sa necim protiv oziljaka sta ti vec kaze hirurg i da u pocetku koristis sto veci zastitni faktor (50+) na samom oziljku ako se izlazes suncu. Dakle bitno je samo da nije upaljeno pre intervencije, ako se i malo crveni odlozice ti intervenciju dok se ne smiri....
S obzirom da ti je na obrazu onda ce ti verovatno gledati da ga uklope sa crtama koje imas dok se smejes kako bi eventualno rez uklopili sa nekom prirodnom crtom lica jer bi tako oziljak izgledao jos bolje.

Nije potrebno bolovanje, radi se ambulantno u lokalnoj anesteziji, i ja sam odmah isti dan najnormalnije isao na posao.
Savetujem svakako Zvecansku da to radis tamo, ja kad god sam bio bilo ih je bar jos 7-8 sa ateromima tako da su prilicno ispraksirani i ni jedan koji su mi oni radili se nije nikad vratio za razliku od nekih koje sam radio privatno laserom u Mensani recimo (kao bice manji oziljak) i zeznuo se pa sam posle 6 meseci isao da mi rade opet ali ovaj put na proverenu varijantu... Tako da toplo preporucujem Zvecansku, recimo dr Maja Nikolic je nacelnik odeljenja, ona mi je radila taj poslednji i super radi, pritom i lepo izgleda pa nekako lakse prodje tih 5-10 min na stolu kad gledas lepo lice 8)

I samo hrabro, zaista nije nista mnogo strasno i bolno :D
darko1450
Novi član
Novi član

Post od darko1450 »

Heheh.... znas kako svaki momenat je bitan, pa i lepa doktorka :D
Ne mogu da radim u Zvecanskoj jer zivim 250 km od Beograda mada sam do pre dve godine studirao u Bg tako da eto, sada gotovo. Ovde su mi preporucili neku doktorku Sladju, kazu da jako pedantno radi... kako izgleda videcemo :D Ima i neki doktor ali kazu mi da nije on za tako pipkave stvari... inace kod njega sam bio, on je taj sto voli da secka, a zaprepastilo me je kada je pre dve godine hteo da mi radi pod upalom... kao rekao je da ce neku inciziju da radi pa da kroz to izvuce kapsulu.... ja nisam pristao i izgleda i bolje sto nisam pristao.

Inace sada mi je malo upaljeno tako da cu verovatno morati da cekam jesen i malo hladnije vreme da mi se to smiri. A i tada necu na teren svakog dana jer kada prepesacis 10-15 km po sumi moras da se oznojis :)
KRLE - MALI PRINC
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 13, 2011 9:19 pm

Re: Aterom na licu - neurofibromatosis

Post od KRLE - MALI PRINC »

Jeste, u pravu ste za sve. Dr Maja Nikolić je veoma lepa doktorka čak i najlepša u KCS, ali je i veliki stručnjak. S tilom okolnosti Maju poznam već šest godina i veoma mi je drago. Mnogo puta mi je radila mhi i njoj ne može niko da parira, s njom ne može niko da se poredi. Kada joj je dan da radi u ambulantu; dođe među prvima pa obiđe pacijene koji leže na odelenju, pa u ambulantu, pa u sali, pa opet u ambulanti. Jer, čim nešto ne znaju zovu Maju, a šta da Maja nije tu?, pacijen treba da... .
Mnogo pacijenata želi kod nje, ali molim Vas ne ljutite se na Maju što čekate možda malo duže.

A svi oni koji joj zavide i koji su ljubomorni, zli, pakosni i td (ne kažem da morate da je volite) znajte da nećete biti daleko od bele ispeglane košulje koja se zakopčava na leđima.

Krle
Odgovori