Akne i hormoni

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

santo_25
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Maj 25, 2006 3:30 pm

Akne i hormoni

Post od santo_25 »

citat iz texta preuzetog sa vikipedije...
Seks:
Rašireni su mitovi koji tvrde da masturbacija potpomaže pojavu akni i da ih, suprotno njoj, celibat ili seksualni odnos mogu izlečiti. Ne postoje naučni podaci koji dokazuju činjeničnost bilo koje od ovih tvrdnji.

ovdje bi se htio pozabaviti sa par stvari koje cete nadam se sa mnom prokomentarisati...

AKO je uzrok aknama povisen nivon hormona (u ovom slucaju kod muskaraca) testosterona ima li sexualni zivot ikakve veze sa tim stanjem?
znaci ovdje je pomenuta neka teza o apstitenciji-zabluda nadam se :D
ali suprotno tome kao mladji 100 puta sam cuo od nekih starijih ljudi ono
"ma proci ce to cim nadjes curu..." znate na sta vec mislim. ok. mozda je to neki primitivan izrazaj neke teze ali su me svi ti mitovi i zablude godinama samo zbunjivali... Cas ispada bice bolje sa celibatom, cas sa redovnim sexom...
ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da je uzrok kod mene ili nekog drugog muskarca povisen nivo test. (sto se moze i utvrditi) jasno mi je da tu nema terapije kao kod djevojaka kada se sa kontracepct. pilulama moze izbalansirati nivo hormona, o tome sa na temi ispod uveliko pise.
eto ovo je nesto oko cega trenutno razbijam glavu, pa ako muski dio forumasa ima nesto pametno za reci, ili jos bolje reci iz iskustva jel bolje bilo "kad ste aktivni ili niste po tom pitanju". ja nesto nisam primjetio razliku.

p.s. ali jesam primjetio da mi se zadnjih 15 dana kako se jede i pije sve i svasta lice malo unakazilo. A vi kako te, kako ste, sta radite? :D pozzzzzz
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

Mislim da povišeni nivo testosterona uopšte nije loš , naročito ako ideš u teretanu ili se baviš sportom.
bobo001
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jul 25, 2005 2:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Re: sex, akne i hormoni (muski)

Post od bobo001 »

santo_25 napisao:
p.s. ali jesam primjetio da mi se zadnjih 15 dana kako se jede i pije sve i svasta lice malo unakazilo. A vi kako te, kako ste, sta radite? :D pozzzzzz
isto je i kod mene.nije bas strasno,ali ima promene,zato od danas "nista ne jedem"

uzeo sam avene za umivanje,nije lose
santo_25
Aktivan član
Aktivan član

Post od santo_25 »

ma ja prelazim u vegetarijance uskoro, smucilo mi sve to meso i masnoca.
Kada vidim koliko ljudi uzivaju u tome ja izgubim apetit majke mi.
jos kad sam vidio prase onako peceno u komadu skontao sam koji smo mi kanibali. Odrastao sam kao i vecina na mesu ali cu ga vrlo brzo izbaciti iz upotrebe. Ko zna mozda budem i imao ljepsu kozu.
Na onom sajtu sto je nenna ostavila spominju i hlor kao uzrocnika akni tako da prelazim i na flasiranu vodu. Taman je dobro cisto da se covjek navikne da popije flasu dnevno. Otvorim je ujutro i stavim na sto u sobi da mi bode oci. Prije sam isao do cesme tek kad ozednim sto znaci dve case dnevno a to nije ni petina onoga sto bi trebali popiti.

NEGO udaljili smo se od teme hormona i ostalog pa muskarci ako imate nesto pametno dodati izvolite. Ili neko strucan da nam objasni vezu povisenog nivoa testosterona i kako djelovati na to.
BOBO ti pijes cink, negdje sam procitao da je on regulator istih.
ima li pomaka?
bobo001
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobo001 »

:D :D i meni je muka,ljudi se grabe za meso kao da je to stvar prestiza.nisu ni svesni sta unose u organizam.

ovo za vodu ti je takodje dobra ideja,ima dosta flasiranih koje su za probleme koze.ja trenutno pijem u proseku 1.5l vode dnevno

popio sam 100 tableta cinka,2x dnevno,prijao mi je.procistilo mi se lice za nijansu.mada ja pijem i ecomer,ali to kad se setim,mozda je i on dao doprinos
santo_25
Aktivan član
Aktivan član

alooooooooooooooooooooo

Post od santo_25 »

kakvi crni prestiz, to moze samo u nasoj primitivnoj sredini.
Normalni ljudi na zapadu su izbacili meso secer i so ili ih koriste u minimalnim kolicini onoliko koliko je tijelu potrebno.
ja nisam sad neki zaludjenik za zastitu zivotinju ko oni iz pete sto hoce da zabrane zoloske vrtove, ali mislim da je dobro da svaka osoba koja u odredjenoj dobi osjeti da joj to sve (meso, secer, so) smeta jednostavno promijeni lose navike i pocne zdravo zivjeti. To je odlicno kad covjek sam odluci bez nagovora nekoga, jednostavno ti dodje iz iznutra kao da ti tijelo samo kaze. ok. dosta si me trovao.
I super je ako zaista uzivas u tome da npr. ne jedes meso, da popijes dosta vode da vjezbas, setas, plivas. To su prave navike ok. je i napiti se opustiti nekad ko zeli tako tj. ne biti u grcu... ali mislim tek kad shvatis da smo svi mi samo GOSTI u svom tijelu, tj. dato nam je na KORISCENJE dok zivimo, trebali bi sami sebi biti najbolji prijatelji svom tijelu.

p.s. nego ovi hormoni me i dalju brinu. Moracu kod dr. da vadim krv, cisto da znam jesam li normalan ili nisam :D
bobo001
Aktivan član
Aktivan član

Post od bobo001 »

o tome ti i pricam,primitivizam do bola...
ja uzivam u novom navikama,ne radim to pod pritiskom i osecam se preporodjeno.
ali ovih zadnjih dana sam malo preterao,ali nista strasno
pozz
santo_25
Aktivan član
Aktivan član

Post od santo_25 »

samo opusteno. Ja sam se jedan dan bas zestoko iznervirao, zbod druge osobe, nisam se mogao iskontrolisati i u roku od nekoliko sati mi je bukvalno buknula ogrooooomna akna i to na sred cela ko da si uzeo sestar pa zabo na sredinu. Dve sedmice je trebalo da se osusi.
ma kazem ti samo iskuliraj sve budale svijeta i smij se sto vise bice bolje. pozdrav svima
borische
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pon Jun 19, 2006 1:56 pm

Post od borische »

Ovaj hteo sam samo da kazem ovo oko koriscenja flasirane vode...sad kad bi se to tako gledalo, sve ima svoje dobre i lose strane...odnosno flasirana voda koliko ja znam ne sadrzi fluor koji sadrze cesmuse...sto ce reci da bez tog fluora zubi stradaju....eto toliko
A sto se tice noivoa hormona tu nista ne bih mogao da kazem strucno,mada je neko moje misljenje da sa i bez apstinencije, mislim da to toliko uopste ne utice na pojavu akni, koliko sam nacin vodjenja zivote ono ishrana, menjanje dan za noc i tako te stvari koje su nama ipak neizbezne.....e da,da ne zaboravim fizicku aktivnost i obavezno trosenje odnsno znojenje :)...a za teretanu ne bih se bas odlicuio osim ako to nije neki " nadsvojetezine" rad....ipak je plivanje i trcanje mnogo bolje..
POZ
santo_25
Aktivan član
Aktivan član

Post od santo_25 »

plivanje definitivno.
vodim izbacili su mi urednici iz naslova teme sex, valjda dolaze mala djeca na ovaj forum ili sta li je.
da ponovim tema je sex, akne i hormoni...
ako je neko radio od muskaraca na forumu test hormnona neka nam kaze nesto vise o tome.
pozdrav ljudi, ne dajte se i uzivajte u ljetu...
G&G
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:18 am

Post od G&G »

U najkracem odnos izmedju testosterona i koze je sledeci:
Koza kao organ u celini a posebno lojne zlezde su opremljeni hormonskim receptorima izmedju ostalog i za testosteon.Kada se hormon veze za receptor vrsi se stimulacija aktivnosti lojnih zljezda. Povisen nivo hormona dovodi do pojacane aktivnosti ali i povecan broj receptora logicno ce dovesti do pojacane aktivnosti.kod osoba koje imaju akne jedan od uzroka u celoj patogenezi poremecaja ja POVECAN BROJ RECEPTORA koji je genetski odredjen i tokom vremena promenljiv.......ili drugacije receno koza je prirodno sklona povecanom mascenju. Sem u testisima aktivni testosteron nastaje i u drugim tkivima.Inace koza i centrali nervni sistem su istog razvojnog porekla tako da napetost neuredan zivot problemi uticu na pojavu akni kako preko hormona stresa iz nadbubrega koji opet deluju na lojne zljezde ali i na sintezu polnih hormona.Ovo je samo jedan mali deo cele price.....E sad redovan seksualni zivot ne moze da skodi ali sigurno koristi:-) Inace kompleks testosteron-receptor je jedan od uzrocnika akni i kod zena i kod muskaraca! Nivo testosterna naravno moze da bude normalan ali osetljvost koze visoka ! Nadam se da sam bar malo pomogla u rasvetljavanju poroblema akni!:-)
Pozdrav
santo_25
Aktivan član
Aktivan član

hormoni

Post od santo_25 »

hvala sa zakasnjenjem na odgovoru.
Otprilike se sve svodi da kod muskarca i AKO je uzrok pojacanog lucenja lojnih zlijezdi povisen HORMON testosteron ne postoji nikakva adekvatna terapija koja bi uticala da se on snizi, zar ne...
Bar ne kao kod djevojaka kada se kroz kontracepciju unose supstance koje regulisu hormon koji je povisen. koliko sam shvatio to je onda kontra hormon, tako se djeluje...
A sto se tice stresa opet kad je covjek sklon aknama njemu svasta moze pogorsati situaciju u to sam se uvjerio. I stres i lose navike pogresna ishrana, ali kako to da neko moze sve to preguratii bez akni tj. sto god radio kako god zivio on, ona nece imati akne.
znaci da je ipak prvi uzrok hormoski poremecaj odnosno nemogucnost koze da se izbori sa prekomjernim lucenjem loja itd... znate vec sve to.

p.s. nista, nema druge nego da i mi muski krenemo sa kontracepcijskim pilulama :D koje nam preporucujete za pocetak :roll:
G&G
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Nov 14, 2006 11:18 am

Post od G&G »

U osnovi akni redje je hormonski poremecaj vec sama priroda koze da burnije reaguje na hormonsku androgenu stimulaciju-znaci genetika. cesce su akne kod osoba ciji su roditelji imali akne ili imaju masnu kozu. po jednoj teoriji o nastanku akni problem akni nestaje kada se lojne zlezde genetski predodredjene da postanu akne uniste procesom zapaljenja cime se donekle i objasnjava involucija akni tokom vremena kod nekih osoba (da se razumemo upalne procese na kozi treba leciti !).....danas su derivati vitamina A retinoidi najpopularniji u lecenju akni i daju solidne rezultate u sustini samokontrola tokom lecenja zapaljenja je najbitnija jer oziljci su ono sto otaje zauvek ako se akne pritiskaju jer tako se unistava i oklna zdrava koza. ni kod devojaka koriscenje hormonske terapije sa antiandrogenskim dejstvom ne dovodi uvek do izlecenja akni a i ako pomogne desi se da sa prestankom uzimanja terapije akne se vrate...
RoMaNtIcArKa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jan 28, 2007 11:57 pm

Post od RoMaNtIcArKa »

E PA LJUDI DOSTA MI JE SVEGA!SMUCILO MI SE OD BUBULJICA I 1000 SAVETA DA NE ZNAM VISE STA DA KORISTIM,STA JE DOBRO,A STA NIJE!ZA SVE STO SAM PROCITALA POSTOJI I ONA LOSA STRANA I VOLELA BIH DA NADJEM JEDNU ALI VREDNU STVAR! :evil:
fic1984hr
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Nov 26, 2005 4:58 pm

Post od fic1984hr »

Ajd nemoj pisati velikim slovima...
Svima nam dode trenutak slabosti i popizd*mo lagano.
Pogotovo ja na onog "za kosu" sto stalno sere nesto!
Bit ce u redu...
Potrazi pomoc dermatologa, pitaj nas i rijesit ce se, samo strpljenja!
Svi smo to prosli!
Odgovori